fbpx
Connect with us

Comisia de Sănătate din Senat dezbate o inițiativă REPER privind garantarea dreptului la avort. Sorin Lavric: Apărăm dreptul la viață. Nicăieri nu există un drept la avort

Comisia de Sănătate din Senat dezbate o inițiativă REPER privind garantarea dreptului la avort. Sorin Lavric: Apărăm dreptul la viață. Nicăieri nu există un drept la avort - News Moldova

Bacau

Comisia de Sănătate din Senat dezbate o inițiativă REPER privind garantarea dreptului la avort. Sorin Lavric: Apărăm dreptul la viață. Nicăieri nu există un drept la avort

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


În Comisia pentru Sănătate din cadrul Senatului se dezbate astăzi un proiect de lege inițiat de REPER (L255/2023) care introduce o nouă prevedere la Legea nr.95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății, potrivit căreia contravaloarea întreruperii de sarcină se suportă de la Fondul național unic de asigurări sociale

Senatorul AUR Sorin Lavric, membru al aceste comisii, a anunțat că apără dreptul al viață și, drept urmare, va vota negativ pentru acest proiect de lege. „Dreptul la viață este garantat. Nicăieri nu există un drept la avort”, a subliniat Lavric.

Alianța pentru Unirea Românilor este singurul partid care apără dreptul la viață. După proiectele de lege anti-naționale adoptate de către monstruoasa coaliție PSD-PNL-UDMR, iată că partidele neomarxiste vin cu noi legi nocive. Senatorul Claudiu Târziu a declarat, referitor la proiectul de lege REPER, că „garantarea dreptului la avort și interzicerea oricăror opinii diferite în această chestiune este o modalitate brutală de a închide un subiect extrem de sensibil și care din perspectivă creștină trebuie tratata așa cum cum noi ne-am asumat și prin statut și prin programul politic, și anume apărăm viața din momentul concepției”.

Iată ce susțin inițiatorii REPER în expunerea de motive a proiectului de lege prin care se garantează dreptul la avort:

„Dreptul femeilor de a decide dacă doresc sau nu să aibă copii trebuie să fie garantat, ori în acest moment cercetările realizate de organizaţii neguvernamentale arată că accesul la această procedură este departe de a fi garantat fie că vorbim de refuzul managerilor de spitale şi al medicilor de a efectua întreruperile de sarcină, de costurile importante ale acesteia sau de abuzurile fizice sau emoţionale suferite de femeile care îndrăznesc să aleagă să nu păstreze o sarcină”.

Proiect de lege REPER privind avortul gratuit: Fiecare spital județean să aibă un medic care efectuează întreruperi de sarcină la cerere

Inițiativa REPER prevede că există o serie de situații în care întreruperile de sarcină se efectuează gratuit și introduc o serie de prevederi prin care încurajează femeile să apeleze la această practică, astfel:

Art.I. – Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1. La art. 248, după alin. (1), se adaugă un nou alineat, alin. (12), cu următorul cuprins:

„(12) Pe lângă situaţiile care constituie avort terapeutic, prin excepţie de la alin. (1) lit. 1), din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se suportă contravaloarea procedurii de întrerupere a sarcinii la cerere, în următoarele situaţii:

  1. sarcina a survenit în urma unui raport sexual, cu privire la care s-a introdus o plângere penală pentru săvârșirea unei infracțiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale prevăzute de Legea nr. 28612009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. persoana solicitantă a procedurii nu a împlinit vârsta de 18 ani;
  3. persoana solicitantă a procedurii nu realizează venituri sau primește beneficii de asistență socială şi/sau, după caz, servicii sociale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2011 a asistenţei sociale.

Art. II Legea drepturilor pacientului nr. 46 din 21 ianuarie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:

2. După articolul 28, se adaugă un nou articol, art. 281, cu următorul cuprins:

„Art. 281 (1) Dreptul femeii de a întrerupe cursul unei sarcini este garantat, în condiţiile art. 201 din Legea nr. 286/•009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.

  • Pentru respectarea dreptului prevăzut la art. (1), spitalele judeţene asigură, în componenţa corpului medical, cel puţin un medic care efectuează întreruperi de sarcină la cerere.
  • Este interzisă diseminarea sau transmiterea unor indicaţii nefondate din punct de vedere ştiinţific cu privire la caracteristicile sau consecinţele medicale ale unui avort, prin orice mijloace, inclusiv online, cu scopul de a induce în eroare şi a descuraja întreruperea cursului unei sarcini.
  • Spitalele municipale şi judeţene au obligaţia de a elabora protocoale privind întreraperea de sarcină la cerere, avizate de Ministerul Sănătăţii, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.”


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top