Bacau
IZVOARELE minune din SLĂNIC MOLDOVA au reintrat în domeniul PUBLIC! Ce planuri are PRIMĂRIA
autor
Primăria dorește să deschidă, în viitorul apropiat chiar un complex balnear pentru turiști
Izvoarele minerale din Slanic Moldova (numita și Perla Moldovei) continuă să fie una din principalele zone de atracție pentru turiștii din țară și strainatate, apa din stațiunea moldavă fiind calea naturală de tratament pentru numeroase afecțiuni digestive, ale aparatului respirator, ale bolilor de nutriție și metabolism.
Dacă imediat dupa 1989 izvoarele minerale au fost privatizate și chiar închise de firma aflata în insolvență, acum, după ”lupte seculare care au durat 30 de ani”, administrația locală liberală a trecut toate izvoarele in proprietate publică – primăria dorește să deschidă, în viitorul apropiat chiar și un complex balnear pentru turiști.
Efectul miraculos al acestor ape minerale străbate istoria
Ele au început a fi folosite de primii bolnavi în anul 1812, deşi nu se făcuse încă analiza lor, precum şi publicitatea crescândă l-au determinat pe domnitorul Ioniţă Sandu Sturdza să dea, la 24 iunie 1824, un hrisov prin care a stabilit prima rânduială a băilor din Slănicul Moldovei.
După evenimentele din decembrie 1989, Slănic Moldova, ca de altfel şi alte staţiuni, a avut o perioadă de regres – izvoarele minerale au trecut după o perioadă de convulsiuni în proprietatea unor firme particulare – care uzau de „dreptul de proprietate” ca să oprească apele minerale.
Imediat dupa Revoluție izvoarele au intrat într un proces de privatizare, iar multe dintre societăți au câștigat, uneori, și 10.000 de euro pe luna din taxare – sute de mii de euro în ani de zile, fără ca aceste sume să se întoarcă, deplin, în modernizare. Folosirea izvoarelor pentru cura cu ape minerale a fost transformată de unele societăți private într-o afacere. Ba, uneori acestea au și fost inchise, pentru că banii nu au venit fluent. Au fost perioade lungi de timp când izvoarele au stat închise mult timp (multe aproape 8 ani) declanșând o nemulțumire generală în randul vizitatorilor dar și a cetățenilor din Slănic Moldova.
Apele s-au tulburat după Revoluție
După alegerile locale din 2016, cetățenii din Slănic au îndrăznit mai mult, profitând și de căderea baronului local PSD, Andrei Șerban – astfel că sute de locuitori ai orașului-stațiune au manifestat, in centrul statiunii și au solicitat ca regimul de proprietate al izvoarelor minerale, principala zestre naturala a zonei, să intre în normalitate. În mod firec, oamenii credeau că normalitatea inseamna ca izvoarele sa revina in proprietate publica, nu privata asa cum erau ele atunci, preluate de firma Flora din localitate.
Societatea a intrat, insa, in insolventa, iar trei izvoare, „300 de scari”, Sonda 2 si Izvorul 3 au fost scoase la licitatie câștigate de primărie. De altfel, liberalul Gheorghe Baciu declara în 2016: „Încă din 2004 se punea problema normalizarii situatiei izvoarelor. Când am ajuns primar, am donat Primăriei întreaga zonă a izvoarelor, pe care o deținea societatea Perla Moldovei. Adică zona pietonală, pentru ca izvoarele înseamnă licența de exploatare netransmisibila, de la ANRM.
Scopul era ca niciodată cineva din afară să nu poată impune taxa pe trecerea prin zona. Ulterior, prin proiect european, zona a fost modernizată, iar cei de la Perla au investit și ei in sistemele de captare a apelor și aducerea lor la robinetul fiecărui izvor. Pe banii lor, vreo 800 de milioane de lei. Dar, a apărut o trupa de afaceriști, care au executat societatea Perla și au luat izvoarele, prin firma Flora, care acum este în insolvență”.
Cert este că după cinci ani de la preluarea în domeniul public a acestor izvoare, administrația locală a încheiat explorarea zonei cu izvoare minerale și s-a obținut și indicațiile terapeutice ale acestora, ”dar am depus și documentația pentru licența de exploatare”, primarul Gheorghe Baciu care de două luni a preluat și terenurile și clădirile de la izvoare.
