Connect with us

Funcția le ia mințile celor care ajung primari ai BACĂULUI?! Ultimii 3 EDILI aleși au ajuns INCULPAȚI în dosare de CORUPȚIE! Va scăpa VIZITEU de ”blestem”?

Bacau

Funcția le ia mințile celor care ajung primari ai BACĂULUI?! Ultimii 3 EDILI aleși au ajuns INCULPAȚI în dosare de CORUPȚIE! Va scăpa VIZITEU de ”blestem”?

De la înființarea Parchetului Național Anticorupție (actualul DNA) și până în prezent niciunul dintre primarii aleși ai municipiului Bacău nu a scăpat de scandaluri și dosare de corupție

Dumitru Sechelariu, Romeo Stavarache dar și Cosmin Necula au ajuns inculpați pentru fapte de corupție. Primăria Bacău atrage ca un magnet procurorii iar noul primar, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, ales în 2020, a dat deja cu subsemnatul, în dosare de corupție, după câteva angajări ilegale ale unor apropiați din USR, care au fost promovați în administrația locală deși nu aveau studiile necesare.

Funcția și interesele politice par să le ia mințile celor care ajung pe fotoliul de primar al municipiului Bacău. Aceștia se detașează de ceea ce ar trebui să facă din poziția de edil, de slujirea cetățeanului și a interesului public și ajung, mai devreme sau mai târziu, în boxa acuzaților pentru abuzuri și alte fapte de corupție.

Dumitru Sechelariu, primar al municipiului Bacău în perioada 1996-2004, a fost detronat din funcție de Romeo Stavarache, pe fondul acuzațiilor și scandalurilor de corupție.

În timpul celor două mandate, Sechelariu și familia au reușit să-și facă o avere impresionantă, după ce au achiziționat firma de transport public în comun, fabrica de hârtie Letea, un ziar, echipa locală de fotbal, impunătorul sediu al General Proiect, etc.

Spre finalul celui de-al doilea mandat, Stadionul Municipal a ajuns să poarte numele lui Dumitru Sechelariu iar scandalurile din jurul primarului s-au ținut lanț. Un an mai târziu, după ce a pierdut alegerile, este arestat într-un dosar de corupție, pentru câteva schimburi de terenuri dar și pentru unele contracte de lucrări. Este trimis în judecată.

Pentru fostul edil urmează mai mulți ani de procese, stres și acuzații publice.

Dumitru Sechelariu moare pe 16 februarie 2013, la 54 de ani, înainte de pronunțarea sentinței în dosarul său de corupție, survenită un an mai târziu. În data de 6 noiembrie 2014, fostul viceprimar Laurian Lucaș și Dorinel Ifrim, șeful Cadastrului din Primăria Bacău, sunt condamnați la 4 ani de închisoare, cu executare, pentru un schimb de terenuri de pe urma căruia beneficiar ar fi fost primarul Sechelariu.

Romeo Stavarache a fost primar al Bacăului trei mandate, între anii 2004-2016. Ultimii doi ani ai ultimului mandat au fost ”tulburați” de anchetele procurorilor DNA dar și de ”reprize” de arest la Penitenciarul Bacău sau la domiciliu.

După o serie de scandaluri și suspiciuni de corupție, de răsunet la nivel național, liberalul Stavarache este trimis, pe 3 aprilie 2014, pentru prima dată, în judecată de DNA pentru tentativă de abuz în serviciu, într-un dosar legat de repartizarea unei locuințe către un subaltern.

Pe 26  iunie 2014, pentru luare de mită, este reținut dar eliberat după 24 de ore iar pe 1  iulie este arestat preventiv pentru încălcarea măsurilor dispuse de procuror. Pe 3 noiembrie 2017, Romeo Stavarache este condamnat pentru luare de mită la 4 ani de închisoare, cu executarea pedepsei.

Cosmin Necula a fost primarul Bacăului în perioada 2016-2020. A câștigat alegerile, la fel ca și predecesorul său, Romeo Stavarache, pe fondul unui discurs anticorupție. Pe 2 iulie 2019 a fost trimis în judecată de DNA Bacău, împreună cu viceprimarul Daniel Ștefan, pentru abuz în serviciu și un prejudiciu de 550 de mii de lei.

Procurorii au reținut în rechizitoriu faptul că pe 10 iulie 2017, într-o ședință a Consiliului Local Bacău, cei doi inculpați, cu intenție, i-au determinat pe consilierii locali prezenți să adopte o hotărâre cu încălcarea dispozițiilor Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.

Ca urmare a demersurilor celor doi inculpați, Consiliul Local Bacău, în calitate de organ deliberativ și în exercitarea atribuțiilor prevăzute de Legea 215/2001 privind administrația publică locală, a dispus finanțarea proiectelor depuse de două asociații (cu sumele de 553.000 lei respectiv 15.000 de lei) deși acestea, în urma punctajului acordat de Comisia tehnică de aplicare a Legii 350/2005, s-au clasat pe locurile 12, respectiv 20, iar proiecte având un punctaj superior au fost respinse”, se arată în comunicatul DNA.

Cei doi sunt judecați acum la Tribunalul Neamț, unde se desfășoară procesul, pe fond. Următorul termen în proces, pentru administrarea probatoriului, este 30 iunie 2022.

Lucian Daniel Stanciu Viziteu, de la USR, a ajuns primar al Bacăului, în 2020, atacându-l pe ”penalul” Necula. După puțin timp de la instalarea pe funcție, procurorii DNA Bacău au anchetat angajările ilegale de la cabinetul primarului.

Pe 23 iulie 2021, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe blogerul Ionuț Avram, consilier la Cabinetul primarului și pe Ion Barbu, de la Corpul de Control al Primăriei Bacău. Consilierul Andreea Cochior a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii au constat că Ionuț Avram și Andreea Cochior au fost angajați consilieri la cabinetul primarului Lucian Daniel Stanciu Viziteu, prin dispoziția acestuia, fără să aibă studii superioare, așa cum cere fișa postului.

Deși a dispus angajarea lor, primarul Stanciu Viziteu, unul din liderii proeminenți ai USR, a fost exonerat de răspundere deoarece ar fi acționat „fără vinovăție”. Deși Lucian Daniel Stanciu Viziteu l-a angajat, anterior, pe Ionuț Avram la partid și la Camera Deputaților iar pe Andreea Cochior, la partid, edilul a susținut în fața anchetatorilor că nu știa care este situația studiilor celor pe care a ținut neapărat să-i angajeze la cabinetul său de la Primăria Bacău.

Mai mult, în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților, Viziteu l-a angajat fictiv pe Ionuț Avram, pentru servicii electorale prestate de fapt în Bacău, și nu la sediul Parlamentului României, cum cerea fișa postului, însă procurorii au clasat acuzația.

La data întocmirii dosarului penal, ministru al Justiției era Stelian Ion (USR), un apropiat al primarului Stanciu Viziteu iar parchetele din țară se aflau în plină evaluare.  Chiar dacă nu este inculpat în vreun dosar, scandalurile și abuzurile în care apare numele lui Stanciu Viziteu sunt tot mai dese. Edilul pare să nu fi învățat prea multe din ”experiențele” ultimilor trei primari, Sechelariu, Stavarache și Necula.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Bacau

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top