fbpx
Connect with us

DĂRMĂNEȘTI, stațiune turistică de interes local

darmanesti,-statiune-turistica-de-interes-local

Bacau

DĂRMĂNEȘTI, stațiune turistică de interes local

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


constantin toma darmanesti - Moldova Invest

Oraşul Dărmăneşti este situat în partea de vest a județului Bacău, fiind localitatea cu cele mai multe arii protejate din județ

Din 28 decembrie 2022, Orașul Dărmănești a fost atestat ca stațiune turistică de interes local, ceea ce a generat noi oportunități de dezvoltare și de atragere a investițiilor în sectorul turistic, consolidând poziția sa pe harta destinațiilor de vacanță.

În ultimii ani, administrația locală condusă de domnul primar Constantin Toma s-a remarcat prin implicarea în numeroase proiecte menite să sprijine dezvoltarea orașului. Aceste proiecte au acoperit diverse domenii, precum îmbunătățirea infrastructurii educaționale și energetice, amenajarea spațiilor verzi și modernizarea blocurilor de locuințe.

96585771 3071349346219986 5268861713167417344 n - Moldova Invest

Orașul Dărmănești are în prezent numeroase proiecte în curs de implementare, care vizează dezvoltarea infrastructurii, educației, sănătății, turismului, unde se urmărește îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii orașului și atragerea de noi oportunități economice. Privind spre viitor, prioritățile includ finalizarea proiectelor aflate în implementare și atragerea de noi investitori în regiune.

De-a lungul anilor, Primăria orașului Dărmănești a finalizat mai multe proiecte menite să sprijine obiectivul de dezvoltare al orașului. Sub acest aspect, numiți 3 proiecte finalizate în ultimii 4 ani.

În ultimii ani, Orașul Dărmănești a fost implicat în multe proiecte, menite să sprijine dezvoltarea orașului și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor, printre cele mai importante proiecte finalizate menționăm:

„Înființare Centru de Zi pentru Persoanele Vârstnice în Orașul Dărmănești”, finanțat prin Programul Operațional Regional și finalizat în anul 2022. Valoarea totală de investiții este de 4.426.747,72 lei. Obiectivul general este creșterea calității vieții cetățenilor.
,,Creșterea eficientei energetice a obiectivului Școala Lapos’ finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, proiect finalizat în 2020 având valoarea de 1.357.861,33.
• „Creșterea Eficientei Energetice a blocurilor de locuințe”, finanțat prin Programul Operațional regional 2014-2020 și finalizat în 2020. Valoarea investiției este de 2.791.410,21 lei. Obiectivul general constă în îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor din orașul nostru și promovarea coeziunii sociale prin realizarea unor investiții în eficiența energetică a blocurilor de locuințe. Lucrările presupun reabilitare termică a 8 blocuri de locuințe, cu un număr total de 92 apartamente.
• ,,Amenajare spațiu verde, tip SCUAR, oraș Dărmănești”, unde obiectivul principal a fost amenajarea unui spațiu verde de tip SCUAR prin reconversia spaţiului situat în intravilanul orașului Dărmănești. Valoarea proiectului este 1.321.871,47 lei.
• „Lucrări de construcție a infrastructurii de prevenire și protecție împotriva inundațiilor pe pârâul Dărmăneasca” finanțat prin AFIR.
„Lucrări de reabilitare și recalibrare a râurilor Uz și Trotus” prin Apele Române.
„Construire Sală de sport la Liceul tehnologic Dărmănești” finanțare prin Compania Națională de Investiții (CNI). cu valoarea de 5.446.753,93 lei.

vestea fechet darmanesti - Moldova Invest

Astfel, în ultimi 4 ani, UAT Orașul Dărmănești a investit în crearea și modernizarea infrastructurii rutiere. Sub acest aspect, în acești ani au fost reabilitate, asfaltate și modernizate aproximativ 65 de străzi, fiind asfaltată peste 70% din infrastructura rutieră a orașului.

În contextul în care în anul 2022, orașul Dărmănești a fost declarat stațiune turistică de interes național, vă rugăm detaliați cum a influențat acest statut procesul de dezvoltare al orașului pe care îl conduceți.

