Bacau
CINEMATOGRAFUL din ONEŞTI va fi reabilitat si modernizat! CLADIREA se află într-o stare avansată de degradare
Contract structurat în două etape
În data de 1 octombrie a.c., pe platforma de achiziţii publice LicitatiaPublica.ro, a apărut un anunţ potrivit căruia Primăria Municipiului Oneşti urma să achiziţioneze servicii de întocmire a documentaţiei pentru obiectivul de investiţii “Refuncţionalizare, modernizare şi dotare Cinematograf din b-dul Oituz nr.25, Municipiul Oneşti”.
Termenul-limită pentru depunerea ofertelor era data de 7 octombrie a.c..
Contractul de prestări servicii urmează să fie atribuit, conform Scrisorii de intenţie a autorităţii contractante Municipiul Oneşti, prin achiziţie directă.
Valoarea estimată a achiziţiei publice este de 79.120 RON fără TVA iar activităţile cuprinse în contract sunt structurate în două etape.
Astfel, prima etapă, al cărei cost este estimat la suma de 68.800 RON fără TVA, implică următoarele:
- D.A.L.I. – Documentaţie Avizare Lucrări de Intervenţii; Valoarea estimată – 35.800 RON fără TVA (inclusiv studiu topografic cu viza OCPI şi studiu geotehnic);
- Expertiză tehnică – este necesară pentru stabilirea rezistenţei şi stabilităţii clădirii, înainte de începerea lucrărilor de reabilitare; Valoarea estimată – 9000 RON fără TVA;
- Audit energetic – impus de necesitatea reabilitării termice; Valoarea estimată – 6000 RON fără TVA;
- Studiu de acustică – necesar pentru determinarea măsurilor ce se impun pentru asigurarea acusticii sălii, pentru stabilirea eficienţei din punct de vedere al acusticii interioare şi pentru stabilirea geometriei optime din punct de vedere acustic pentru elementele delimitatoare ale sălii/scenei; Valoarea estimată – 6000 RON fără TVA;
- Studiu de luminotehnică – necesar în vederea stabilirii specificaţiilor minime, pentru realizarea unui sistem de iluminat performant; Valoarea estimată – 9000 RON fără TVA;
- Documentaţii pentru obţinerea avizelor ce se pot obţine la faza D.A.L.I. – 3000 RON fără TVA.
Cea de-a doua etapă, al cărei cost este estimat la suma de 10.320 RON fără TVA (15% din valoarea Etapei I), implică actualizarea documentaţiei.
Durata contractului şi sursa finanţării
Conform Scrisorii de intenţie a autorităţii contractante, durata contractului de prestări servicii este de 23 luni de la data semnării, repartizate în următoarea manieră, în funcţie de cele două etape:
- Etapa I – 5 luni de la data semnării contractului, cu posibilitate de suspendare pe durata aprobării documentaţiei conform legii sau din alte motive bine justificate;
- Etapa a II-a – 18 luni pe parcursul cărora proiectantul va actualize documentaţia, cu posibilitatea de prelungire a acestei perioade prin act aditional.
Sursa finanţării pentru achiziţia direct este reprezentată de bugetul local.
Scurt istoric al clădirii cinematografului
Cinematograful din Oneşti reprezintă o parte a complexului comercial “Oituz”, fiind proiectat pentru 350 de locuri. Acesta a fost ridicat în perioada 1962-1970.
Conform Notei conceptuale identificată cu nr.27058/21.05.2021, publicată pe pagina web a Primăriei Oneşti, clădirea cinematografului a fost concesionată, schimbându-i-se destinaţia, drept pentru care, într-o anumită perioadă, a funcţionat drept discotecă şi club privat.
După încetarea concesiunii, clădirea a fost devastata, în prezent, aflându-se în proprietatea şi administrarea municipiului Oneşti.
Cinematograful are nevoie de lucrări de reabilitare şi de refuncţionalizare, pentru a fi pus din nou în valoare, mai ales că acesta se remarcă prin prezenţa unui imens panou policrom de mozaicuri ceramice (panou executat la Combinatul Chimic Târnăveni).
Clădirea cinematografului se află într-o stare avansată de degradare
Actualmente, clădirea cinematografului este într-o “stare avansată de degradare, atât în ceea ce priveste exteriorul, cât şi interiorul, fiind afectată structura de rezistenţă, finisajele, tâmplăria, instalaţiile sanitare, termice, electrice şi acoperişul”, potrivit celor expuse în Nota conceptuală.
