Connect with us

E CANICULĂ. Câtă apă au nevoie animalele să nu simtă ARȘIȚA! Care sunt recomandările veterinarilor!

Bacau

E CANICULĂ. Câtă apă au nevoie animalele să nu simtă ARȘIȚA! Care sunt recomandările veterinarilor!

În ultimele zile, temperatura a trecut de 30 de grade Celsius iar temperatura resimțită, în condițiile în care nu plouă, este mai ridicată

Proprietarii de animale au obligația să asigure protecția și bunăstarea animalelor și să evite, pe cât posibil, stresul termic, care poate fi FATAL!

Potrivit unui răspuns al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Bacău, atât fermierii, cât și ceilalți proprietari de animale, în această perioadă extrem de călduroasă, trebuie să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare dar și cantităţi suficiente de apă şi de furaje.

Într-o zi caniculară, cantitatea de apă zilnică recomandată pentru fiecare specie este de: 38 – 52 litri pentru vacile care au lapte și minim 38 pentru celelalte bovine, 20-45 de litri pentru cabaline, 4-11,5 litri pentru porcine, minim 6 litri pentru ovine și jumătate de litru pentru fiecare pasăre de curte.

”Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate”, precizează în informare, dr. Costel Busuioc, medic veterinar și director DSVSA Bacău.

Animalele folosite pentru tracțiune trebuie să fie ținute în grajd când temperatura depășește 25 de grade Celsius, unde trebuie verificată buna funcționare a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie

Ce obligții au autoritățile administraţiilor locale!

Administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate. Astfel, consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere și să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepţionale.

Prevederi aplicabile deţinătorilor de animale de companie:

În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare.

O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate”, se mai arată în informarea transmisă de DSVSA Bacău.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Bacau

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top