fbpx
Connect with us

Antonio ANDRUȘCEAC, deputat AUR de Bacău: “Ca parlamentar, biroul meu nu e doar la Parlament, ci el este cu precădere printre oameni, la firul ierbii”

antonio andrusceac - News Moldova

Bacau

Antonio ANDRUȘCEAC, deputat AUR de Bacău: “Ca parlamentar, biroul meu nu e doar la Parlament, ci el este cu precădere printre oameni, la firul ierbii”


Interviu realizat în cadrul ediției de primăvară a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

Antonio Andruşceac a fost ales deputat în circumscripția electorală nr.4 BACĂU (data validarii fiind 21 decembrie 2020 – HCD nr.70/2020). Este membru în Comisia pentru buget, finanțe şi bănci (din apr. 2022) și în Comisia pentru muncă şi protecție socială (din feb. 2021)

Deputatul  Antonio Andruşceac este Preşedinte în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Italiană și  are calitatea de membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Statul Israel, în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Finlanda(din dec. 2022) și în Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Suediei.

Din declarațiile sale, se poate observa că obiectivul lui Andrușceac este de a promova echitatea în ceea ce privește pensiile și salariile românilor și de a sprijini investițiile care să ajute economia românească.

Prioritățile sale sunt investițiile în independența energetică a României, capacitatea de producție agricolă prin irigare intensivă și independența alimentară prin susținerea producătorilor locali.

Din interviul acordat nouă, reiese faptul că atunci când deputatul AUR analizează un proiect de lege, el are în vedere ca proiectul să nu deturneze bani din investiții pentru acoperirea deficitului bugetar și încurajează folosirea fondurilor europene pentru investiții în infrastructura de sănătate sau educațională.

antonio andrusceac - News Moldova

El consideră că guvernanții trebuie să depună proiecte pe fonduri europene și să nu contracteze împrumuturi la dobânzi uriașe pentru a finanța lucrări la spitale, deoarece banii europeni sunt disponibili și nu trebuie rambursați.

Andrușceac a susținut proiectul privind scutirea de la plata TVA a achizițiilor efectuate de organizațiile nonprofit, în vederea construirii, reabilitării și/sau modernizării unităților spitalicești și a dotării acestora cu aparatură și echipamente de specialitate, materiale și consumabile de uz sanitar. În PNRR, el așteaptă reforma pensiilor prin eliminarea pensiilor speciale

“Ori e vorba doar de incompetență, ori e vorba de hoție, pentru că știu că din fonduri europene guvernanții nu își pot „trage parte”

Ce proiecte importante se află pe ordinea de zi, la începutul acestei sesiuni parlamentare, în comisiile din care faceţi parte?

Fac parte din Comisia pentru muncă şi din cea pentru buget. Săptămânal apar noi și noi proiecte de analizat și dezbătut, la ambele comisii parlamentare de specialitate din care fac parte. Atât Comisia de buget, cât și cea de muncă, sunt două dintre comisiile esențiale ale Camerei Deputaților, care, de cele mai multe ori, trebuie să dea raportul pentru legile cele mai importante care intră la vot.

În calitate de reprezentant al AUR, obiectivul meu în cadrul comisiilor este acela de a milita pentru echitate în ceea ce privește pensiile și salariile românilor, dar și de a promova, în special în cadrul Comisiei pentru buget, investițiile care să ajute economia românească. În această privință prioritățile sunt clare.

Trebuie să fie țintite trei zone majore: investițiile care să asigure independența energetică a României, cele care pot contribui la creșterea capacității de producție agricolă prin irigare intensivă (ceea ce presupune investiții în sistemul de irigații), dar și investițiile care pot sprijini independența alimentară prin susținerea producătorilor noștri locali.

andrusceac - News Moldova

De fiecare dată când analizez un proiect de lege, am în vedere câteva elemente. Primul ar fi acela ca proiectul respectiv să nu deturneze bani din investiții pentru acoperirea deficitului bugetar, pentru că această practică a devenit deja o obișnuință pentru guvernările din ultimii ani.

News Moldova îți recomandă și ...   Senatorul Bianca PURCĂRIN: Inițiativa PSD de plafonare a prețurilor la alimente a stabilizat inflația

În al doilea rând, susțin și chiar încurajez folosirea fondurilor europene pentru realizarea investițiilor în infrastructura de sănătate, sau cea educațională.

Spre exemplu, un proiect cu care nu am fost de acord s-a referit la împrumuturile făcute de statul român de la Banca Europeană de Investiții pentru a finanța lucrări la spitale, în loc să utilizeze banii europeni pe care îi avem la dispoziție și pe care nu trebuie să îi rambursăm. Însă, nu înțeleg de ce guvernanții noștri, în loc să depună proiecte pe fonduri europene, aleg varianta facilă, aceea de a contracta împrumuturi la dobânzi uriașe.

Ori e vorba doar de incompetență, ori e vorba de hoție, pentru că știu că din fonduri europene nu își pot „trage parte”, ca să spun așa.

