Connect with us

CONTROVERSE puternice între PRIMĂRIA și CONSILIUL JUDEȚEAN BACAU! Când ar putea fi finalizate lucrările la Spitalului Municipal Bacău

Bacau

CONTROVERSE puternice între PRIMĂRIA și CONSILIUL JUDEȚEAN BACAU! Când ar putea fi finalizate lucrările la Spitalului Municipal Bacău

Primarul Bacaului, Lucian Viziteu, a raspuns acuzelor presedintelui de CJ, Valentin Ivancea. Ivancea i-a reprosat acestuia ca nu doreste sa faca un parteneriat cu Consiliul Judetean pentru a finaliza lucrarile la Spitalul Municipal, ba mai mult incearca sa acopere unele probleme descoperite de Curtea de Conturi la executia lucrarilor de le etajele 4 si 5.

„Finanțarea lucrărilor pentru finalizarea Spitalului Municipal Bacău a fost inclusă ca obiectiv prioritar în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Vom primi susținerea financiară necesară pentru a duce la bun sfârșit proiectul așteptat de întreaga comunitate locală. Este rezultatul unei munci asidue și a unor eforturi susținute din partea echipei Primăriei Municipiului Bacău. Urmează ca, după finalizarea juridică a investiției în etajele ATICOVID, să definitivăm proiectarea completă cu ultimele modificări, apoi să intrăm în faza de finanțare și execuție. Vreau să cred că nu vor mai exista piedici din partea Consiliului Județean care, din păcate, întârzie achitarea obligațiilor de plată pentru etajele ATI COVID, având ca scop doar preluarea acestui obiectiv. Oricum ar fi, îi asigur pe băcăuani că Spitalul Municipal va fi condus de administrația locală băcăuană”, a declarat primarul Bacăului, Lucian Viziteu.
Ivancea îl atenționează pe primarul de Bacău că nu se vor „repara” costurile umflate de la Spitalul Municipal din bugetul CJ. De asemnea în contextul izbucnirii pandemiei, conducerea PSD Bacău și cea a Consiliului Județean (CJ) au propus amenajarea în regim de urgență a etajelor 4 și 5 de la Spitalul Municipal, astfel încât acestea să fie convertite în spații de preluare și tratare a pacienților Covid19

Costurile umflate de la Spitalul Municipal nu se repară din bugetul CJ! La 13 martie 2020, în contextul izbucnirii pandemiei, conducerea PSD Bacău și cea a Consiliului Județean (CJ) au propus amenajarea în regim de urgență a etajelor 4 și 5 de la Spitalul Municipal, astfel încât acestea să fie convertite în spații de preluare și tratare a pacienților Covid19. Inițiativa s-a concretizat printr-un parteneriat încheiat în aprilie 2020 de CJ și Consiliul Local Bacău, prin care cele două foruri deliberative și-au asumat să suporte, în cuantum egal (50% – 50%), costul lucrărilor de amenajare a etajelor 4 și 5.

Lucru pe care CJ l-a și făcut, decontând 4,62 milioane lei din totalul valorii de asociere de 9,37 milioane lei, restul sumei de acoperit revenind CL, conform protocolului încheiat în acest sens.Facilitățile și incintele astfel amenajate au fost puse în circuitul medical în plină criză epidemiologică, iar până în prezent aproape 2000 de băcăuani au fost tratați aici de covid. Reamintesc că Primăria Bacău s-a ocupat de scoaterea la licitație a obiectivului, lucrările fiind executate de SSPM (societatea primăriei) și diverși subcontractori. La peste un an de la recepția parțială a lucrărilor și punerea în funcțiune a etajelor 4 și 5, Primăria vine cu solicitări aberante către CJ, cerând – subliniez, la mai bine de un an distanță (august 2021) – actualizarea valorii indicatorilor lucrării, deși aceasta e demult terminată, iar suma ce revenea Consiliului Județean drept cofinanțare a fost deja decontată.

Eu îl anunț pe primarul Viziteu că la CJ nu facem administrație după ureche ci după lege, iar devizele nu sunt ajustate din pix pentru că așa o cer interesele celor care și-au făcut o practică din a umfla valoarea lucrării, ca în cazul etajelor 4 și 5 de la Spitalul Municipal. CJ s-a achitat de responsabilități și a cere, după un an, actualizarea indicatorilor este nu doar inacceptabil, ci și ilegal (se încalcă, flagrant, prevederile Legii 50/1991, art. 7, alin. 16). Îi solicit primarului Viziteu să renunțe la „bombardarea” CJ cu astfel de solicitări și să-l întrebe mai bine pe fostul primar Necula, pe care l-a pus între timp șef la SSPM, cum și la ce prețuri a derulat lucrările SSPM și cum a urmărit primăria, condusă în 2020 chiar de directorul de azi al SSPM, execuția acestor lucrări atât sub aspectul calității, cât mai ales al costurilor.

Raportul Camerei de Conturi Bacău  privitor la această investiție relevă abateri grave din partea SSPM și a Primăriei, cheltuieli umflate artificial de SSPM sau neevidențiate inițial, iar aceste nereguli nu pot fi „reparate” pe seama bugetului CJ care, repet, s-a achitat integral de responsabilitățile asumate prin protocolul de asociere cu CL. CJ nu poate deconta manoperele administrative făcute, la un moment dat, pe filiera SSPM – Primăria Bacău, manevre pe care chiar Viziteu le-a incriminat atunci când, în septembrie 2020, anunța desființarea SSPM pe motiv că societatea ar fi devenit vaca de muls a unora. Aceste manopere nu pot fi acoperite cu mâna funcționarilor de la CJ, cu atât mai mult cu cât au fost depistate inclusiv de Camera de Conturi!

Subliniez faptul că, pe parcursul ultimului an, am cerut repetat Primăriei – prin adresele nr. 18842 din 26.11.2020, respectiv nr. 686 din 14.01.2021 (ultima rămasă fără răspuns până azi!) – continuarea lucrărilor la „Spitalul Municipal”, în vederea finalizării acestui obiectiv (etajele 3, 2 și 1), așa cum CL și CJ s-au angajat prin parteneriatul încheiat în mai 2018 și punerea în funcțiune a clădirii, în complementaritate cu Spitalul Județean de Urgență (cum prevede studiul elaborat de Școala Națională de Management Sanitar și însușit, prin hotărâre, de CL & CJ).

În loc să susțină continuarea lucrărilor la Spitalul Municipal, Primăria a preferat să irosească nepermis un an de zile, iar valul 4 al pandemiei bate la ușă fără ca spitalul să fie terminat și pus în funcțiune – fapt revoltător, ce trădează reaua-credință a administrației Viziteu pe subiectul sănătății băcăuanilor. La șantierul Spitalului Municipal nu s-a mai mișcat niciun fir de praf, 2021 fiind un an mort în această privință.

Reiterez, în final, apelul de a continua lucrările la clădirea Spitalului Municipal, conform angajamentelor asumate în mai 2018, și de a finaliza etajele 3, 2 și 1, astfel încât acest imobil să poată fi cât mai rapid integrat în circuitul medical. Bolile și pandemia nu stau după inerția sau indispoziția nimănui, cu atât mai puțin ale celor care vremelnic se află la conducerea Primăriei Bacău.” a declarat președintele CJ, Valentin Ivancea.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

News Moldova LIVE

ANUNT

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top