fbpx
Connect with us

Deputatul AUR Antonio Andrușceac: „MAPN a plătit 213 milioane de dolari către Guvernul SUA pentru produse/servicii care nu au mai fost livrate”

Deputatul AUR Antonio Andrușceac: „MAPN a plătit 213 milioane de dolari către Guvernul SUA pentru produse/servicii care nu au mai fost livrate” - News Moldova

Bacau

Deputatul AUR Antonio Andrușceac: „MAPN a plătit 213 milioane de dolari către Guvernul SUA pentru produse/servicii care nu au mai fost livrate”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Deputatul AUR Antonio Andrușceac solicită ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, să clarifice situaților plăților efectuate către Guvernul SUA și Agenția de Suport și Achiziții NATO în perioada 2013-2016

Potrivit unui raport de audit al Curții de Conturi, s-a constatat faptul că pentru unele avansuri plătite integral în perioada indicată, nu au fost efectuate justificări prin livrări de produse sau prestări de servicii, în condițiile în care s-au încheiat noi amendamente la acordul de bază, atât pentru suplimentarea valorică a contractului inițial, cât și pentru prelungirea perioadei de implementare.

Potrivit aceluiași raport, au fost constate o serie de nereguli și în ceea ce privește achiziția de materiale sanitare în perioada iunie-decembrie 2021, de aproape 13 milioane de euro, de la Agenția de Suport și Achiziții NATO (Support and Procurement Agency-NSPA). Curtea de Conturi a constatat că nu se regăsesc în contabilitate operațiunile de lichidare a sumelor reprezentând avansuri acordate și justificate de NSPA prin livrări de materiale sanitare, recepționate la UM 02132 și nu s-au urmărit recuperarea sumelor neutilizate.

În acest context, deputatul AUR Antonio Andrușceac solicită ministrului Angel Tîlvar să transmită următoarele informații:

  1. Lista produselor/serviciilor achitate în sumă de aproximativ 214 milioane USD în perioada 2013 – 2016 și nelivrate până în prezent.
  2. Care sunt penalitățile aplicate pentru nelivrarea acestor produse/servicii achitate de statul român în avans?
  3. De ce aceste produse/servicii nu au mai fost livrate României?
  4. De ce Ministerul Apărării Naționale nu a întreprins până în prezent niciun demers pentru recuperarea acestor bani de la Guvernul SUA?
  5. Ce materiale sanitare ar fi trebuit livrate de către NSPA către Minister și de ce nu s-au făcut demersuri pentru recuperarea banilor plătiți?

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top