fbpx
Connect with us

Deputatul PNL Cătălina Ciofu: „Constituţia României este schiţa statului român”

catalina ciofu - News Moldova

Bacau

Deputatul PNL Cătălina Ciofu: „Constituţia României este schiţa statului român”


Deputatul PNL de Bacău, Cătălina Ciofu, a  explicat care este rolul şi importanţa Constituţiei într-un stat, subliind că măsura în care preţuim şi respectăm constituţia conferă măsura în care statul nostru este unul funcţional, sigur şi prietenos cu cetăţenii săi

„Ca mulţi dintre locuitorii, fie şi temporari, ai Bucureştiului, în drumul meu spre Parlament trec frecvent prin Piaţa Constituţiei şi mă gândesc cât de uşor trecem cu vederea rolul şi importanţa Constituţiei într-un stat. Dar, de fapt, ce este Constituţia?

Ei bine, imaginaţi-vă un arhitect sau un inginer care proiectează un edificiu. Poate fi o casă, poate fi un bloc, poate fi un magazin sau un sediu de instituţie, nu contează. Ideea e că şi arhitectul, şi inginerul au nevoie de o schemă, de un proiect al noului edificiu. Ce trebuie să facă în acest caz? În primul rând, se vor gândi la scopul clădirii proiectate şi, în funcţie de acesta, îi vor gândi configuraţia. Apoi, vor avea în vedere necesităţile edificiului în cauză: de ce are el nevoie pentru a funcţiona, pentru a-şi îndeplini obiectivele? Dar pentru a fi rezistent, durabil, pentru a rezista o vecie? Și, în final, cum îl vom înfrumuseţa astfel încât să fie nu doar rezistent şi util, ci şi plăcut, astfel încât să ridice moralul şi să-i încurajeze pe destinatarii săi să dea tot ce e mai bun?

E bine, o Constituţie nu este altceva decât proiectul, schiţa unui stat, iar Constituţia României este schiţa statului român. Prin Constituţie stabilim ce tip de stat vrem: democratic sau autoritar? Monarhic sau republican? Parlamentarist sau prezidenţial? Apoi, tot prin Constituţie stabilim cine sunt locuitorii acelui stat şi ce drepturi şi obligaţii au: ce îl face român pe un locuitor al României? Naşterea sau rezidenţa? Etnia sau asumarea loialităţii faţă de Constituţia şi legile statului român? Cum se dobândeşte cetăţenia? În ce condiţii se pierde? Iar noi, românii, ce putem face şi ce ne este interzis? Ce ne poate dicta statul şi ce limite trebuie să respecte în relaţia cu noi? Până unde se întinde autoritatea statului, în dauna libertăţii noastre individuale sau colective?

Dar puterea în stat cum se dobândeşte? Cum se exercită? Cum se transmite de la unii deţinători la alţii? Ce limite are? Ei bine, toate acestea se stabilesc prin Constituţie, şi măsura în care preţuim şi respectăm constituţia conferă măsura în care statul nostru este unul funcţional, sigur şi prietenos cu cetăţenii săi”, deputatul PNL Cătălina Ciofu.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top