Connect with us

Început de an cu 10 MILIOANE de EURO pentru municipiul MOINEȘTI, BACĂU

Bacau

Început de an cu 10 MILIOANE de EURO pentru municipiul MOINEȘTI, BACĂU

Conducerea administrației locale a semnat contractul de „ Modernizare a coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Moinești” în valoare de 10 milioane de euro, fonduri europene și un milion de euro din bugetul local, după ce în luna septembrie 2021 a mai fost semnat un contract de acest gen de 5 milioane de euro din fonduri europene și 500.000 de euro din bugetul local. Ambele proiecte se încadrează în Axa3.2, Axa de mobilitate urbană.

După ce am recepționat, în 2021, câteva lucrari pe educație și sănătate, cu finanțare europeană, iată, a venit rândul infrastructurii rutiere și de mobilitate urbană și construim pentru că nedorim un oraș verde, un oraș european”, a declarat pentru NewsMoldova, Valentin Vieru, primarul celui de-al treilea municipiu ca întindere din județul Bacău, Moinești.

Semnarea contractului a avut loc în prezența lui Vasile Asandei,  directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, a președintelui Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, a prefectului Tudorița Lungu, a deputatului PNL Mircea Fechet (fost ministru al mediului în guvernul Ludovic Orban), a numeroși primari din zonă.

Proiectul prezentat de edilul șef al Moineștiului, este amplu și înseamnă o regândire a zonei urbane a oarșului, cunoscut în trecut ca ”orașul petroliștilor”. Obiectivul general al proiectului a fost enunțat de primarul Valentin Vieru:

Scopul, de fapt, al proiectului constă în reducerea numărului de deplasări cu transportul privat  (cu autoturisme) și reducerea emisiilor de gaze rchivalent CO2 din transport. Prin dezvoltarea mobilității urbane, administrația municipiului Moineti urmărește ca populația să devină mult mai puțin dependentă de utilizarea autoturismelor, în paralel cu creșterea gradului de utilizare a unor mijloace de deplasare nepoluante (cu bicicleta/pietonal/mijloace de transport public nepoluante”.

Ca informații tehnice proiectul constă în:

-modernizarea spațiilor incintelor blocurilor;
-reabilitarea trotuarelor și străzilor pentru fluidizarea circulației: refacerea carosabilului pe străzile Tudor Vladimirescu, Libertății, Schelei, Ion Creangă, Zorilor și Vasile Alecsandri;
-reamenajare spații verzi, amenajare cu pavaje, sisteme moderne de iluminat și supraveghere video;
– amenajarea a 4,7 km de piste de biciclete și a 7 stații de închiriere de biciclete în zona centrală a localității;

Vasile Asandei a punctat faptul că proiectele municipiului Moineștide dezvoltare a unor sisteme de transport alternative va face ca în următorii ani zona să devină cea mai verde din regiunea de nord-est cu un impact foarte favorabil mediului”. Marius Leana, reprezentantul societății Conextrust SA Bacău, câștigătoarea licitației, a promis că ”execuția proiectului se va face în datele fixate în proiect”.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Bacau

Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top