Orașul Dărmănești a fost atestat ca stațiune turistică de interes local prin Hotărârea nr. 1.580 din 28 decembrie 2022, iar promovarea ca stațiune înseamnă posibilitatea atragerii de finanţări nerambursabile în sfera celor care activează în turism.

În acest context, orașul nostru va beneficia de noi oportunităţi de a atrage investitori, fapt ce va încuraja o prezenţă tot mai mare a turiştilor în zonă, un efect multiplicator se va produce și în sectoarele conexe: transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul. Atestarea Orașului Dărmănești ca Stațiune Turistică de Interes Local va ajuta la creşterea calităţii vieţii pentru toți locuitorii.

Fiind localitatea cu cele mai multe arii protejate din județul Bacău, cu tradiții și obiceiuri unice, oameni deosebiți, rețete culinare specifice, evenimente culturale cu impact internațional, Orașul Dărmănești a câștigat etapa regională la categoria localități turistice regiunea Moldova și Bucovina în cadrul competiției ,,Destinația Anului 2022”. În urma acestei competiții, numărul turiștilor a crescut cu 893 % în anul 2023 față de perioada din 2010.

ursii darmanesti - Moldova Invest

Datorită diversității reliefului reprezentat prin dealuri, văi, munţi, varietatea formaţiunilor vegetale, gama de culori şi de forme, fauna, lacurile, peisaje deosebit de frumoase, în sezonul de primăvară-vară, la Dărmănești se pot realiza următoarele tipuri de activități:
Drumetii – Traseele din muntii Nemira atrag turistii datorită peisajelor deosebite și salbaticiei existente în zonă.
Turism ecvestru – În oraș există două centre de echitație, fiind o noutate și o curiozitate pentru turiștii români și străini.
• Plimbări cu ATV-ul – Există un centru de închirieri ATV-uri, unde iubitorii de sporturi extreme, aer curat, trasee și peisaje de vis se pot plimba cu ATV-ul, descoperind Valea Uzului în toata splendoarea.
Trasee mountain bike – Acest tip de activitate este practicată de lumea sportului pe două roți, la nivelul țării. De la plimbări uşoare până la trasee mai mai solicitante, amatorii de sporturi pe ture de bicicletă pe distanțe lungi pot avea parte de multă adrenalină pe cărările montane din Munții Nemira.
• Turism de eveniment – Târgul Gospodăriilor de Produse Montane ,,La Porțile Nemirei” – Pasionații de tradiții și produse naturale, obținute de fermieri în propriile gospodării, pot alege să participe în fiecare an la acest eveniment.
• Turism de eveniment – Etapa in Campionatul National de viteza in coasta ,,Trofeul Valea Uzului. Tot aici se încadrează Festivalul Internațional de bluess – ,,BLUES IN THE GARDEN”. Avem și Festivalul ,,UZILOR’’.

Emblematic este Festivalul Ursului de la Dărmănești. Festivalul anual ”Ursul de la Dărmănești”, locul unde s-a născut tradiția. Cu o tradiție de sute de ani adună în fiecare an locuitorii orașului dar și o mulțime de turiști din toată țara, și străini veniți să admire unicitatea obiceiului, care a luat naștere la noi în localitate.

darmanesti - Moldova Invest

Principalele atracții turistice/culturale sunt:

• Barajul și lacul Poiana Valea Uzului,
• Rezervația naturală Lacul Bălătău,
• Rezervația naturală Izvorul Alb,
• Rezervația naturală Creasta Nemirei,
• Rezervatia naturala Tuful de la Valea Uzului,
• Situl Nemira – Lapoș,
• Bălțile Nemirei,
• Lacul Pufu, Biserica ,,Sfinții Voievozi Mihail și Gavril“- Monument istoric clasa B,
• Biserica Adormirea Maicii Domnului – Monument istoric clasa B,
• Muzeul Etnografic de la Biserica Sf. Petru și Pavel,
• Biserica Sfântul Nicolae- Monument istoric clasa B,
• Muzeul în aer liber, singurul muzeu în aer liber din România.

Care sunt proiectele aflate în proces de implementare în prezent și ce obiective se îndeplinesc prin realizarea acestora?

