Connect with us

PREMIERĂ juridică în BACĂU – o instituție publică, Societatea de Servicii Publice, își dă în JUDECATĂ proprietarul, Consiliul Local!

Bacau

PREMIERĂ juridică în BACĂU – o instituție publică, Societatea de Servicii Publice, își dă în JUDECATĂ proprietarul, Consiliul Local!

O instituție publică, Societatea de Servicii Publice Municipală (SSPM) își dă în judecată proprietarul, cel care a înființat-o și care o finanțează! Motivul de revoltă a instituției subordinatoare este refuzul aleșilor locali de a vota membrii Consiliului de Administrație a societății

”Discutăm de nerespectarea de căte Consiliul Local a unor proceduri legale, pe care Ordonanța de Urgență 109 din 2011, privind societățile de administrare a investițiilor le statuează – e vorba de stabilirea conducerii, mai exact a Consiliului de Administrare a Serviciilor Publice, care este desemnat printr-o procedură de selecție de către o firmă independentă. Ulterior, pe baza acelui punctaj obținut de societate, Consiliul Local este obligat de lege să mandateze Adunarea Generală a Acționarilor să numească acei oameni care să devină membri ai Consiliului de Administrație. Practic, Consiliul Local nevotând acest mandat către Adunarea Generală înseamnă că, pe cale de consecință, nu a respectat legea și nu dă posibilitatea Societății de Servicii Publice să aibă o conducere statutară, stabilită în conformitate cu dispozițiile legale. Acesta e obiectului procesului pe care l-a deschis Societatea de Servicii Publice…”, a declarat pentru News Moldova, Cosmin Necula, directorul general al SSPM Bacău (și primar al orașului în perioada 2016-2020).

De altfel, în citația înregistrată la Primărie pe data de 24 noiembrie – însă adusă la cunoștința consilierilor locali pe data de 2 decembrie – se menționează că societatea este în blocaj juridic și economic:

Întrucât Consiliul Local al mun. Bacău — în calitatea sa de autoritate tutelară, a refuzat să mandateze împuterniciţii Municipiului Bacău în Adunarea Generală a Acţionarilor SSPM Bacău SA pentru propunerea membrilor în Consiliul de Administraţie a societăţii subscrise, deşi cunoştea că mandatul membrilor Consiliului de Administraţie era expirat, subscrisa a intrat într-un blocaj de ordin juridic şi economic”.

Problema pentru consilierii locali este că procedurile nu au fost foarte transparente, iar selecția a vizat cu precădere doar oameni cu carnet de partid de la ProRomânia și USR, adică exact de la partidele conduse de actualul primar, Lucian Stanciu Viziteu (președintele Organizației județene a USR) și Cosmin Necula (președintele Organizației județene a ProRomânia). De altfel, unul dintre cei mai vocali consilieri locali, Cristian Ghingheș (dat afară recent din USR de către Lucian Stanciu Viziteu) a afirmat că nu numai că nu trebuie votat un Consiliul de Administrație în actuala componență, dar e nevoie de un control riguros la SSPM:

În loc să apeleze la aceste proceduri de dat în judecată îi sugerez lui Cosmin Necula să să pregătească documentele atât pentru predarea domeniului public înapoi la primărie, cât și pentru controlul pe care urmează să îl desfășurăm la societatea pe care o conduce plecând de la constatările Curții de Conturi”.  De precizat că, în acest an, Curtea de Conturi a prezentat un document în care a semnalat nereguli importante (prejudicii de sute de mii de lei aduse de SSPM bugetului local) – documentul Curții de Conturi nu a fost discutat însă în Consiliul Local, primarul Viziteu evitând să pună în discuție auditul cerut de Primărie).

Întrebat de selectarea (ciudată) în componența Consiliului de Administrare a SSPM tocmai a foștilor sau actualilor membrii ProRomânia și USR, Cosmin Necula a declarat că: ” Ca să treci de procedura de slecție trebuie să ai o serie de condiții cumulative – nimeni nu a fost împiedicat să participe la această procedură. Dacă unele partide politice nu au vrut sau nu au avut oameni să participe e problema dumnealor. Nu criteriul politic a contat ci experiența profesională”.

Reamintim că, recent, viceprimarul municipiului Bacău și lider PNL, Liviu Miroșeanu, a propus trecerea administrarii străzilor și a cimitirelor de la Societatea de servicii Publice la Primărie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top