fbpx
Connect with us

Credite în valoare de 340,000,000 lei la Primăria Bacău. Ce utilitate vrea să le dea municipalitatea

Credite în valoare de 340,000,000 lei la Primăria Bacău. Ce utilitate vrea să le dea municipalitatea - News Moldova

Bacau

Credite în valoare de 340,000,000 lei la Primăria Bacău. Ce utilitate vrea să le dea municipalitatea

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Deși, inițial, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, primarul Bacăului, anunțase în cadrul unei conferințe de presă intenția de a face un credit de 250 de milioane de lei, acesta intenționează acum să facă două credite, cu o valoare totală de 340 de milioane de lei

Suma ar servi atât cofinanțării unor proiecte cu contribuție europeană cât și unor proiecte locale.

Potrivit proiectelor de hotărâre inițiate de primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu, proiecte care urmează să fie supuse votului în Consiliul Local, este vorba despre două credite distincte.

Primul credit vizează cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene, valoarea acestuia ridicându-se la 190 de milioane de lei.

Proiecte europene cu finanțare de la buget

Creșterea de la 10-15% la aproape 50% a părții de cofinanțare asigurată de municipalitate poate fi o explicație pentru nivelul ridicat al sumei.

Potrivit administratorului public al municipiului Bacău, Ciprian Piștea, creșterea părții de cofinanțare s-ar fi produs pe fondul crizelor generate atât de pandemie, cât și de războiul din țara vecină.

Crizele au atras scumpiri semnificative ale materiilor prime și, implicit, modificarea prețurilor din proiecte.

„Problema este că aceste creșteri de preț nu sunt eligibile. Deci, trebuie asumate de municipalitate. Aceasta este situația în toată țara. Din acest motiv s-a ajuns la aceste procente de cofinanțare, în unele cazuri, de 50-60% din proiect”, a declarat Ciprian Piștea.

De exemplu, pentru pista de biciclete Centru – Gară – Caex – Parc Industrial, care valorează 24,75 milioane de lei, municipiul Bacău trebuie să investească peste 19 milioane de lei. Pentru modernizarea Colegiului Karpen, din cele 14 milioane de lei cât costă proiectul, Primăria trebuie să asigure suma de 8,8 milioane.

Lista completă cu proiectele și sumele necesare:

Credite în valoare de 340,000,000 lei la Primăria Bacău. Ce utilitate vrea să le dea municipalitatea - News Moldova

Cel de-al doilea împrumut, în valoare de 150 de milioane de lei, vizează o serie de proiecte locale, pe care edilul dorește să le implementeze cu bani de la bancă. Valoarea unora dintre aceste proiecte este mică, sub 1,5 milioane de lei , un exemplu în acest sens fiind o serie de locuri de joacă din oraș. Prin urmare, realizarea acestora printr-un împrumut care ar fi achitat în zeci de ani nu are logică.

Lista mai cuprinde și proiecte de amploare, precum modernizarea Bazei Letea, amenajarea străzii Pasajul Revoluției sau resistematizarea parcării 9 Mai – Unirii.

Lista completă cu proiectele:

Credite în valoare de 340,000,000 lei la Primăria Bacău. Ce utilitate vrea să le dea municipalitatea - News MoldovaÎmprumuturile vor fi dezbătute și votate în ședința de mâine, 17 ianuarie, de către Consiliul Local Bacău.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top