Aș aminti câteva proiecte pe care le-am avut recent la comisii. În primul rând, e vorba despre proiectul privind scutirea de la plata TVA a achiziţiilor efectuate de organizaţiile nonprofit, în vederea construirii, reabilitării şi/sau modernizării unităţilor spitaliceşti şi a dotării acestora cu aparatură şi echipamente de specialitate, materiale şi consumabile de uz sanitar.

Este o inițiativă bună, pe care am susținut-o și care ar trebui să fie un punct de pornire în a oferi și partidelor politice care doresc, desigur, ca din banii primiți de la bugetul de stat sub formă de subvenții să poată finanța construcția de spitale, școli, sau să îi doneze.

Noi, la AUR, am vrut să folosim banii din subvenție pentru a construi un spital, dar nu ne-au lăsat, așa că am dat startul Caravanei Medicale AUR, care va începe în scurt timp să meargă prin țară, la români.

285005144 541820404148374 4426789722869169675 n - News Moldova

“Cel mai important jalon din PNRR care se află la comisii este cel privind reforma pensiilor, prin care statul român trebuie să elimine pensiile speciale”

Care sunt jaloanele din PNRR pe care le aşteptaţi la comisii?

Cred că cel mai important jalon din PNRR care se află la comisii este cel privind reforma pensiilor, prin care statul român trebuie să elimine pensiile speciale. Doar că, din ceea ce am putut observa, jaloanele din PNRR sunt importante doar dacă servesc intereselor celor aflați la guvernare.

Când a fost vorba despre a închide minele și termocentralele, pe motiv că ne-ar fi solicitat Comisia Europeană prin PNRR, cei din PSD și PNL au votat cu ambele mâini și au trecut pe repede înainte. Dar, atenție, aceste jaloane au fost asumate de către Guvernul României, nu ne-au fost impuse de Comisia Europeană!

Tot PNRR-ul a fost propunerea făcută de către guvernanții noștri. În cazul minelor și termocentralelor s-au grăbit să arunce în aer siguranța energetică, trădând interesele naționale, dar când vine vorba de pensiile speciale o iau mai ușor cu pianul pe scări.

Nu mai e nicio grabă! Ba mai mult, sunt capabili chiar să rateze jalonul privind eliminarea acestor pensii doar pentru a păstra privilegiile lor, ale aleșilor locali, parlamentarilor și magistraților. Asta ar însemna o pierdere pentru România de peste 2 miliarde de euro din PNRR!

Deci, atunci când îi coafează anumite jalone, nu mai scăpăm de ei și le pun pe primele poziții pe ordinea de zi, dar când vine vorba despre pensiile speciale, jalonul acesta devine facultativ.

News Moldova îți recomandă și ...   Muncitorii de pe platforma de extragere a gazelor OMV au intrat în grevă. Antonio ANDRUȘCEAC: Acești coloniști care vor să extragă toate bogățiile României gratis

292209685 568997268097354 638447428308052318 n - News Moldova

Ca parlamentar, ce proiecte pregătiţi sau aveţi în vedere, la nivel naţional, individual sau împreună cu colegii de partid, la acest început de sesiune?

Pentru această sesiune parlamentară am anunțat alături de colegii mei din AUR că printre prioritățile noastre se numără reducerea impozitării muncii în România. În acest sens, am și depus un proiect de lege prin care taxarea muncii ar trebui să fie redusă la jumătate.

Ar însemna bani mai mulți pentru români într-o perioadă economică extrem de grea. Dar totul depinde de cei din majoritatea parlamentară, să înțeleagă utilitatea unei asemenea măsuri.

În calitate de parlamentar am susținut și chiar am reușit să trec cu aviz favorabil de unele comisii de specialitate și de Consiliul Economic și Social proiecte care să ofere o mai mare transparență cu privire la activitatea celor care conduc România, cum ar fi controlul averii lui Klaus Iohannis, dar și proiecte care au avut la bază referendumuri naționale, precum reducerea numărului de parlamentari.

Potrivit inițiativei depusă alături de colegii din AUR, un deputat ar urma să fie ales cu 90.000 de voturi, iar un senator cu 210.000. În prezent cota este de 73.000 voturi pentru un deputat și 168.000 voturi pentru un senator, deci schimbarea preconizată este una consistentă.

Nu în ultimul rând, tot în privința partidelor, am depus un proiect de lege care își propune să contribuie la scăderea sumei alocate anual de la bugetul de stat ca subvenție partidelor politice, dar și creșterea gradului de transparență cu privire la cheltuielile realizate de partidele politice.

antonio andrusceac aur bacau - News Moldova

Un alt proiect, care pornește tot de la subvenție, vizează posibilitatea ca partidele să poată dona, dacă vor, parțial sau total, banii primiți de la bugetul de stat pentru sănătate, educație, sau alte investiții de interes public.

