fbpx
Connect with us

Senatorul PSD de Bacău Bianca PURCĂRIN: “Sănătatea, dincolo de specificul medical, trebuie aplicată ca reper și concept de bază și în celelalte domenii de activitate”

Bacau

Senatorul PSD de Bacău Bianca PURCĂRIN: “Sănătatea, dincolo de specificul medical, trebuie aplicată ca reper și concept de bază și în celelalte domenii de activitate”


Interviu realizat în cadrul ediției de primăvară a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

Senatorul dr. Bianca Purcărin este medic specializat în Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și a decis să intre în politică, în 2020, în plină pandemie de Covid-19, pentru a face mai mult pentru oamenii aflați în suferință

A absolvit cursurile Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și, în 2004, a început rezidențiatul la Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” din Capitală, specializându-se pe ATI.

După terminarea rezidențiatului, a profesat ca medic militar cu grad de căpitan la secția ATI a Spitalului Militar, compartimentul „militari răniți în teatrele de operațiuni”. În 2014, s-a angajat medic la Spitalul Județean de Urgență Bacău, unde coordonează echipa de transplant a unității medicale, punctul de transfuzii din spital. În 2020, a fost numărul 1 pe lista pentru Senat a Circumscripției electorale 4 Bacău din partea Partidului Social Democrat.

Având în vedere expertiza sa și bogata activitate pe care o are în Parlament, Moldova Invest a dorit să afle de la dr. Bianca Purcărin care sunt proiectele pe ordinea de zi la Comisia pentru Sănătate a Senatului României, care sunt jaloanele pentru proiectele prin Programul Național de Reziliență și Redresare și care ar fi proiectele și inițiativele pentru locuitorii din Moldova și județul Bacău.

Ce proiecte importante se află pe ordinea de zi la începutul acestei sesiuni parlamentare în Comisia pentru Sănătate din Senat?

În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru invitația dumneavoastră și pentru interesul permanent și extrem de profesionist pe care îl manifestați față de activitatea legislativă. Cred eu că demersurile dumneavoastre susținute de a oferi publicului informații esențiale sunt pe cât de binevenite, pe atât de necesare.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, de la începutul acestei sesiuni și până în prezent, am analizat fie spre avizare, fie spre raportare, o serie de proiecte de lege, care, dacă vor fi adoptate, consider că vor aduce o contribuție semnificativă atât pentru sistemul și starea de sănătate a cetățenilor în special, cât și pentru întreaga societate în general.

Și, pentru că spațiul nostru de discuție este unul limitat, în speranța că vom putea continua această discuție și pe viitor, aș vrea să o referire mai detaliată la unul dintre proiectele pe care le-am dezbătut în Comisia pentru Sănătate.

Și anume, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea “Legii nr.194 din 7 noiembrie 2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare” și “Legii nr.143 din 26 iulie 2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri”.

Pentru că știm cu toții că etnobotanicele, deși ilegale, continuă să circule masiv pe piața neagră, devenind un adevărat flagel care amenință din ce în ce mai tare mai ales minorii și tinerii și care trebuie combătut și reglementat cu mai multă duritate.

News Moldova îți recomandă și ...   Piaţa CASEI DE CULTURĂ din ONEȘTI va fi MODERNIZATĂ

Concret, prin această propunere la care Comisia pentru Sănătate a avut rol de comisie raportoare, se dorește o intervenție legislativă de la nivelul creșterii acțiunilor de conștientizare în rândul populației, actualizarea listei substanțelor psihoactive apărute în ultimii ani în vederea interzicerii lor de la comercializare și consum, până la pedepse mai mari cu închisoarea pentru vânzarea sau distribuția de droguri în rândul minorilor.

Având în vedere specificul circuitului legislativ, precum și al celui de organizare și funcționare a Senatului, în funcție de Ordinea de zi a Comisiei pentru Sănătate, ordine de zi care se stabilește prin procedura specifică de la o săptămână la alta, aș fi bucuroasă să continui să vă informez cu privire la cele mai importante proiecte pe care le vom analiza și dezbate.

Care sunt jaloanele din PNRR pe care le așteptați la Comisie?