Continuăm implementarea proiectelor deja începute și bineînțeles că vom implementa și alte proiecte noi pentru comunitatea orașului nostru. Astfel, vizăm următoarele:
• Centura ocolitoarea a orașului,
• Reabilitatea dispensarului,
• Reabilitarea unităților de învățământ,
• piste biciclete,
• insule digitalizate,
• Centru de Colectare prin Aport Voluntar,
• dotarea școlilor,
• construirea unui Centru de Zi cu echipa mobila,
• înființarea de parcuri fotovoltaice,
• modernizare și creare infrastructura rutiere,
• digitalizare și multe altele!

primaria darmanesti - Moldova Invest

Principalele proiecte aflate în derulare constau în „Construirea unei centuri ocolitoare trafic greu în Orașul Dărmănești”, finanțat prin Programul Național de investiții „Anghel Saligny”, valoarea totală a investiției fiind de 21.021.749,71 lei. Prin acest proiect dorim sa reducem trafic greu din oraș.

Pe același amplasament se va asigura infrastructura pentru piste de biciclete pe o lungime de 3,7 km, se va amenaja o zona de promenadă și se va asigura iluminatul public prin finanțare cu fonduri de la Agenția Fondului pentru Mediu (AFM).

În prezent avem în derulare proiecte care cuprind toate infrastructurile:
Investiții în digitalizare și în creșterea eficienței energetice finantate prin PNRR în valoare de 5.207.467,39 lei.
TIC – Sisteme Inteligente Informatice. Valoarea proiectului este de 2.461.350,00 lei. Finanțat prin PNRR, proiectul se află în curs de execuție.
• Orașul Dărmănești este beneficiar a unei finanțări din fonduri europene pentru „Elaborarea actualizarea/ în format GIS a documentațiilor de amenajare a teritoriului și planificare urbană”, finanțare prin PNRR, valoarea totală a investiției fiind de 626.807,39 lei.

Investiții în infrastructura educațională, proiecte finanțate prin PNRR și AFM cu valoare de 34.464.985,07 lei.
• Școala Gimnazială nr. 2 din Dărmănești, beneficiază de finanțare prin Administrația Fondului de Mediu (AFM), unde valoarea totală a investiției este de 3.507.379,74 lei.
• Liceul Tehnologic beneficiază de mai multe proiecte finanțate prin PNRR. Prin Componenta C10, sunt alocate fonduri pentru îmbunătățirea eficienței energetice și reabilitarea clădirii unde funcționează Grădinița, precum și pentru Componenta C15, pentru dotarea cu echipamente IT, mobilier școlar și dotarea laboratoarelor de fizică, chimie și biologie. În plus, Liceul Tehnologic beneficiază de o sală de sport finanțată de Compania Națională de Investiții. Valoarea totală a investiției este de 18.051.908,14 lei.
• „Construire și dotare Corp nou – Școala Verde Nr.1″ va primi finanțare prin PNRR în valoare de 9.895.125,00 lei.

Investiții în domeniul sănătății – proiecte cu finanțare europeană și din bugetul local, în valoare de 16.369.454,20 lei.
• „Construire și dotare Dispensar”, finanțare prin Compania Națională de Investiții (CNI), proiect în valoare de 14.500.000,00 lei. „Reabilitarea energetică a Dispensarului”, finanțare prin PNRR componenta C10, valoarea totală a investiției fiind de 998.520,47 lei.
• „Amenajare și reabilitare Centrul Aurel Pecelia” – finanțare din bugetul local, iar valoarea totală de investiție fiind de 490.933,75 lei.