În mod specific, lecturând Caietul de sarcini identificat cu nr.26856/20.05.2021, emis de către Direcţia de Dezvoltare Locală – Serviciul Accesare fonduri şi implementare proiectare din cadrul Primăriei Oneşti, “clădirea necesită o refacere totală, întrucât nu este funcţională.În decursul anilor, a fost vandalizată, având pereţii interior şi tavanele demolate partial, dotările şi instalaţiile distruse sau furate în proporţie de 90%.În acelaşi corp de clădire se află spaţii dezafectate ale unui fost bar.Aceste spaţii nu fac parte din suprafaţa cinematografului, dar au fost donate de către fostul proprietar Municipiului Oneşti.”
Impactul negativ în cazul nerealizării lucrărilor de intervenţii
Date fiind deficienţele sesizate, în cazul nerealizării obiectivului de investiţii, conform Notei conceptuale emise de Direcţia de Dezvoltare Locală – Serviciul Accesare fonduri şi implementare proiecte din cadrul Primăriei Oneşti, se prefigurează urmatoarele consecinţe nefaste:
- Posibilitatea producerii unor accidente cauzate de starea avansată de degradare a clădirii;
- Impactul vizual negativ pe care îl are imaginea oferită de clădirea abandonată;
- Neîncrederea în capacitatea administraţiei publice locale de a gestiona administrarea unui bun al domeniului public.
Lucrări ample pentru modernizarea şi refuncţionalizarea clădirii
Aşadar, având în minte deficienţele şi riscurile date de starea de degradare a clădirii, se impune modernizarea şi refuncţionalizarea acesteia, prin intermediul următoarelor lucrări:
- Demolări;
- Consolidări;
- Refacere acoperiş şi montare panouri solare;
- Recompartimentări pereţi interiori;
- Finisaje interioare şi exterioare;
- Instalaţii electrice, sanitare, termice, gaze;
- Sisteme de supraveghere şi alarmare;
- Sisteme de protecţie şi alarmare împotriva incendiilor;
- Achizitie dotări spaţii comune, scaune tapiţate cu braţe, mochetare pardoseală, achiziţie calculator pentru spaţiul administrativ şi casa de bilete;
- Achiziţie echipamente specifice proiecţiilor cinematografice;
- Echipamente de sonorizare;
- Montare scenă, ecran şi cortină;
- Izolare termică, fonică, iluminat difuz, iluminat de siguranţă la înălţime şi la trepte;
- Realizare ieşiri de siguranţă;
- Amenajare zonă acces spectator, sală de spectacol, cabină proiecţie, vestiare, spaţiu administrator, anexe pentru întreţinere spaţii, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităti, holuri, spaţiu vânzare bilete, spaţiu afisaj spectacole;
- Montare draperii groase pentru izolare spaţiu acces în sala de spectacole/uşi isolate fonic, tavan şi pereţi izolaţi fonic şi modulaţi pentru asigurarea acusticii unei săli de spectacole muzicale;
- Alte activităţi specifice destinaţiei.
Se are în vedere realizarea sălii de spectacole astfel încât aceasta să poată fi folosită atât ca sală de proiecţie filme, cât şi ca sală de spectacole.Spaţiul a fost gândit astfel încât să servească şi diverselor manifestări culturale sau întâlniri de interes general ale membrilor comunităţii.
Refuncţionalizarea clădirii cinematografului răspunde nevoii de a suplimenta spaţiile pentru spectatori
În propunerea acestui obiectiv de investiţii şi în luarea deciziei de a investi în modernizarea şi refuncţionalizarea a jucat un rol important şi faptul că, prin raportare la populaţia de 37.172 de locuitori, capacitatea celuilalt cinematograf al municipiului Oneşti, “Capitol”, se dovedeşte a fi insuficientă, mai ales în cazul în care se doreşte diversificarea genului de acţiuni cultural-cinematografice.
Obiectivul de investiţii în cauză, conform Notei conceptuale, a fost inclus în Strategia de dezvoltare locală a municipiului Oneşti pentru perioada 2017-2022.
Proiectarea şi execuţia lucrărilor, părţi integrante ale proiectului ce urmează să fie depus la CNI
Daca tot au fost menţionate lucrările ce se impun în vederea modernizării şi refuncţionalizării clădirii cinematografului, trebuie să precizăm că, potrivit aceleiaşi Note conceptuale, “se intenţionează depunerea unei aplicaţii la Compania Naţională de Investiţii pentru proiectare, asistenţă tehnică proiectant şi execuţie lucrări”, sursa de finanţare, în acest caz, constând în bugetul de stat.
Oportunitatea investiţiei este justificată şi de existenţa subprogramului “Săli de cinema”, acesta fiind finanţat de la bugetul de stat, prin Compania Naţională de Investiţii, “fondurile nerambursabile degrevând bugetul local de sumele necesare realizării investiţiei”.
Revenind la tema de început a prezentului articol, menţionăm că vom reveni cu informaţii de îndată ce se vor publica informaţii despre ofertantul câştigător, adică operatorul economic ce va presta serviciile de întocmire a documentaţiei necesare realizării obiectivului de investiţii.