fbpx
Connect with us

Centrul Comunitar pentru Situații de Urgență MOINEȘTI a fost INAUGURAT! Unitatea oferă asistență medicală de URGENȚĂ pentru 65.000 de persoane din BACĂU

Centrul Comunitar pentru Situații de Urgență MOINEȘTI a fost INAUGURAT! Unitatea oferă asistență medicală de URGENȚĂ pentru 65.000 de persoane din BACĂU - News Moldova

Bacau

Centrul Comunitar pentru Situații de Urgență MOINEȘTI a fost INAUGURAT! Unitatea oferă asistență medicală de URGENȚĂ pentru 65.000 de persoane din BACĂU

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Habitat for Humanity România a finalizat lucrările de construcție la Centrul Comunitar pentru situații de Urgență Moinești. Clădirea este 100% funcțională și a fost ridicată de la zero de Habitat for Humanity România, cu sprijin din partea partenerilor și a donatorilor individuali.

În martie 2019, Habitat for Humanity România începea primele lucrări pe terenul aflat în orașul Moinești, în vederea realizării unei clădiri noi, care să găzduiască Serviciul de Ambulanță Moinești din jud. Bacau.

Nevoia construirii unui sediu nou era urgentă, întrucât la momentul respectiv, Serviciul de Ambulanță Moinești își desfășura activitatea în două clădiri foarte vechi, aflate într-o stare avansată de degradare, care nu dispuneau de grupuri sanitare și nici de spații decente de lucru.

Noua clădire are o suprafață utilă de 200 mp, este construită pe un teren aflat sub administrarea Primăriei Moinești și este racordată la toate utilitățile. Încăperile sunt spațioase, salubre și amenajate astfel în cât să îndeplinească toate normele igienico-sanitare aflate în vigoare. De asemenea, spațiile de la parterul centrului sunt gândite astfel încât să respecte și protocolul pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19.

Clădirea este prevăzuta și cu etaj, unde se află sălile în care vor fi organizate cursuri de prim ajutor și de prevenție în caz de dezastre naturale, adresate locuitorilor din comunitățile aflate în proximitatea centrului.

Centrul Comunitar pentru Situații de Urgență MOINEȘTI a fost INAUGURAT! Unitatea oferă asistență medicală de URGENȚĂ pentru 65.000 de persoane din BACĂU - News Moldova

Personalul medical de la Serviciul de Ambulanță Moinești este format din 34 de angajați – medici, asistenți și ambulanțieri. Substația de Ambulanță Moinești este singura din zonă care are în echipa de intervenție și medici. Aceștia oferă sprijin și asistență medicală de urgență pentru aproximativ 65.000 de persoane din 11 localități ale județului Bacău. Ei sunt primii care intervin când cineva solicită ajutor sunând la 112.

Deși sprijinul lor este vital pentru locuitorii celor 11 comunități din județul Bacău, personalul medical de la Serviciul de Ambulanță Moinești și-a desfășurat activitatea, timp de mulți ani, în spații înguste și insalubre, unde pereții erau deteriorați și pătrunși de mucegai.

În pauzele dintre intervenții, aceștia erau nevoiti să se odihnească în paturi improvizate, până la următoarea urgență.

„Într-un an în care pandemia încă ne afectează puternic ritmul vieții, noi am reușit să întindem o mână de ajutor luptătorilor din linia întâi. Echipa de la Serviciul de Ambulanță Moinești formată din medici, asistenți și ambulanțieri, beneficiază acum de un centru operațional, amenajat corespunzător, care oferă condiții foarte bune de siguranță. Am construit un centru sustenabil, care va funcționa atât în pandemie, cât și în anii ce urmează”, a declarat Roberto Pătrășcoiudirector național Habitat for Humanity România

Pandemia de COVID-19 a întârziat finalizarea noului centru. Clădirea urmasă fie ridicată și consolidată cu ajutorul voluntarilor, însă din cauza riscului foarte ridicat de infectare cu noul coronavirus, a fost luată decizia suspendării tuturor activităților care implicau voluntari pe șantierele Habitat for Humanity România. Lucrările au continuat, în limita resurselor financiare, cu mobilizareaechipei de constructori Habitat.

Habitat for Humanity România a investit aproximativ 120.000 Euro în construirea centrului, cu fonduri venite de la companiile private, cât și de la donatorii individuali, mobilizați prin campanii de strângere de fonduri.

O astfel de campanie a fost demarată în aprilie 2020, chiar la începutul pandemiei de COVID-19 în România. Campania „Salvăm Salvatorii” și-a propus atunci strângerea de fonduri pentru continuarea lucrărilor la Centrul pentru Situații de Urgență Moinești.

Habitat for Humanity România a finalizat în proporție de 100% lucrările la Centrul pentru Situații de Urgență Moinești. Acesta va fi funcțional atât întimpul pandemiei, cât și în anii următori.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top