fbpx
Connect with us

Fraudă cu criptomonede la nivel național. Prejudiciu de aproape 5 milioane de euro

Fraudă cu criptomonede la nivel național. Prejudiciu de aproape 5 milioane de euro - News Moldova

Bacau

Fraudă cu criptomonede la nivel național. Prejudiciu de aproape 5 milioane de euro

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Un dosar de fraude cu criptomonede investigat de autoritățile prahovene a dezvăluit un prejudiciu de peste 4,71 milioane de dolari și implicarea a 240 de persoane vătămate, atât fizice cât și juridice

Potrivit comunicatelor emise de DIICOT și Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, ancheta în acest caz a implicat 11 percheziții domiciliare în județele Prahova, Olt, Ilfov și în municipiul București, precum și punerea în aplicare a 14 mandate de aducere. Cauza investigată privește constituirea unui grup infracțional organizat, fals informatic, înșelăciune și evaziune fiscală.

Anchetatorii au reținut că, în luna octombrie 2019, la înființarea unei societăți comerciale, reprezentanții legali ai acesteia au creat un grup infracțional organizat cu scopul de a comite infracțiuni de fals informatic și înșelăciune prin atragerea de fonduri sub formă de criptomonede de la diferiți clienți, oferindu-le randamente false. Pentru a câștiga încrederea acestora, au înființat departamente de call-center și au creat un site unde fiecărui client i-a fost alocat un profil de investitor cu un nume de utilizator și o parolă.

După înregistrare, clienților li s-au afișat grafice false pe conturile lor de pe site-ul administrat de societate, indicând o creștere exponențială a investițiilor în criptomonede de la o lună la alta, în ciuda tendinței descendente a pieței criptomonedelor începând cu luna noiembrie 2021.

Aceste grafice fictive de creștere lunară a portofoliului au creat dorința clienților de a investi fonduri suplimentare în piața nereglementată a criptomonedelor, în speranța obținerii de profituri tot mai mari. Astfel, majoritatea clienților au rămas prinși în acest mecanism fraudulos, iar criptomonedele au fost efectiv transferate în contul unuia dintre membrii grupului infracțional și convertite în dolari. Schema infracțională dezvoltată de grupare se aseamănă cu un sistem piramidal, unde criptomonedele achitate de clienții mai recenți erau utilizate pentru efectuarea unor plăți parțiale către clienții mai vechi care solicitau returnarea banilor sau care amenințau cu acțiuni în instanță sau plângeri penale.

Diferența rămasă a fost cheltuită în interes personal de membrii grupului infracțional organizat, prin utilizarea cardului de debit la comercianți sau prin retrageri de numerar de la bancomate. Valoarea prejudiciului produs clienților se ridică la peste 4

,71 milioane de dolari.

Suspecții, pentru care au fost emise mandate de aducere, urmează să fie audiați la sediul DIICOT Ploiești. În cadrul acțiunii, 240 de persoane vătămate, atât persoane fizice cât și juridice, vor fi audiate de către autorități. De asemenea, jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “Matei Basarab” Ploiești și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române au acordat sprijin în desfășurarea operațiunilor.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top