Connect with us

Fenomenul ”NEET” este prezent și în ROMÂNIA! Senatorul USRPLUS de BACĂU, Sebastian CERNIC: ”Nu mai putem ignora TINERII fără școală și fără JOB”

Bacau

Fenomenul ”NEET” este prezent și în ROMÂNIA! Senatorul USRPLUS de BACĂU, Sebastian CERNIC: ”Nu mai putem ignora TINERII fără școală și fără JOB”

Fenomenul ”NEET” – tinerii fără educație și fără loc de muncă se manifestă și în România, în condițiile în care peste 35% din tineri sunt amenințați de riscul de sărăciei

Senatorul USR PLUS de Bacău, Sebastian CERNIC atrage atenția că fenomenul ”NEET” tinerii fără educație și fără loc de muncă se manifestă și în România, în condițiile în care peste 35% din tineri sunt amenințați de riscul de sărăciei și excluziunii sociale.

Studiile arată că fenomenul NEET are o legătură directă cu nivelul redus de școlarizare și este evidențiat și mai mult prin inegalitățile care există între mediul urban și cel rural, iar în România, acesta devine din ce în ce mai puternic în rândul tinerilor.

În prezent, conform specialiștilor, un fenomen cunoscut sub acronimul NEET, care se referă la tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani, care nu urmează niciun program educațional, nu muncesc și fără să aibă o pregătire profesională, tinde să se amplifice în România.

În ultimii ani, fenomenul NEET devine tot mai accentuat și la noi în țară, peste 35% din tineri fiind amenințați de riscul de sărăcie, risc care atrage după sine excluziunea socială. Acest fenomen are consecințe nu doar sociale, ci și economice.

Abandonul școlar, lipsa de interes pentru educație și de pregătire profesională a tinerilor duce la alte fenomene care afectează direct piața muncii. Studiile arată că fenomenul NEET are o legătură directă cu nivelul redus de școlarizare și este evidențiat și mai mult prin inegalitățile care există între mediul urban și cel rural, iar în România, acesta devine din ce în ce mai puternic în rândul tinerilor”, a declarat Sebastian CERNIC.

Sebastian CERNIC: ”Prin Programul Național de Redresare și Reziliență, prin Pilonul VI, aflat în dezbatere publică, sunt prevăzute finanțări de peste 1.3 miliarde de euro”

Potrivit senatorului USR PLUS de Bacău, Sebastian CERNIC abandonul școlar, lipsa de interes pentru educație și de pregătire profesională a tinerilor duce la alte fenomene care afectează direct piața muncii. 

Abandonul școlar, lipsa de interes pentru educație și de pregătire profesională a tinerilor duce la alte fenomene care afectează direct piața muncii.  Crearea de oportunități și programe de pregătire profesională a tinerilor va trebui să fie una din politicile țării noastre în viitor, pentru a oferi generațiilor viitoare încrederea că România poate fi acasă pentru ei. 

În momentul de față, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, prin Pilonul VI, aflat în dezbatere publică, sunt prevăzute finanțări de peste 1.3 miliarde de euro pentru politicile care vizează educația, tineretul și sportul. Orice investiție în generațiile viitoare reprezintă șansa unui viitor mai bun și pentru ei și pentru România”, a declarat Sebastian CERNIC.

Concluzia senatorului USR PLUS de Bacău este că va trebui să alocăm fonduri speciale politicilor de inserție pe piața muncii a tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani care, în prezent nu urmează niciun program educațional și nici nu muncesc, deoarece acest fenomen are, potențial disruptiv atât la nivel economic cât și  în special social pe termen mediu și lung.

”Va trebui să alocăm un interes aparte și politicilor care se referă la inserția pe piața muncii a tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani.

În prezent, conform specialiștilor, un fenomen cunoscut sub acronimul NEET, care se referă la tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani, care nu urmează niciun program educațional, nu muncesc și fără să aibă o pregătire profesională, tinde să se amplifice în România”,  a mai declarat senatorul.

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Jurnalisti

To Top