O serie de proiecte depuse de AUR în Parlament au urmărit încurajarea natalității și sprijinirea familiilor. Un proiect se referă la acordarea unui stimul suplimentar familiilor care au 2 sau mai mulţi copii minori, prin acordarea unei alocaţii de stat de 600 de lei pentru fiecare copil dintre cei pe care îi are în grijă, indiferent de vârsta acestora, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

De asemenea, un alt proiect care încurajează natalitatea este cel privind acordarea unui tichet social pentru achiziţionarea de produse necesare îngrijirii nou-născuţilor. Acest tichet se va acorda pentru fiecare copil nou-născut pe teritoriul României, pe suport fizic, în cuantum de 1.000 lei şi va fi destinat achiziţiei de hrană pentru bebeluşi, articole vestimentare, lenjerie şi produse dermato-cosmetice.

Tot în ceea ce privește zona socială, cea familială, am inițiat mai multe proiecte care vin să înlesnească adopția copiilor din structurile de plasament ale statului. În acest sens, am depus 2 proiecte. Unul dintre ele se referă la reducerea de la gradul 4 la gradul 3 a căutării rudelor.

Cel de-al doilea are în vedere ca, în cazul navigatorilor, absențele determinate de desfășurarea activițăților specifice domeniului să nu fie considerate întreruperi ale termenului de 6 luni anterior depunerii cererii de atestare a adoptatorului.

News Moldova îți recomandă și ...   ”AFACERE” de peste 1,2 milioane de euro. Primăria BACĂU se mută, în chirie, în ”CLĂDIREA ALBASTRĂ”-deținută de fosta SIF MOLDOVA

272992618 456913375972411 8366952883904652787 n e1684070159535 - News Moldova

“Ca parlamentar, biroul meu nu e doar la Parlament, ci el este cu precădere printre oameni, la firul ierbii”

În ce mod v-aţi implicat la nivel județean și național pentru a-i sprijini pe cetăţenii care v-au ales?

La nivelul județului, zilnic, la cabinetul parlamentar există o persoană pe care băcăuanii o pot găsi pentru a-i prezenta problemele cu care se confruntă. Acestea ajung la mine, iar mai departe iau legătura cu persoanele care mi-au solicitat ajutorul sau părerea, sau mă adresez instituțiilor competente.

Audiențele la cabinetul parlamentar le susțin personal, de fiecare dată când mă aflu în circumscripție.

Însă, audiențele și întâlnirile pe care le am cu băcăuanii nu au loc doar la cabinetul parlamentar. Mă întâlnesc cu aceștia în teritoriu, în localitatea lor, pe strada lor.

Vreau să mă întâlesc și să discut cât mai mult cu oamenii, pentru că ei dau pulsul societății, al comunității. Ei știu mai bine ca primarul sau consilierii locali și județeni ce se petrece la ei acasă. Discuțiile pe care le am cu băcăuanii vizează, de cele mai multe ori, rezolvarea problemelor pe care ni le semnalează în cadrul proiectului nostru „AUR te aude”.

Toate informațiile pe care ei mi le oferă le utilizez ulterior pentru a merge către instituțiile publice județene și locale, dar și către ministere, pentru a identifica o soluție.

Datorită sesizărilor oamenilor și întâlnirilor cu ei am atras atenția ministerelor cu privire la problemele de mediu din județul Bacău, dar și din alte zone din Moldova, asupra tăierilor ilegale și a furtului de lemn din pădurile Moldovei. Totodată, oamenii mi-au sesizat și probleme care țin de siguranța la inundații, dar și legate de sistemul hidrografic.

278900350 511352660528482 6158916403091071791 n - News Moldova

Ca parlamentar, biroul meu nu e doar la Parlament, ci el este cu precădere printre oameni, la firul ierbii. Am intervenit, alături de colegii mei, în cazul distrugerii podurilor de la Gârleni și de la Luțca, din Neamț.

Pe baza a ceea ce am descoperit în teren am făcut interpelări către membrii Guvernului, care au dus la mărirea gradului de siguranță pe E85, m-am implicat de partea băcăuanilor în problemele pe care le-au întâmpinat cu cei din mafia imobiliară din municipiu.

În calitate de chestor al Camerei Deputaților am atras atenția asupra neangajării persoanelor cu dizabilități în cadrul Legislativului, lucru care ne pune tocmai pe noi, parlamentarii, în situația de a plăti sume reparatorii pentru nerespectarea acestei reguli. Însă, trebuie să facem ceea ce este corect!

Tot în Parlament, am cerut trecerea la un iluminat economic și introducerea unor sisteme care să ducă la reducerea consumului de energie încă de dinainte de criza energetică, pentru că, până la urmă, Parlamentul trebuie să dea semnalul, trebuie să fie un model.

Nu în ultimul rând, aș vrea să menționez că am propus măsuri de reducere a bugetului destinat deplasărilor externe și transportului deputaților.

Poate că am fost nepopular printre colegii mei mai vechi din Parlament, însă nu pot fi de acord cu plata unor sume uriașe pentru astfel de cheltuieli, în vreme ce românii o duc din ce în ce mai greu.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top