fbpx
Connect with us

Europarlamentarul Dragoș BENEA: „Fără apă, gaze și curent nu putem spera la dezvoltarea comunităților din mediul rural!”

DRAGOS BENEA e1655705326445 - News Moldova

Bacau

Europarlamentarul Dragoș BENEA: „Fără apă, gaze și curent nu putem spera la dezvoltarea comunităților din mediul rural!”


Europarlamentarul Dragoș Benea susține faptul că într-un context tensionat, marcat de discuții aprinse, a votat în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, alături de toți colegii din delegația social-democrată, pentru propunerea Comisiei ca gazul și energia nucleară să fie considerate sustenabile din punctul de vedere al mediului, iar proiectele privind extinderea rețelelor de gaz sau construirea centralelor nucleare să poată primi finanțare din fonduri europene

„De asemenea, am votat – alături de aceiaşi colegi social-democrați – împotriva obiecției prin care se urmărea înlăturarea celor două domenii (gaz și nuclear) din taxonomia verde europeană, în care apar menționate ca „activități de tranziție”, fapt ce ar fi generat eliminarea de la finanțare a proiectelor din aceste domenii energetice.

  • Argumentele în sprijinul votului dat sunt multiple și cred că pragmatismul ar trebui să prevaleze mai ales acum când, pe fondul crizei energiei din Europa, se prefigurează una dintre cele mai dificile ierni din ultimele decenii.
  • În România, avem comunități întregi care nu sunt alimentate cu gaz, neconectate la astfel de rețele de utilități esențiale pentru dezvoltarea durabilă a respectivelor așezări. Guvernarea de la București face eforturi considerabile să susțină astfel de proiecte de conectare, dovada cea mai bună fiind preluarea la finanțare din bugetul de stat a aplicațiilor care nu au mai prins finanțare prin POIM, din cauză că se terminaseră alocările pe acest program.
  • Fără apă, gaze și curent nu putem spera la dezvoltarea comunităților din mediul rural.

DRAGOS BENEA e1655705326445 - News Moldova

  • Mai mult, posibilitatea finanțării cu bani europeni a construcției de centrale nucleare înseamnă un pas hotărât în direcția asigurării independenței energetice, într-o perioadă complicată, marcată de consecințele războiului din Ucraina în care energia (mai ales combustibilii fosili) este folosită pe post de armă & pârghie de constrângere.
  • Cu toții aspirăm la o lume mai curată, mai puțin poluată și la utilizarea, în masă, a energiei din surse regenerabile, non-poluante. Dar marile industrii din statele membre, precum și milioane de cetățeni din cuprinsul comunităților mai puțin dezvoltate ale UE, nu pot face acest salt peste noapte, trecând cu vederea sau neglijând lucruri importante – propria lor siguranță și a familiilor lor în timpul sezonului rece, de exemplu.
  • Atingerea ambițioaselor deziderate de mediu asumate la nivelul Uniunii Europene va dura, fără îndoială, ani buni (orizontul 2030-2035), în vreme ce cetățenii europeni vor simți pe pielea lor frigul peste câteva luni. Susțin protejarea mediului înconjurător, dar cred că atunci când ne aruncăm în partea cea mai adâncă a bazinului, în privința aspirațiilor noastre ecologiste, trebuie să fim realmente înotători excelenți: în caz contrar, există riscul să ne „înecăm” în chiar propriul nostru idealism.”, a declarat Dragoș Benea. 
News Moldova îți recomandă și ...   Femeie căutată în Olanda pentru furt și escrocherie, reținută în BACĂU


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top