Connect with us

Cătălina CIOFU (PNL): „19 februarie – despre Brâncuși, românește”

Cătălina CIOFU (PNL): "19 februarie – despre Brâncuși, românește" - News Moldova

Bacau

Cătălina CIOFU (PNL): „19 februarie – despre Brâncuși, românește”

Astăzi, 19 februarie, deputatul PNL de Bacău, Cătălina Ciofu, aduce un omagiu marelui sculptor Constantin Brâncuși, recunoscându-l ca unul dintre cei mai iluștri români, un simbol al culturii europene”19 februarie – despre Brâncuși, românește

Astăzi, 19 februarie, îl sărbătorim pe unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați români, în țară și peste hotare, un nume de referință al culturii europene – Constantin Brâncuși.

Desigur, sentimentele predominante în această zi sunt cele de bucurie și mândrie – la urma urmei, suntem conaționali cu unul dintre geniile culturii mondiale, nu-i așa? Așa este, însă, în ceea ce mă privește, sentimentele mele sunt oarecum amestecate. Asemenea unei sculpturi de Brâncuși, care evocă un pic din misterul, un pic din grația, dar parcă și un pic din tristețea aceea tipică românului plecat peste hotare, și eu râd cu un ochi, dar plâng cu altul când îmi aduc aminte de povestea sufletului din spatele mâinilor magice din Hobița. De ce? Pentru că, asemenea multor români, nici Brâncuși nu a cunoscut afirmarea și aprecierea în țara sa natală, ci tot printre străini.

Desigur, Parisul epocii era, probabil, capitala culturală a lumii și ar fi fost greu să ne imaginăm că perspectivele artistice ale lui Brâncuși ar fi fost aceleași pe malurile Dâmboviței. Geniul oltean a simțit, probabil, cât de mare putea fi și a vrut să crească (parafrazându-i, de altfel, exprimarea) printre titanii asemenea lui, or aceștia se strânseseră, atunci, pe străduțele, în cafenelele și în celelalte stabilimente ale Parisului, deci cumva prezența lui Brâncuși acolo este de înțeles.

Astăzi, însă, vremurile sunt diferite, iar tehnologia ne apropie mai mult decât o făcea atunci. Desigur, România nu este, încă, un pol cultural mondial, dar pentru români, nici un alt loc nu este acasă. De aceea, întrebarea este: cum putem face ca tinerii noștri artiști să rămână acasă? Să se împlinească aici, nu printre străini? Să învețe, să călătorească, dar să se întoarcă? Suntem datori să găsim răspunsul la această întrebare, pentru că ea, cultura, este o investiție pe termen lung și foarte lung, ale cărei rezultate nu sunt niciodată sigure, dar atunci când apar poartă numele poporului care le oferă lumii mai departe decât orice!”, a transmis deputatul liberal Cătălina Ciofu.

News Moldova îți recomandă și ...   S-a lansat licitația pentru reabilitarea barajului Belci, județul Bacău


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top