fbpx
Connect with us

Competiția internațională Formula Student a debutat în România la Bacău

Competiția internațională Formula Student a debutat în România la Bacău - News Moldova

Bacau

Competiția internațională Formula Student a debutat în România la Bacău

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Prima ediție românească a competiției internaționale Formula Student a debutat la Bacău, sub egida Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), aducând inovație și excelență în inginerie

În intervalul 31 iulie – 5 august, în colaborare cu Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și Circuitul „Speed Park” Bacău, TUIASI a găzduit un eveniment care a depășit cadrul clasic al competițiilor de monoposturi.

Cu 9 echipe universitare din Islanda, Polonia, Turcia, Moldova și România, această ediție inaugurală a adăugat o notă de inovație prin participarea unui vehicul electric și autonom, evidențiind creativitatea necesară în competițiile de inginerie.

„În lumea ingineriei, atingerea standardelor impuse de Germania este o mărturie a excelenței și rigurozității. Astfel, datorită eforturilor susținute, Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași a reușit să îndeplinească condițiile impuse de Formula Student Germania și să introducă o etapă organizată în România în calendarul internațional Formula Student.

În centrul acestei realizări monumentale se află echipa TUIASI, care s-a organizat meticulos sub forma unui comitet executiv. Coordonat de conf. univ. dr. ing. Ciprian Ciofu, comitetul a reunit cadre didactice de la facultățile de Mecanică, Inginerie Electrică, Automatică și Calculatoare și Construcții de Mașini și Management Industrial”, au precizat organizatorii.

Cooperarea între TUIASI și partenerii săi a stat la baza reușitei acestui eveniment. Organizat cu un buget de peste 100.000 de euro, competiția s-a concretizat prin eforturile de sponsorizare. O adaptare a regulamentului a fost necesară pentru a se alinia specificului local. Formula Student evaluează două componente la fiecare echipă:

1. Probe statice, acoperind ingineria de proiectare, fiabilitatea și siguranța monopostului, planul de afaceri și secțiunea costurilor de fabricație.
2. Probe dinamice, în care monoposturile sunt testate pe circuit pentru a demonstra performanța tehnică și abilitățile de pilotaj ale studenților.

Echipa Cerber Motorsport din Białystok University of Technology, Polonia, a câștigat primul loc, demonstrând inovație tehnică și performanță pe pistă. Alte echipe notabile au fost RU RACING din Reykjavík, Islanda (locul II) și T.U. IASI RACING de la TUIASI (locul III).

Voluntarii au jucat un rol crucial în buna desfășurare a evenimentului, cu studenți și cadre didactice implicați în toate etapele. Succesul acestei ediții indică potențialul României în domeniul ingineriei auto și deschide calea către viitoarele ediții ale Formula Student în țară.

Inițiată în 1981 de Society of Automotive Engineers, Formula Student a evoluat într-o competiție internațională cu participanți din peste 600 de universități.

„Implicarea, pasiunea și dedicarea voluntarilor studenți au fost exemplare. Ei au fost prezenți la fiecare etapă a competiției, asigurându-se că totul decurge conform planului și oferind suport logistic și tehnic acolo unde a fost necesar.

O bună parte din succesul acestei ediții a competiției Formula Student în România li se datorează. Recunoașterea și aprecierea lor sunt esențiale, deoarece fără efortul și angajamentul lor, realizarea unui eveniment de asemenea magnitudine ar fi fost mult mai dificilă”, au mai precizat organizatorii.

Scopul său este să dezvolte o platformă pentru studenții din inginerie, permițându-le să experimenteze, construiască și învețe. Monoposturile sunt construite de studenți sub îndrumarea cadrelor didactice.

Aceste vehicule reprezintă un echilibru între componente mecanice, sisteme de control, materiale tradiționale și inovatoare, sisteme electrice complexe și un design care reflectă geniul fiecărei generații de studenți.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top