fbpx
Connect with us

Scandal de corupție la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău! Doi angajați, acuzați de LUARE DE MITĂ

Scandal de corupție la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău! Doi angajați, acuzați de LUARE DE MITĂ - News Moldova

Bacau

Scandal de corupție la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău! Doi angajați, acuzați de LUARE DE MITĂ

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău se află în centrul unui scandal de corupție, după ce doi angajați, Alexa Dragoș-Constantin și Pralea Doru-Ion, au fost acuzați că ar fi pretins mită în contextul unui contract de execuție pentru lucrări de întreținere și igienizare la subsolul și blocul alimentar al spitalului

Potrivit informațiilor obținute, cei doi ar fi pretins o sumă de 20.000 lei de la un om de afaceri cercetat în cauză.

Din această sumă, Alexa Dragoș-Constantin și Pralea Doru-Ion ar fi primit câte 1.000 euro, reprezentând o primă tranșă din banii pretinși inițial. Aceste sume ar fi fost solicitate și primite în scopul favorizării intereselor omului de afaceri, pentru încheierea unui act adițional la contractul menționat, semnarea procesului verbal de recepție a lucrărilor și achitarea rapidă a facturilor aferente serviciilor prestate.

În urma investigațiilor, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator pentru confiscarea întregii sume de bani obiect al infracțiunii de corupție. Cei trei inculpați, inclusiv omul de afaceri, au fost informați cu privire la calitatea procesuală și acuzațiile formulate conform prevederilor Codului de procedură penală.

Comunicatul integral al DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 februarie 2024, a inculpaților:

ALEXA DRAGOȘ-CONSTANTIN, șef al Serviciului Tehnic, Administrativ și Aprovizionare din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău, și
PRALEA DORU-ION, economist în cadrul aceleiași unități medicale, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită,

De asemenea în cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar față de un inculpat persoană fizică, om de afaceri, cercetat pentru comiterea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii februarie 2024, în contextul derulării unui contract de execuție privind efectuarea unor lucrări de întreținere și igienizare la subsolul și blocul alimentar din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău, inculpații Alexa Dragoș-Constantin și Pralea Doru-Ion, în calitățile de mai sus, ar fi pretins de la omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, suma de 20.000 lei, din care cei doi ar fi primit câte 1.000 euro, ce reprezenta o primă tranșă din banii pretinși inițial.

Sumele de bani ar fi fost pretinse și primite de inculpații Alexa Dragoș-Constantin și Pralea Doru-Ion pentru a favoriza interesele omului de afaceri în scopul încheierii unui act adițional la contractul menționat, semnării procesului verbal de recepție a lucrărilor cât și pentru achitarea cu celeritate a facturilor aferente serviciilor prestate.
În cursul urmăririi penale, prin ordonanța procurorilor s-a dispus măsura sechestrului asigurator în vederea confiscării speciale a întregii sume de bani ce a făcut obiectul infracțiunii de corupție.

Celor trei inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 februarie 2024, inculpații Alexa Dragoș-Constantin și Pralea Doru-Ion urmează să fie prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, în cursul zilei de 20 februarie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 4 locații situate pe raza municipiului Bacău, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top