Connect with us

Care sunt TRASEELE TURISTICE omologate din județul BACĂU?! Unde se află acestea și care-s PERICOLELE care-ți ies în drum

Bacau

Care sunt TRASEELE TURISTICE omologate din județul BACĂU?! Unde se află acestea și care-s PERICOLELE care-ți ies în drum

Majoritatea traseelor omologate din județul Bacău se află în Munții Nemira, loc în care este situată și ”Perla Moldovei”-Slănic Moldova

De aici, prin peisaje care-ți taie respirația, se poate ajunge pe Nemira Mare, pe Vârful Cerbului, Plaiul Ciungetului, Șaua Nemirei, pe Vârful Șandru, aflat în apropiere de granița cu județul Covasna, la coada lacului Valea Uzului, la Sălătruc sau Vârful Pipas.

Spre deosebire de județele Neamț și Suceava, care au un potențial deosebit pentru turismul montan, în județul Bacău se caută soluții pentru atragerea iubitorilor de munte, chiar dacă vărfurile nu ating nicăieri altitudinea de 1700 de metri. Cele mai importante vârfuri montane, unele dintre ele inaccesibile, sunt, de la nord la sud: Grindușul (1664 de metri-Munții Tarcău), Vîrful Ciudomiru (1649 m), Vârful Cărunta (1517 m), Nemira Mare (1648 m), Șandru Mare (1639 m), ș.a.

FOTO Facebook: Andrei Pahomi

Turismul montan din județul Bacău și dezvoltarea turismului se află în preocupările permanente ale Serviciulului Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont (din cadrul Consiliului Județean Bacău) dar și al unor ONG-uri, precum MONTPESA, care are în componență orașele de munte Moineşti, Tîrgu Ocna, Slănic Moldova, Dărmăneşti dar și comunele Dofteana, Zemeș, Măgirești și Asău.

În zona de munte a județului Bacău, oferta turistică, centralizată în ultimii ani, oferta este generoasă: 17 trasee turistice marcate, 64 de complexe monahale și lăcașuri de cult, 61 de monumente comemorative și de artă plastică, statui, busturi 39 monumente civile, edificii economice, culturale cu atractivitate turistică, 19 muzee și colecții publice, o salină, 13 arii protejate, cinci suprafețe lacustre, 30 de izvoare cu apă minerală (Slănic Moldova), barajul Valea Uzului, un parc dendrologic dar și numeroase vestigii arheologice.

Traseele marcate din județul Bacău

Stațiunea balneo-climetarică Slănic Moldova oferă o gamă variată de tratamente și reprezintă, astfel, un veritabil ”magnet” pentru turiști. Cu toate acestea, un număr redus din cei veniți la tratamente își alocă timp pentru a face traseele pline de mister din zonă.

De la Slănic Moldova, călătorii care iubesc muntele pot ajunge la vârful Pipas, la Hârja, la Valea Dobru, Sălătruc, platoul de sub vârful Cerbului, pe vârful Nemira Mare și priveliștea de pe Plaiul Ciungetului, Șaua Nemirei sau pe cel mai scurt drum, ”Traseul celor 300 de scări”.

Cunoașterea și promovarea traseelor din județul Bacău au făcut obiectul proiectului ”Bacăul Turistic”, implementat de Consiliul Județean Bacău, cu fonduri europene. Potrivit acestuia, traseele marcate, de interes turistic major, sunt următoarele:

1.Traseul 300 de scări: Slănic Moldova – Culmea Dobrului – Popasul turistic Slănic Moldova – Slănic Moldova. Marcaj triunghi roșu. Timp de parcurs 2 – 2 ½ ore. Dificultate: Ușor. Necesită echipament adecvat sezonului.

2. Slănic Moldova – Valea Uzului: Slănic Moldova – Culmea Caprioarei – Vârful Șandru Mare – Șaua Nemirei – Vârful Nemira Mare – Vârful Farcu Mare –Vârful Farcu Mic – Valea Uzului (cascada Nasolea Mare). Marcaj bandă albastră. Timp de parcurs: 9-10 ore. Dificultate medie. Necesită echipament adecvat sezonului și condiție fizică.

3. Slănic Moldova – Sălătruc: Slănic Moldova – Muntele Pufu – La Sălărie – Muntele Cleja – La strigoi – La Argintărie – Plaiul Ciungetului – Streaja Mică – Lacul Bălătau – Sălătruc. Marcaj bandă albastră. Timp de parcurs: 9-10 ore. Dificultate medie. Necesită echipament adecvat sezonului și condiție fizică bună. Nerecomandat iarna.

4. Șaua Nemirei: Slănic Moldova – Valea Pufu – Vârful La Cireș – Șaua Nemirei. Marcaj cruce albastră. Timp de parcurs: 4-5 ore. Dificultate: Medie. Necesită echipament adecvat sezonului și condiție fizică bună.

6. Traseul Vârful Nemira Mare – Plaiul Ciungetului. Vârful Nemira Mare – Legătura cu traseul 3. Marcaj cruce galbenă. Timp de parcurs: 1 oră. Dificultate: Ușor. Necesită echipament adecvat sezonului

7. Slănic Moldova – platoul de sub Vârful Cerbul. Marcaj: cerc roșu. Timp de parcurs: 30-40 min. Dificultate: Ușor. Necesită echipament adecvat sezonului

8 .Pârtia de schi Nemira -Valea Dobru -parc Slănic Moldova. Marcaj triunghi albastru Timp de parcurs 2 – 2 ½ ore. Dificultate: Ușor. Necesită echipament adecvat sezonului. Traseul porneşte de la baza pârtiei Nemira, ajunge pe Valea Dobru şi de aici spre parcul din centrul staţiunii Slănic Moldova.

Ce faună și ce pericole poți întâlni în munții Bacăului?!

În afara traseelor din Munții Nemirei, există trasee (în mare parte, nemarcate sau cu rol forestier) pitorești, pentru iubitorii de mișcare și în munții Berzunți sau Tarcău.

Deoarece ”densitatea” de turiști este redusă pe majoritatea traseelor, iubitorul de munte se poate întâlni, inevitabil, cu animale sălbatice. Ursul, lupul și râsul sunt animale des întâlnite în munții Nemirei dar și în zona pădurilor din Dofteana sau în jurul Văii Uzului.

Fauna din acestă zonă este formată din cerb, jder, cocoș de munte, vulpe, căprior, iepur, mistreț, pisică sălbatică, ș.a.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Bacau

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top