Un moment istoric s-a întâmplat pe 14 octombrie când 11 izvoare minerale din zestrea naturală cu mult mai mare a stațiunii Slănic Moldova au fost repornite joi, 14 octombrie chiar în ziua în care creștinii o prăznuiesc pe Cuvioasa Parascheva. Izvoarele au fost reamenajate și modernizate pe locurile unde au funcționat până au fost închise în anul 2013.
În ultimele săptămâni administrația locală a adus instalații dotate cu senzori care declanșează distribuirea apei minerale când un turist se apropie de aceasta, totul a fost reamenajat, iar toate izvoarele au panouri pe care sunt afișate denumirea, compoziția chimică și indicațiile terapeutice ale acestora.
Câteva izvoare și caracteristicile lor
Cei care nu cunosc efectele tămăduitoare ale apelor minerale de aici pot afla că „Izvorul nr. 1” are apa sulfuroasă, sodică, clorurata, carbo-gazoasa, bicarbonată, iodurata și hipotonă. Apa este recomandată pentru cura interna, în afecțiuni gastrice (gastroduodenite cronice, ulcer, tratament de repaus functional al ficatului), în afecțiuni hepatobiliare (colecistită cronică simpla sau litiaza, diskinezie biliară, pancreatită cronică), pentru boli metabolice (gută, obezitate, dislipidemii) și are acțiune antialergică (urticarii, alergii alimentare).
„Izvorul 1 bis” are apa slab sulfuroasă, borica, carbo-gazoasă, bicarbonatată, iodurată și hipertona. Apa se bea și este pentru afecțiuni gastrice, colecistita cronică, constipatii, ulcer gastric și duodenal, sechele după ficat operat (boala reziduală a tractului biliar), boli metabolice (diabet, gută), stări alergice.
„Izvorul 3” este numit și „Regele izvoarelor minerale” din Slanic Moldova. Are apa iodurată, clorurata, sodică, carbo-gazoasa, bicarbonatata ăi hipertona. Se folosește în cura internă și se recomandș prudență terapeutică pentru vârstnici, denutriti, surmenati, hipertensivi. Apa se bea în cazul afecțiunilor tubului digestiv (gastrite, ulcere hiperacide, colecistite hipotone, constipatii rebele). Din „Izvorul 5” apa nu se bea.
Ea este folosită doar în cura externa, fiind o apa oligominerală, feruginoasa, carbo-gazoasa și hipotonă. Cei care vin la acest izvor folosesc apa pentru inflamații cronice oculare sub forma de aerosoli, inhalatii, pulverizanti.
Despre apa de la „Izvorul 6” se spune că trebuie folosită cu prudență pentru ca are o concentrație foarte mare.
Apa este iodurată, sodică, clorurată, bicarbonatată și hipertonă și se folosește doar după investigații atente, pentru gastrite cronice, hipoacide, însoțite de constipație, constipație obișnuită, boli de nutritie și metabolism, colecistite cronice, hipotone. Cei care beau de la „Izvorul 8” știu că apa de aici mărește secreția gastrică, dar nu modifică acidul clorhidric. Ea are efect terapeutic în gastrite cronice, hipoacide, insotite de constipație, constipație obișnuită, boli de nutritie ăi metabolism, colecistite cronice, hipotone.
„Izvorul 10” are apa iodurată, sodică, clorurată, bicarbonatată și hipertonă. Ea se folosește cu mare prudență în cura internă, având o concentrație foarte mare. Bolnavii o beau pentru gastrite cronice, hipoacide, însoțite de constipatie, constipație obisnuita, boli de nutritie și metabolism, colecistite cronice, hipotone.
Apa de la „Izvorul 14” se recomanda cu prudență vârstnicilor, denutriților, surmenatilor și hipertensivilor. Ea este puțin sulfuroasă, bromurată, iodurată și contine fier. Se folosește în afecțiuni ale tubului digestiv (gastrite, ulcere hiperacide, colecistite hipotone, constipatii rebele) și se recomandă celor care nu suportă sulful sau celor care au anemie feripriva. La „Izvorul 15” găsim apa bună pentru stomac.
Cadrul natural, proprietăţile deosebite ale apelor care ţâşnesc din măruntaiele munţilor de aici şi mijloacele de cura şi tratament fac şi vor face din Slănic Moldova una din destinaţiile preferate ale celor care voiesc să-şi îngrijească sănătatea, să-şi refacă forţele, ori să se odihnească. Cine a călcat o dată în Slănic se îndrăgosteste de acesta şi pleacă cu dorinţa de a reveni cât mai curând şi mai des.