fbpx
Connect with us

Consiliul Județean Bacău – mandat 2020-2024: Trend ascendent pentru investiții și proiecte

consiliul-judetean-bacau-–-mandat-2020-2024:-trend-ascendent-pentru-investitii-si-proiecte

Bacau

Consiliul Județean Bacău – mandat 2020-2024: Trend ascendent pentru investiții și proiecte


IVANCEA VALENTIN 6 scaled - News Moldova

Ultimii doi ani au reprezentat pentru județul Bacău o perioadă favorabilă în ceea ce privește continuarea programelor de investiții în infrastructura rutieră, aeroportuară și de sănătate

Acestea reprezintă axe deosebit de importante ce stau la baza dezvoltării economice, cu impact direct asupra creșterii nivelului de trai al băcăuanilor. Astfel, un procent de aproximativ 60% din bugetul județean a fost alocat pentru investiții, o preocupare permanentă fiind atragerea finanțărilor europene și naționale, ca sursă complementară majoră pentru susținerea bugetului de investiții.

Grație strategiei de prioritizare în elaborarea proiectelor investiționale, județul Bacău a devenit beneficiar al unor finanțări fără precedent: aproximativ jumătate de miliard de euro, pentru realizarea și modernizarea rețelei de apă și canal în 41 de localități dar și 1,4 miliarde de lei, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, din care aproximativ 140 de milioane doar pentru UAT Județul Bacău. În aceste condiții, județul se menține în topul absorbției fondurilor europene, ocupând locul 2 pe Regiunea Nord – Est, după județul Iași și locul 7, la nivel național.

În cadrul perioadei de programare financiară 2014 – 2020, UAT-județul Bacău a semnat un număr de 257 de contracte de finanțare, din care 99 sunt finalizate, iar 158 sunt în derulare. Suma atrasă efectiv din fonduri europene este de 3.953 miliarde de lei iar valoarea contractelor, inclusiv co-finanțarea de la bugetul județean/național, este de 5.640 miliarde de lei.

Investiții pentru sănătate – investiții pentru oameni: Spitalul Județean de Urgență Bacău și asocierile pentru dotarea și modernizarea spitalelor din Moinești, Onești și Buhuși

Una dintre cele mai importante investiții la Spitalul Județean de Urgență Bacău, care a devenit o unitate medicală de interes regional, este modernizarea, extinderea și dotarea infrastructuri la Unitatea de Primiri Urgențe, unde urmează a fi recepționat heliportul, facilitate care va permite transportarea pe calea aerului a cazurilor de maximă urgență medicală atât la SJU Bacău, cât și la alte spitale din țară, rapiditatea intervențiilor de transport și stabilizare fiind determinante în salvarea vieții pacienților.

cladire spital municipal scaled - News Moldova

În 2021, au fost finalizate lucrările de extindere și dotare a unui buncăr nou pentru cel de-al doilea accelerator de particule la compartimentul Radioterapie, necesar pentru tratarea pacienților oncologici. Tot în această perioadă s-au declanșat lucrările de reparații capitale la centrala termică, inclusiv, înlocuirea rețelelor de distribuție a agentului termic și apei calde menajere. Amplele programe de extindere și modernizare a infrastructurii spitalicești băcăuane, cuprind și lucrările de extindere şi dotare a Serviciului de Anatomie Patologică.

O investiție mai mult decât necesară în valoare de aproximativ un milion euro, a fost asigurată de Consiliul Județean Bacău în procent de 90%, în cadrul unei asocieri cu Municipiul Moinești.  Lucrările efectuate la blocul operator al spitalului moineștean, vizează îmbunătățirea calității actului medical prin creșterea complexității intervențiilor chirurgicale care conduc la o adresabilitate sporită la serviciile de sănătate a cetățenilor, aceștia evitând situațiile în care erau nevoiți să  recurgă la consultații și tratamente de specialitate în alte localități. Prin secțiile și serviciile Spitalului Municipal de Urgență Moinești, se asigură asistență medico–chirurgicală pentru pacienții din zona de nord vest a Bacăului dar și pentru cei care aleg această unitate medicală, deși locuiesc în alte zone ale județului sau ale țării.

„Consiliul Județean este consecvent cu prioritățile stabilite privind infrastructura medicală nu doar la Spitalul de Urgență din Moinești ci și la Spitalul Onești, Spitalul orășenesc Buhuși și, în mod evident investițiile masive din SJU Bacău. Prin finanțarea acestor proiecte, spitalele din județ pot acorda pacienților- rapid- intervențiile necesare, atunci când distanța de câțiva kilometri face diferența între viață și moarte. Lucrările de la UPU Covid parter și subsol sunt finalizate și în curând vom face recepția efectivă a obiectivului!”, a precizat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.

În urmă cu un an, mai precis la 10 septembrie 2021, s-a emis ordinul de începere a lucrărilor la Spitalul din Oneşti, proiect ce constă în reabilitarea şi eficientizarea energetică a acestui obiectiv ce va răspunde celor mai ridicate exigențe privind clasificarea unităților spitalicești.  Prin contractul de asociere cu UAT Onești, Consiliul Județean asigură 95% din valoarea cofinanțării necesare, suma estimată fiind de 900.000 euro. În prezent, chiar dacă lucrările se desfășoară în ritm susținut fiind de un grad ridicat de complexitate: consolidare elemente de susținere, demontare și înlocuire tâmplărie interior-exterior, reparații glafuri, ghene, tavane și montare balustrade, activitatea medicală nu este afectată, managementul spitalului asigurând în egală măsură atât serviciile medicale curente, cât și frontul de lucru pentru constructor. Consiliul Județean a dovedit prin parteneriatele încheiate că dezvoltarea infrastructurii de sănătate este și va rămâne un domeniu prioritar, astfel încât cetățenii din toate zonele județului să beneficieze de servicii medicale de calitate.

onesti - News Moldova

Clădirea fostului „Spital Municipal”- obiectiv prioritar pentru Consiliul Județean Bacău

Pandemia de COVID-19 a creat necesitatea asocierii între Județul Bacău și Municipiul Bacău, pentru finalizarea amenajărilor și dotarea etajelor aflate într-un stadiu avansat de execuție, la clădirea fostului Spital Municipal. Parterul și subsolul acestui imobil, însumând o suprafață de 3300 de metri pătrați, au fost amenajate pentru Unitatea de Primiri Urgențe Covid, radiologie, spitalizare de zi, spații administrative și respectiv subsol cu zona prosectură aferentă.

Investiția este finanțată în proporție de 50 / 50 la sută de Consiliul Județean și Consiliul Local Bacău, valoarea lucrărilor depășind 12 milioane lei. Totodată, dotările specifice pentru funcționare, în valoare de 4 milioane lei, sunt suportate exclusiv din bugetul Consiliului Județean.

 „Încă de la preluarea mandatului am solicitat preluarea și punerea în funcțiune a fostului Spital Municipal – astăzi vedem că se poate și sper, în al 12 le-a ceas, ca municipalitatea să înțeleagă că acest obiectiv medical trebuie să fie pus la dispoziția medicilor și a pacienților. Încă aștept de la conducerea Primăriei punerea în dezbaterea CL Bacău a proiectului vizând trecerea clădirii fostului Spital Municipal din domeniul public al municipiului, în domeniul public al județului așa cum deja s-a aprobat în Consiliul Județean, în conformitate cu soluția dată de Ministerul Sănătății.”, a declarat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.

 

COVID 19-LIMIT. Sprijin


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top