Connect with us

Reacție a ministrului Mediului cu privire la muntele de moloz aruncat de Primăria Comăneşti în mijlocul naturii: „Îngroparea de deşeuri se pedepseşte cu închisoarea de la trei la cinci ani!”

Reacție a ministrului Mediului cu privire la muntele de moloz aruncat de Primăria Comăneşti în mijlocul naturii: „Îngroparea de deşeuri se pedepseşte cu închisoarea de la trei la cinci ani!” - News Moldova

Bacau

Reacție a ministrului Mediului cu privire la muntele de moloz aruncat de Primăria Comăneşti în mijlocul naturii: „Îngroparea de deşeuri se pedepseşte cu închisoarea de la trei la cinci ani!”

Muntele de deşeuri provenite din demolări, depozitat în mijlocul naturii, în orașul Comănești, județul Bacău, a intrat, cu doar câteva zile în urmă, în centrul atenției publice. Subiectul rămâne de actualitate, cu atât mai mult cu cât măsurile luate de Garda de Mediu au întârziat să apară. Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat, în acest context, că va verifica personal cazul şi că va lua măsuri împotriva conducerii Gărzii de Mediu Bacău dacă sunt constatate nereguli

„Este inadmisibil ca într-un judeţ, Garda de Mediu să nu fie prima instituţie care se duce la faţa locului. Este inadmisibil să nu reacţioneze imediat. Dacă acest lucru se confirmă în urma verificării pe care o fac, cu siguranţă se vor lua măsurile de rigoare împotriva conducerii Gărzii din judeţul respectiv”, a declarat marți Tanczos Barna la Parlament.

Tanczos Barna a mai să precizat că în cazul în care vor fi depistate nereguli, va lua măsuri indiferent de coloratura politică a poluatorului. Mai mult decât atât, Ministrul Mediului a ţinut să accentueze faptul că dacă vor fi descoperite şi deşeuri îngropate, poluatorul riscă închisoarea.

News Moldova îți recomandă și ...   Gabriel BUNDUC este noul Director General Adjunct al CNAIR | Un profesionist cu experiență în administrație și atragerea fondurilor europene

„Garda de Mediu trebuie să fie paznicul respectării legii şi trebuie să acţioneze imediat când sunt sesizaţi şi nu trebuie să ţină cont nici de coloratura politică, nici de cel care a făcut lucrarea, şi acolo este vizibil că este o depozitare din construcţii cel puţin, dacă nu sunt şi alte deşeuri îngropate acolo.

Trebuie să facă o cercetare minuţioasă pentru a vedea dacă nu sunt îngropări de deşeuri, pentru că îngroparea de deşeuri conform modificărilor pe care le-am propus şi le-am finalizat prin ordonanţă de urgenţă se pedepseşte cu închisoarea. Deci nu mai este contravenţie simplă. Îngroparea de deşeuri se pedepseşte cu închisoarea de la trei la cinci ani”, a declarat Barna.

La fața locului a fost prezent şi fostul comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu Octavian Berceanu, care susţine că prin depozitarea miilor de tone de moloz, s-a contribuit la poluarea naturii și că totul ar fi fost făcut cu protecţia Gărzii de Mediu.

„Altfel, aici incepe Autostrada de Centura Comanesti, probabil! Altfel nu inteleg cum primarul Miron de Comanesti de 18 ani, gestioneaza 300 de camioane cu deseuri aruncate intr-o rapa. Niste scoli sunt demolate si aruncate mai incolo, intr-o vagauna, in natura. Fondurile PNRR iti baga banu’ in casa daca pe hartie scrie ca duci deseurile la 100 km, dar de fapt le ingropi la un km.

Ma gandesc daca cei de la Bruxelles sunt asa de bucurosi sa vada cum le furam banii si ne batem joc de natura si de noi. Garda Naţională de Mediu e acasa deja, vineri 13.30. Oricum sefu Politistu lu Pasapoarte din PNL Galati nu face rau la Primaru lu’ Peneleu din Comanesti, ca e ordin pe unitate. E interesant ca molozu e carat din fata Postului de Politie Comanesti, asa ca nici Poliția Română are voie sa investigheze o infractiune in forma continuata, care e semnalata deja, la 112. Politistii are sef politic pe Plagiatu’ a lu’ Peneleu. Lasitatea ne face sa parem cel mai mic popor din Europa!”, a scris Berceanu într-o postare pe Facebook.

News Moldova îți recomandă și ...   Scandal la Școala Populară de Arte și Meserii Bacău: Managerul și contabila, suspectate de evaziune și delapidare

Reamintim că un monument de moloz care depășește 20 de metri înălțime și a cărui lungime ajunge la aproximativ 100 de metri a apărut în orașul Comănești din județul Bacău

Potrivit prefectului județului, Lucian Bogdănel, este vorba despre ”un exemplu revoltător de depozitare neconformă a deşeurilor din construcții”. Pe de altă parte, primarul susține că scopul molozului îl reprezintă lățirea unui drum. Autoritățile au primit mai multe plângeri din partea localnicilor, urmând să fie efectuat și un control al Gărzii de Mediu Bacău.

Molozul provine de la trei instituții de învățământ din localitate, aflate în plin proces de reabilitare și modernizare: Şcoala „Ciprian Porumbescu”, Şcoala nr. 4 Şupan și Şcoala Liviu Rebreanu.
Potrivit sursei citate, Primăria Bacău, în calitate de beneficiar, a achitat 5 milioane de euro, majoritatea reprezentând bani europeni aprobaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Firma responsabilă cu executarea execută lucrărilor este SC Alconep SRL.

Teama principală a localnicilor este că acel munte format din deșeuri o poate lua oricând la vale, având în vedere și localizarea acestuia: la marginea unei văi care, la rândul, ei se află la o diferenţă de altitudinea de câteva sute de metri faţă de oraş.

News Moldova îți recomandă și ...   Cristina Breahnă-Pravăț: “Calitatea serviciului public de transport județean trebuie îmbunătățită!”


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top