Investiții privind conectarea populației la utilități și extinderea rețelelor de canalizare, gaze, iluminat etc. Finanțarea provine din fonduri europene și din bugetul local, fiind în valoare de 46.484.135,79 lei.
• „Extindere rețea inteligentă de distribuție gaze naturale – satele Lapoș și Sălătruc”. Avem finanțare prin MDLPA – Anghel Saligny, cu valoarea investiției de 12.900.325,83 lei. Se află în curs de execuție.
• „Extinderea sistemelor de canalizare pe Strada Plopului, Strada Izvorului și Strada Plopu”, finanțare prin PNRR, valoarea totală a investiției fiind de 15. 057.979,48 lei.
• „Crearea unui Centru de zi de asistență și recuperare, cu echipa mobilă de îngrijire la domiciliu”, finanțat prin PNRR Componenta C13, valoarea investiției fiind de 7.300.569,00 lei.
• Investiții în cultură și zone de recreere. Din fonduri europene și din bugetul local, suma alocată este de 15.576.140,24 lei.
Investiții pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, din fonduri europene și din bugetul local, în valoare de 25.785.238,50 lei.
Investiții privind lucrări de decolmatare și punere în siguranță a apelor, finanțare din fonduri guvernamentale și din bugetul local: 1.394.792,97 lei.
• Construire Creșă medie, proiect finanțat prin PNRR componenta C15 Educație. Valoarea totală a investiției fiind de 13.983.421,78 lei. Se află în curs de execuție.
• Toate unitățile de învățământ de pe raza orașului vor fi dotate cu infrastructură IT de ultimă generație. Valoarea investiției este 2.119.310,00 lei, finanțare prin PNRR.
• „Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public”, finanțat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM), valoarea totală a investiției fiind de 3.108.152,76 lei;
• Înființarea Centrelor de Colectare prin Aport Voluntar în Dărmănești, finanțat prin PNRR componenta C13, valoarea totală a investiției fiind de 3.830.913,04 lei;
• „Construirea de insule ecologice digitalizate”, proiect finanțat prin PNRR, valoarea investiției fiind de 2.444.991,50 lei. Proiectul prevede amplasarea a 25 de insule supraterane.
• „Amplasarea stațiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice”, finanțat prin Administrația Fondului de Mediu, valoarea investiției fiind de 552.110,00 lei. Obiectivul principal este de reducere a emisiilor de gaz.
• „Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde prin piste pentru biciclete (și alte vehicule electrice ușoare) la nivel local/ metropolitan”, finanțat prin PNRR C10 Fondul local, valoarea totală de investiții fiind de 5.272.703,97 lei.
• „Înființare parc fotovoltaic”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, valoarea totală a investiției fiind de 4.755.644,44 lei;

darmanesti bacau - Moldova Invest

Ce oportunități investiționale oferă localitatea pe care o administrați?

Printre factorii cheie care ar putea atrage un potențial investitor să-și stabilească afacerea în localitatea noastră se numără condițiile climatice favorabile, zona cu multe rezervaţii naturale bogate în resurse naturale, precum și peisajul natural remarcabil, de excepţie.

Localitatea noastră oferă un climat prielnic pentru dezvoltarea afacerilor în următoarele domenii:

Agrement prin servicii de cazare, servicii de sănătate și relaxare (sala de fitness, sală de masaj, saună, piscină, cosmetică etc) servicii sportive.
Sănătate – cultivarea plantelor medicinale și aromatice, acces la resursele de apă și la toate utilitățile. Prin cultura plantelor medicinale se pot valorifica unele terenuri mai puţin productive, asigură cultivatorilor însemnate venituri, pot fi valoroase plante ornamentale sau melifere, iar recolta de plante medicinale constituie un important material de export. Cultivarea și procesarea fructelor de pădure (coacaz negru, agrise, mure, afine).
Turism. Obiectivul nostru pe viitor este de a crea un sat de vacanță în Zona Coada Lacului, în acest sens. UAT Dărmănești a demarat un proiect care prevede construcția unei piste de bob de vară cu o lungime de aprox. 340m urcare, 800 m coborâre, iar investiția provine din bugetul local. Dezvoltarea domeniului schiabil și a pistei de bob de vară va determina apariția a numeroase pensiuni, hoteluri și restaurante, care vor oferi cazare și o gamă variată de servicii de sănătate și relaxare. De asemenea, turiștii care ajung în zona noastră pot vizita casele tradiționale, bisericile vechi, monumentele istorice și peisajele naturale impresionante.
Turismul rural poate juca un rol important în sprijinirea comunităților locale, deoarece prin promovarea acestuia se poate contribui la dezvoltarea economică a acestor zone, prin crearea de locuri de muncă și generarea de venituri suplimentare pentru localnici. De asemenea, turiștii pot cumpăra produse locale și suveniruri, sprijinind astfel economia locală.

Care sunt obiectivele de investiții pe care le aveți în vedere pentru viitor?

Obiectivul nostru principal este să finalizăm proiectele aflate în implementare. Prioritar pentru UAT Orașul Dărmănești este să conecteze populația la toate utilitățile, să satisfacă cerințele de interes public ale comunității locale, să sporească bunăstarea populației și să creeze condițiile necesare pentru un proces educațional de calitate.


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top