fbpx
Connect with us

Deputatul PNL de Bacău, Cătălina CIOFU: „România trebuie să devină un hub de dezvoltare în Europa de Sud-Est, spre care să tindă toată comunitatea românească din afara granițelor!”

315074167 507133131430224 7201665090409958642 n - News Moldova

Bacau

Deputatul PNL de Bacău, Cătălina CIOFU: „România trebuie să devină un hub de dezvoltare în Europa de Sud-Est, spre care să tindă toată comunitatea românească din afara granițelor!”


Deputatul PNL de Bacău, Cătălina Ciofu, a adus în atenția opiniei publice o inițiativă  pentru dezvoltarea infrastructurii locale și pentru accesul la fonduri europene

„Noi, liberalii, am avut și avem în continuare câteva principii în care credem cu sfințenie. Poate cele mai importante dintre ele sunt cele ale proprietății private și liberei inițiative.

 Dar, dincolo de acestea sau, mai bine spus, derivând din ele, se găsesc principiile responsabilității și descentralizării deciziei până la cel mai apropiat nivel de beneficiarii direcți la care poate fi adoptată în mod viabil.

Și mai credem în dezvoltare. În dezvoltarea adusă de un mediu instituțional stabil și care nu sufocă, nu descurajează, ci sprijină inițiativele private și locale.

Am crezut și credem în integrarea euro-atlantică, garant al păcii și securității. Am crezut și am reușit. Dar acum este vremea să facem mai mult! A sosit vremea dezvoltării! România se află, în aceste momente, în fața uneia dintre cele mai mari șanse din existența ei contemporană.

Dacă, după momentul 1989, obiectivele României au fost aderarea la NATO și la Uniunea Europeană (și cu o contribuție majoră, poate chiar majoritară, din partea Partidului Național Liberal, aceste obiective au fost realizate), în prezent țintim intrarea cu adevărat în grupul țărilor dezvoltate. Spun „cu adevărat” pentru că de această accedere nu trebuie să se bucure doar decidenții politici ce raportează o victorie, ci toți românii.

România trebuie să devină un hub de dezvoltare în Europa de Sud-Est, spre care să tindă toată comunitatea românească din afara granițelor!

Dar dezvoltarea nu poate veni doar de la centru. Dezvoltarea trebuie să aibă în vedere și chiar să fie centrată pe nevoile și interesele comunităților locale, întrucât ele știu cel mai bine de ce au nevoie.

 Problema de care se lovesc aceste comunități este că, uneori, ele sunt prea mici pentru a accesa proiecte de o anumită anvergură (regională, nu centrală, dar care le depășește, totuși, posibilitățile, în special financiare).

Atunci, firesc ar fi ca ele să se asocieze în consorții administrative.

Aceste consorții administrative au fost înființate prin Legea nr. 375/2022 și aveau drept obiective îmbunătățirea eficienței serviciilor publice, creșterea eficacității implementării investițiilor și eficientizarea resurselor umane implicate în administrația publică locală, pentru o mai bună funcționare și o mai facilă îndeplinire a obiectivelor autorităților administrative locale.

Totuși, pentru a putea funcționa cu adevărat eficient și pentru a putea accesa fonduri europene pentru proiectele pe care și le-au propus, aceste consorții trebuie să beneficieze de personalitate juridică.

 Exact acest aspect esențial se constituia într-o lacună a legislației anterioare sau într-o opțiune incompletă a legiuitorului. În orice caz, acest aspect avea nevoie de remediere.

Exact pentru remedierea acestei disfuncționalități, a acestei importante deficiențe legislative, colegii mei din Partidul Național Liberal au inițiat proiectul de lege înregistrat la Camera Deputaților cu numărul PL-x 497/2023, al cărui obiectiv principal a fost de a conferi consorțiilor administrative locale mult-dorita personalitate juridică.

De altfel, acesta reprezintă și un jalon din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență și, prin urmare, îndeplinirea lui este un pas necesar pentru primirea a încă o tranșă din banii europeni consacrați acestui Plan.

Ei bine, având acestea permanent în minte, sunt mândră să vă anunț că SUNTEM CU UN PAS MAI APROAPE DE BANII EUROPENI! Aceasta pentru că, în cea mai recentă ședință a Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, am generat majoritatea necesară votării unui raport de adoptare a PL-x 497/2023, având ca obiect de reglementare modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019, precum și completarea Legii nr.273/2006.

Odată intrată în vigoare, această inițiativă va avea ca efect acordarea personalității juridice consorțiilor administrative (acestea fiind o formă specifică de asociații de dezvoltare intercomunitară, al căror scop este furnizarea integrată de politici și servicii la nivelul unităților administrativ-teritoriale, membre ale consorțiilor, reducerii diferențelor de dezvoltare și creșterii
funcționalității la nivel local).

De asemenea, se vor introduce criterii generice (agricol, economic, social, de mediu, de infrastructură, de digitalizare și de acces la servicii publice), precum și a unor obiective specifice pe care unitățile administrativ-teritoriale să le aibă în vedere atunci când se asociază într-un consorțiu administrativ, se va clarifica reglementarea organelor de conducere (de coordonare) de la nivelul consorțiului administrativ: adunarea generală, consiliul director și cenzorul, existând și posibilitatea de a înființa un aparat tehnic care să sprijine activitatea acestor organe.

Pentru cetățeni, această inițiativă aduce importante beneficii indirecte. În primul rând, fiind un jalon din cadrul PNRR, de adoptarea ei depinde recepționarea unei importante tranșe din acest program european.

Dar, în perspectivă, este vorba de mult mai mult, întrucât consorțiile administrative sunt mult mai eficiente în a atrage bani europeni, exact pentru acele proiecte de care comunitățile locale au cea mai mare nevoie. Cu alte cuvinte, absorbția fondurilor europene se va face mai simplu, de la
oameni pentru oameni, renunțând la mare parte din birocrația de la centru!

Sunt convinsă că și în plenul Camerei Deputaților, colegii din partidele care au susținut raportul de adoptare vor dovedi aceeași seriozitate și responsabilitate și vor vota forma finală a inițiativei atunci când va intra pe ordinea de zi!”, a puctat deputatul PNL de Bacău, Cătălina Ciofu.

News Moldova îți recomandă și ...   Cât primește de la PRIMĂRIA BACĂU un pensionar militar pentru a stinge lumina la Teatrul de VARĂ ”Radu Beligan”

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top