fbpx
Connect with us

Detalii despre laboratorul de produse anabolizante descoperit la Bacău. 11 persoane au fost reținute în urma perchezițiilor din România și Republica Moldova

Collage Maker 29 Mar 2023 01 10 PM 2458 - News Moldova

Bacau

Detalii despre laboratorul de produse anabolizante descoperit la Bacău. 11 persoane au fost reținute în urma perchezițiilor din România și Republica Moldova


În urma celor 37 percheziții efectuate în România și în Republica Moldova au fost descoperite și ridicate 340.000 de comprimate conținând diverse substanțe, 20.000 de flacoane cu doze multiple de substanțe, 28.000 de fiole, 433 de seringi, 8.500 de etichete, 6,5 kilograme de pulberi active, 46 litri de substanțe active lichide și 100 kilograme de celuloză microcristalină

De asemenea, au fost ridicate sumele de 47.000 euro, 42.000 lei, 193.000 lei moldovenești, 15.800 USD, precum și 8 ceasuri de lux, 2 cristale, posibil pietre prețioase, 5 autoturisme, 2 portofele de criptomonede offline, 25 telefoane mobile și 17 carduri bancare.

Din activități a rezultat faptul că grupul infracțional a avut pe stoc produse și substanțe active suficiente pentru producerea a peste un milion de doze de anabolizante (sub formă de comprimate, fiole, flacoane sau pulberi).

În cauză s-a reținut că, mai mulți cetățeni cu dublă cetățenie română/moldovenească au constituit, în a doua jumătate a anului 2021, un grup infracțional organizat specializat în fabricarea de produse care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc.

Grupul infracțional organizat a fost condus de un inculpat, absolvent al facultății de farmacie din Republica Moldova.

Profitând de modificările aduse Legii nr. 104/2008 în anul 2021, grupul infracțional organizat și-a intensificat activitatea infracțională, sens în care a înființat un laborator clandestin de fabricare a produselor care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc situat pe raza județului Bacău.

Precursorii necesari fabricării produselor conținând substanțe dopante cu grad de mare risc au fost introduși în România prin intermediul unor colete expediate din China.

După primirea substanței active, membrii grupului infracțional au fabricat produsele în laboratorul clandestin, după care au expediat produsele finite consumatorilor de astfel de substanțe de pe teritoriul României și al Uniunii Europene.

Din actele de urmărire penală rezultă faptul că, începând cu a doua jumătate a anului 2021, membrii grupului infracțional a expediat colete în urma cărora au obținut suma de cel puțin 1.000.000 euro, sumă care a fost investită în bunuri aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pentru 24 de ore a 11 inculpați.

În cursul zilei de astăzi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunere de luare a măsurii arestării preventive a celor 11 inculpați față de care s-a dispus măsura reținerii.

Precizăm faptul că în 2022, autoritățile române și moldovenești au încheiat, prin intermediul EUROJUST, un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, pentru documentarea și destructurarea acestei grup infracțional organizat transfrontalier.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. București, B.C.C.O. Constanța, S.C.C.O. Sibiu și I.P.J. Hunedoara – Serviciul Acțiuni Speciale, precum și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Iași, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Brigada Mobilă de Jandarmi și I.J.J. Constanța.

La activități au participat și polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă Constanța și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de lucrătorii din cadrul  Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Documentarea activității infracționale a fost realizată și cu sprijinul EUROPOL.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top