fbpx
Connect with us

Ministrul Eduard Novak, în județul Bacău: “Gimnastica este o tradiție și poate fi readusă pe cele mai înalte culmi prin Strategia Națională pentru Sport”

Bacau

Ministrul Eduard Novak, în județul Bacău: “Gimnastica este o tradiție și poate fi readusă pe cele mai înalte culmi prin Strategia Națională pentru Sport”

Ministerul Sportului a prezentat proiectul documentului strategic în cadrul unui eveniment desfășurat în Municipiul Bacău

Strategia a fost elaborată împreună cu reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai, în urma consultărilor cu peste 445 de reprezentanți din 375 de entități centrale și locale

Bacău 23.11.2022. Ministrul Sportului Eduard Novak a prezentat, miercuri, „Strategia Națională pentru Sport”, într-o conferință organizată la Instituția Prefectului din județul Bacău. Prin acest proiect strategic este propusă o viziune coerentă pentru a readuce la cel mai înalt nivel sporturi de tradiție, precum gimnastica.

În vizita de lucru din județul Bacău, ministrul Sportului a avut întâlniri cu prefectul Lucian Bogdănel, președintele CJ Valentin Ivancea, primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu dar și reprezentanți ai structurilor județe de sport.

Alături de Silvia Stroescu, fostă sportivă de performanță, campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică artistică, Ministrul Sportului a participat la Festivalul Național Gimnastica pentru Toți, la Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu”.

În cadrul vizitei, a avut loc și ceremonia prin care sala de gimnastică a SCM Bacău a primit numele „Monica Roșu”, în prezența fostei sportive, campioană olimpică la gimnastică.

News Moldova îți recomandă și ...   INCENDIU izbucnit noaptea trecută într-un cartier din Bacău. Opt autoturisme și un microbuz au fost puternic afectate

 “Strategia Națională pentru Sport are un rol important, acela de a readuce la cel mai înalt nivel de performanță sporturile de tradiție, care multă vreme au fost ca un ambasador pentru România. Și reiterez această idee că sportul poate fi și o veritabilă carte de vizită pentru comunitățile locale. Bacăul a făcut tradiție în gimnastică, la fel ca și în alte sporturi, iar cu o viziune clară, un plan bine pus la punct, în care să angrenăm toți decidenții, așa cum este propus în Strategie, se poate ajunge din nou la rezultate fenomenale. Mai mult de atât, cred că putem replica și în alte locuri din țară acest fenomen, la fel cum și în județul Bacău putem dezvolta și alte sporturi care să aducă medalii olimpice”, a declarat Eduard Novak, Ministrul Sportului.

Proiectul strategic propune ca, pe lângă dezvoltarea sportului pe criterii de performanță, o serie de sporturi prioritare de interes național, precum: canotaj, judo, tenis de masă, lupte, natație și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică (individuale); iar fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheață, oină (de echipă).

News Moldova îți recomandă și ...   Percheziții în Bacău, Timiș și ilfov, într-un dosar de PORNOGRAFIE INFANTILĂ pe rețelele de socializare

Printre cele 70 de Obiective Strategice pentru Sportul din România, care trebuie implementate în decurs de 10 ani, menționăm:

  • Prioritizarea sporturilor olimpice de tradiție, care au adus performanțe României
  • Crearea unui sistem sportiv piramidal transparent, predictibil, axat în special pe aceste sporturi prioritare
  • Descentralizarea structurilor și bazelor sportive din structurile de stat
  • Finanțarea federațiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocuri Olimpice și Paralimpice, dar și cu obiective intermediare
  • Crerea unui sistem în care sportivii de perfomanță să se poată antrena în cele mai bune conditii, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată, construit în jurul unor centre regionale de excelență sau olimpice (6 de vara și 3 de iarnă), care vor putea funcționa pentru sporturile prioritare si voi fi independente.
  • Strategia de infrastructură, care să se axeze tot pe ideea dezvoltării sporturilor prioritare
  • Investiții prin programe guvernamentale pentru crearea de noi activități, pentru a da viață bazelor sportive
  • Elaborarea sistemul de specializare a antrenorilor, ca parte integrantă în Legea Sportului
  • Noua Lege a Sportului, care să vină în sprijinul dezvoltării sporturilor și să asigure stabilitate
  • Crearea unui sistem în care foștii sportivi de performanță să aibă prioritate la reîntoarcerea în sistemul sportiv.
News Moldova îți recomandă și ...   Prefectul Bacăului Lucian BOGDĂNEL: „Bani ARUNCAȚI pe FEREASTRĂ! Punerea în funcțiune a RMN-ului şi a Computerului Tomograf - nefolosite vreodată (în peste un deceniu de la instalare) - va costa sute de mii de euro”. Cine se face vinovat

Strategia Națională pentru Sport a fost construită în jurul a 3 piloni: sportul comunitar (de masă), sportul în educație și sportul de performanță.

Demersul vizează și adoptarea unui Pact Național pentru Sport, sub egida unei coaliții politice și instituționale ample, care să recunoască rolul major al sportului la nivel național și obiectivele strategice care trebuie urmărite dincolo de schimbările electorale și politice.

Strategia Națională pentru Sport se află în dezbatere publică și mai poate primi amendamente și propuneri, urmând ca acest proiect să fie adoptat ulterior prin hotărâre de Guvern.


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Bacau

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top