fbpx
Connect with us

Garda de Mediu Bacău are nevoie de GPS ca sa vadă gunoaiele din mijlocul orașului

Bacau

Garda de Mediu Bacău are nevoie de GPS ca sa vadă gunoaiele din mijlocul orașului


Instituțiile de mediu din județul Bacău ignoră în cea mai mare parte activitățile care au un impact negativ asupra mediului, chiar dacă există dovezi clare în acest sens. În ciuda reclamațiilor făcute de un localnic din Gherăiești cu privire la arderi ilegale în apropierea surselor de apă care alimentează orașul, Garda de Mediu refuză să ia măsuri

Conform ziaruldebacau.ro, în data de 18 ianuarie 2023, Lucian Tarcău a informat autoritățile de mediu cu privire la depozitarea direct pe sol a deșeurilor provenite din procesul de construcție a unui complex de blocuri, cum ar fi materiale plastice, elemente izolatoare, resturi materiale avansate și moloz, pe un teren aflat în imediata vecinătate a râului Bistrița (canalul de fugă al râului Bistrița), la adresa Calea Moldovei nr. 190, în ciuda faptului că terenul nu aparține constructorului.

Potrivit declarațiilor lui Lucian Tarcău, deși există un container de dimensiuni mari pe șantier, constructorul nu respectă legile și nu are o atitudine responsabilă față de mediu, preferând să depoziteze deșeurile direct pe sol, la doar câțiva metri distanță de rezervoarele de apă care alimentează municipiul Bacău din cartierul Gherăiești.

News Moldova îți recomandă și ...   În unităție educaționale din județul Bacău se vor înființa comisii antibullying. Declarația prefectului Lucian BOGDĂNEL

Tarcău a menționat că pare că interesul constructorului este de a crește nivelul unui teren situat mai jos decât cel pe care se construiește, prin umplerea acestuia cu gunoaie, chiar dacă acest lucru poate duce la contaminarea pânzei freatice și la îmbolnăvirea comunității.

Lucian Tarcău a subliniat că terenul unde au fost depozitate deșeurile nu aparținea constructorului și a cerut autorităților competente să intervină de urgență pentru a decontamina zona și a impune măsuri de protecție sanitară.

Ulterior, inspectorii Gărzii de Mediu i-au comunicat lui Tarcău că au efectuat verificări și au sancționat constructorul. Cu toate acestea, după ce a primit amenda, personalul de pe șantier a început să ardă deșeurile. Ca urmare, băcăuanul a sesizat din nou Garda de Mediu:

„Revin astăzi să vă informez că  suntem nevoiți să respirăm gaze toxice, adulți, copii și bătrâni deopotrivă deoarece constructorul pe care l-ați sancționat ,,reciclează” acum deșeurile toxice prin incinerare. Efectiv după orele 16:00 se aprinde focul și se ard toate deșeurile rezultate în urma activității de construcții. Domnilor comisari de mediu am rugămintea să interveniți și să stopați abuzurile la care suntem supuși de unii constructori care au ca scop principal profitul și nu VIAȚA!”

Chiar dacă Lucian Tarcău a prezentat dovezi concludente, Garda de Mediu a întârziat 6-7 zile înainte de a trimite o echipă de control. Mai târziu, instituția l-a informat pe reclamant că nu a descoperit nicio urmă de ardere ilegală. În plus, deși locul din fotografiile prezentate era ușor de identificat, Nicu-Daniel Ciorcilă i-a solicitat lui Tarcău să folosească o aplicație care să indice coordonatele GPS.

News Moldova îți recomandă și ...   2023 | PARLAMENTARII la RAPORT: Sebastian CERNIC, senator USR de BACĂU
„În urma verificărilor efectuate în data de 13.03.2023, nu am constatat urme de incendiere a deșeurilor (recente sau mai vechi). Din compararea planșelor foto cu amplasamentul societății, rezultă că aspectele sesizate nu se află pe proprietatea societății.
Vă recomandăm, ca în situația în care veți mai transmite înregistrări cu presupuse fapte ilegale, să utilizați o aplicație care să genereze și coordonatele geografice pentru o mai precisă identificare a locației respective”, se arată în răspunsul Gărzii de Mediu Bacău.
Potrivit sursei citate, Lucian Tarcău a fost uluit de faptul că inspectorii nu au reușit să observe situația reală. În opinia sa, fotografiile prezintă clar locul unde a avut loc arderea deșeurilor, inclusiv un rezervor de apă al CRAB care poate fi observat în plan îndepărtat.

Potrivit informațiilor prezentate, există un comportament neobișnuit din partea conducerii Gărzii de Mediu Bacău. În cazul fiecărui incident major de poluare, comisarul-șef Nicu-Daniel Ciorcilă este declarat în concediu, investigațiile fiind desfășurate în lipsa sa.

News Moldova îți recomandă și ...   Prefectul județului Bacău, Lucian BOGDĂNEL: "Dezastrele ecologice de la Comănești și Bacău au fost tratate de conducerea Gărzii de Mediu Bacău cu concedii de odihnă"

De exemplu, Ciorcilă a fost în concediu în timpul scandalului deversărilor de dejecții de la Măgura și la descoperirile de la Comănești, precum și în cazul depozitului ilegal din municipiul Bacău, care a izbucnit în ultimele zile.

 

 


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top