fbpx
Connect with us

Deputatul PNL Cătălina CIOFU: „Când vezi că românii din străinătate se întorc acasă, știi că echipa din care faci parte și pe care o susții face treabă bună”

Deputatul PNL Cătălina CIOFU: „Când vezi că românii din străinătate se întorc acasă, știi că echipa din care faci parte și pe care o susții face treabă bună” - News Moldova

Bacau

Deputatul PNL Cătălina CIOFU: „Când vezi că românii din străinătate se întorc acasă, știi că echipa din care faci parte și pe care o susții face treabă bună”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Deputatul PNL de Bacău Cătălina Ciofu a invitat toți românii din străinătate să se întoarcă acasă, deoarece România a devenit o țară modernă și viabilă datorită PNL, care a direcționat resurse nu doar spre cheltuieli, ci în special spre dezvoltarea României

„O parte adesea neglijată în spațiul public, dar foarte importantă a muncii de reprezentare politică pe care noi, deputații aleși de dumneavoastră, o desfășurăm pentru a ne îndeplini obligațiile față de cei care ne-au votat și față de români în general este munca de documentare, fără de care nu am ști la fel de bine de ce aveți mai mare nevoie și ce să facem pentru dumneavoastră, cei pe care îi reprezentăm. În ceea ce mă privește, poate și datorită formației de cercetător, mi-a plăcut întotdeauna să mă documentez și am înțeles importanța acestui demers, așa că îl practic și acum cu aceeași dăruire și urmând două direcții fundamentale: documentarea teoretică și cea practică, prin discuții cu oamenii pe care îi reprezint.

Ei bine, documentându-mă zilele acestea, m-am bucurat să întâlnesc un articol cu adevărat dătător de speranță, care nu doar că mi-a confirmat o tendință pe care deja o sesizasem, însă manifestată în cadrul altui sector socio-profesional, ci m-a făcut să cred că și viitorul poate fi la fel de promițător în materie. Ce am citit în articolul specificat? Am citit despre întoarcerea în România a câtorva zeci de mii de români cu studii superioare, care au studiat și/sau au lucrat în străinătate, dobândind cunoștințe și experiență deopotrivă de importante și pe care acum le vor utiliza în România, în beneficiul lor și al întregii societăți. Însă, dincolo de asta, m-am întrebat ce generează acest fenomen și cum se face că are loc tocmai acum, când suntem atât de bombardați mental de tot felul de știri, care mai de care mai apocaliptice, dar nu întotdeauna desprinse din realitate.

Și, analizând lucrurile, am realizat că în colegiul meu, vorbind cu oamenii între care mi-e atât de drag să mă aflu, mulți dintre ei îmi spun (ce-i drept, nu de mult timp), două lucruri principale: că nu mai sunt atât de mulțumiți cu viața din străinătate și că, în ultima vreme, și în România au început să aibă parte de condiții pe care până de curând le găseau doar în străinătate. Or, oamenii despre care vorbesc sunt oamenii aceia harnici, dintr-o bucată, care muncesc din greu să construiască edificiile sau autostrăzile pe care acum le folosesc alții, care cultivă hrana pe care acum o mănâncă alții (sau chiar noi, când mâncăm produse din import), conduc camioanele care transportă bunurile altora etc. – într-un cuvânt, acei oameni pe care ar fi minunat să-i avem din nou printre noi și pe care, mai mult, ar fi minunat ca cei dragi lor (copii, parteneri, părinți, frați și surori) să-i aibă din nou lângă ei.

De ce nu mai sunt atât de mulțumiți de viața din străinătate? Pentru că, pentru mulți dintre ei, acea viață înseamnă sacrificii enorme. Înseamnă dormit în cabinele tirurilor, împărțit camere sau apartamente cu mai mulți străini, trăit în barăcile șantierelor, consumat doar produsele cele mai ieftine etc., și asta doar pentru a câștiga bănuții pe care apoi să-i trimită familiei, care să realizeze aici casa pe care și-au dorit-o, să ofere copiilor educația visată ori să strângă capitalul cu care să-și deschidă, apoi, mica afacere care le va permite să trăiască aici, alături de cei dragi. Însă toate acestea nu se pot face la nesfârșit, pentru că anii trec, copiii cresc iar puterile scad.

Cât despre cei care au o familie și își cresc copiii acolo, de la ei știu că o familie medie cu doi copii care trăiește în vestul Europei și în care părinții au slujbe normale, de oameni muncitori, nu doar că nu mai poate realiza economii dar, în condițiile inflației galopante care a lovit toată lumea dezvoltată și ale concurenței acerbe provenite din partea forței de muncă din țările în curs de dezvoltare, cu greu își mai poate acoperi cheltuielile. Or, ce rost mai are traiul în străinătate dacă de la o lună la alta nu mai rămâne nimic? De ce și-ar mai duce cineva viața printre străini dacă nu poate înțelege din acea viață mai mult decât făcea deja aici?

Însă, spre bucuria mea și a noastră în general, nu doar aceste motive, care nu țin de noi și nu ni se datorează, sunt cele care îi fac pe români să revină în țară. Dincolo de ele, România în sine a devenit mult mai ofertantă, și fără modestie pot afirma că a devenit astfel datorită eforturilor făcute de Partidul Național Liberal, singurul partid care, fie că a deținut rolul principal în Guvern sau a participat la actul de guvernare, a ținut cu tot dinadinsul să direcționeze resurse nu doar spre cheltuieli, ci în special spre dezvoltarea României, spre investițiile care fac din țara noastră una modernă, europeană, viabilă.

Programe precum cel de Dezvoltare Locală, Anghel Saligny sau Planul Național de Redresare și Reziliență finanțează șantierele de care avem nevoie care, la rândul lor, oferă locuri de muncă românilor și creează dezvoltare pe orizontală, în rândul furnizorilor de diferite materii prime care, la rândul lor, angajează români. Pentru prima dată în decenii, avem deschise șantiere de autostrăzi în toată țara, din Moldova în Oltenia și din Muntenia în Ardeal. Și pe toate lucrează români care altfel s-ar fi răspândit în toate cele patru zări. Or, regiunile traversate de autostrăzi înregistrează creșteri ale PIB-ului produs chiar și de 20% față de perioada dinainte de existența autostrăzilor, ceea ce înseamnă noi afaceri care produc noi bunuri și servicii.

În plus, fondurile europene stau la dispoziția românilor harnici, inovativi și întreprinzători, care deschid noi companii și le fac să funcționeze. Așadar, în România a început să merite să revii, ceea ce mă bucură nespus. Prin urmare, îi invit pe toți românii din străinătate să facă tot posibilul să se întoarcă acasă, pentru că au unde. Îi așteptăm cu drag noi, reprezentanții lor dar, mai ales, îi așteaptă copii, soții, părinții, frații și surorile. Noi doar le-am facilitat reunirea, însă pentru fiecare dintre noi aceasta merită fiecare dram de efort depus pentru a-i vedea înapoi acasă!”, a comunicat deputatul băcăuan Cătălina Ciofu.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top