fbpx
Connect with us

Deșeuri provenite de la lucrările de modernizare a trei școli din județul Bacău, transformate în munte de moloz. Reacția prefectului Lucian BOGDĂNEL

Deseuri constructii 2 e1678428452109 - News Moldova

Bacau

Deșeuri provenite de la lucrările de modernizare a trei școli din județul Bacău, transformate în munte de moloz. Reacția prefectului Lucian BOGDĂNEL


Un monument de moloz care depășește 20 de metri înălțime și a cărui lungime ajunge la aproximativ 100 de metri a apărut în orașul Comănești din județul Bacău. Cazul a fost adus în atenția publică de către jurnaliștii G4Media

Potrivit prefectului județului, Lucian Bogdănel, este vorba despre ”un exemplu revoltător de depozitare neconformă a deşeurilor din construcții”. Pe de altă parte, primarul susține că scopul molozului îl reprezintă lățirea unui drum. Autoritățile au primit mai multe plângeri din partea localnicilor, urmând să fie efectuat și un control al Gărzii de Mediu Bacău.

Molozul provine de la trei instituții de învățământ din localitate, aflate în plin proces de reabilitare și modernizare: Şcoala „Ciprian Porumbescu”, Şcoala nr. 4 Şupan și Şcoala Liviu Rebreanu.
Potrivit sursei citate, Primăria Bacău, în calitate de beneficiar, a achitat 5 milioane de euro, majoritatea reprezentând bani europeni aprobaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Firma responsabilă cu executarea execută lucrărilor este SC Alconep SRL.

Teama principală a localnicilor este că acel munte format din deșeuri o poate lua oricând la vale, având în vedere și localizarea acestuia: la marginea unei văi care, la rândul, ei se află la o diferenţă de altitudinea de câteva sute de metri faţă de oraş.

Reacția prefectului judeţului Bacău, Lucian Bogdănel, nu a întârziat să apară. Acesta susţine că este vorba despre o „depozitare neconformă” şi că va merge personal la faţa locului pentru a evalua situaţia.

“E momentul ca şi Garda de Mediu Bacău să se ocupe de protecția mediului, nu de protecția neregulilor comise de diverse autorități ale administrației publice locale care au “privilegiul” de a avea aceeaşi afiliere politică cu şefii Gărzii.
Partizanatul politic nu poate fi un scut sub care îşi găsesc protecție cei care agresează mediul înconjurător şi, prin acțiunile lor nesăbuite, pun în pericol viețile semenilor lor.
Subliniez că, prin OUG 38/2022, a fost modificată HG 92/2021 (privind regimul deşeurilor), fiind înăsprite sancțiunile: îngroparea deşeurilor constituie infracțiune, conform prevederilor OUG 38!
Atrag atenția, de asemenea, că potrivit art. 17, alin. 4 din HG 92, deşeurile din construcții au un regim special, iar titularii autorizațiilor de construire/demolare au obligația de a avea “un plan de gestionare a deşeurilor din activități de construire şi/sau desființare, prin care se instituie sisteme de sortare pentru deşeurile provenite din activități de construcție şi desființare, cel puțin pentru lemn, materiale minerale – beton, cărămidă, gresie şi ceramică, piatră (…) ghips”.
Închei prin a menționa că finanțările şi alocările europene aferente investițiilor prin PNRR vin cu un principiu nenegociabil pe linia protecției mediului: “Do no significant harm” – Nu provoca un rău semnificativ mediului; Nu dăuna mediului. Dacă principiul DNSH nu este respectat se poate ajunge inclusiv la restituirea asistenței financiare puse la dispoziție de UE prin mecanismul european de redresare şi reziliență.
Declarația pe care am dat-o jurnaliştilor G4Media:
“Cazul expus de dvs. este un exemplu revoltător de depozitare neconformă a deşeurilor din construcții, care au un regim clar stabilit prin lege. Voi solicita, urgent, insituțiilor cu atribuții şi responsabilități pe linia protecției mediului o verificare amănunțită la fața locului şi luarea măsurilor care se impun.”
DETALII:
https://www.g4media.ro/exclusiv-dezastru-ecologic-sau…,a precizat prefectul Lucian Bogdănel. 

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top