Așa cum știți, fiecare componentă a Planului Național de Redresare și Reziliență, vorbim de 15 în total, dintre care Sănătatea reprezintă Componenta 12, aduce cu sine o serie de astfel de jaloane sau ținte potrivit reformelor și investițiilor care sunt asumate în cadrul ei.

Eșalonarea pentru îndeplinirea lor potrivit angajamentului asumat față de Comisia Europeană se face pe trimestre. Astfel, pentru anul 2023, vorbim de următoarele jaloane aflate în lucru:

Pentru trimestrul 2: Intrarea în vigoare a hotărârii de guvern privind un nou model de contract-cadru care să reglementeze condițiile de acordare a asistenței medicale, medicamentele și dispozitivele medicale, dispozitivele și tehnologiile de asistare în cadrul sistemului de asigurări de sănătate aferent reformei 1- Dezvoltarea capacității pentru gestionarea fondurilor publice din sănătate.

Potrivit acestui jalon, noul contract-cadru va urmări îmbunătățirea managementului Fondului național de asigurări de sănătate, creșterea ponderii serviciilor de asistență medicală ambulatorie pentru a reduce presiunea asupra sistemului spitalicesc, promovarea prestării serviciilor de prevenție și diagnostic precoce al bolilor, cu precădere la nivelul asistenței medicale primare, facilitarea serviciilor la distanță asigurate de furnizorii de servicii medicale, reducerea disparităților între mediul rural și cel urban în ceea ce privește accesul la asistență medicală prin crearea de stimulente pentru ca medicii de familie/medicii specialiști să furnizeze servicii în zonele îndepărtate și slab deservite și extinderea acoperirii serviciilor de asistență medicală primară, de specialitate și comunitară pentru a include serviciile de prevenție și de diagnostic precoce.

Și, de asemenea, tot pentru trimestrul 2 al acestui an, vorbim de jaloanele aferente  investiției I1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, respectiv Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară dotate sau renovate, acordând prioritate cabinetelor situate în regiuni și localități marginalizate aferent și Unitățile medicale mobile sunt dotate cu aparatura pentru screeningul de cancer mamar și cancer de col uterin.

News Moldova îți recomandă și ...   Tragedie în localitatea băcăuană Hemeiuș. O femeie de 80 de ani și-a pierdut viața într-un incendiu care i-a cuprins locuința

Pentru trimestrul 4, aferent aferent Reformei Dezvoltarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate, prin PNRR, avem jaloanele Intrarea în vigoare a unui ordin al ministrului sănătății de instituire a unui cadru de recunoaștere diferențiată a meritelor profesionale și de recompensare a personalului medicosanitar, prin care se va asigura dezvoltarea și implementarea unui cadru coerent de recunoaștere diferențiată a meritelor profesionale și a recompensei lor respective, pe baza unor indicatori legați de performanță, care includ, printre altele, ratele de complicație, ratele mortalității și nivelurile de satisfacție ale pacienților. Categoriile vizate includ personalul medical din spitale și din unitățile de asistență medicală ambulatorie.

Și, un alt jalon este intrarea în vigoare a Ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate privind un mecanism de prioritizare a alocărilor bugetare efectuate de Ministerul Sănătății și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai precis, vorbim de mecanismul de prioritizare a alocărilor bugetare, care va include justificarea și elaborarea criteriilor de prioritizare, mecanismele de colaborare dintre Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru implementarea mecanismului și mecanismele prin care criteriile de prioritizare a alocărilor bugetare stau la baza deciziilor politice, a evaluării politicilor și a ajustării continue a criteriilor.

Prin PNRR, sănătatea beneficiază de un buget total de 2.450.001.239 de euro, împărțiți pe reforme și investiții ce privesc dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești și a celei spitalicești publice”

Care sunt proiectele din PNRR ce vizează sănătatea și care au fost deja începute?

Știm cu toții că, prin PNRR, România beneficiază de un cadru de finanțare excepțional, care, alături de bugetul de care beneficiem prin exercițiul financiar multianual european 2021-2027, respectiv Programele Operaționale, trebuie valorificat la maximum pentru a concretiza proiecte extrem de importante la nivelul tuturor domeniilor statului, de la nivel național și până la cel local.

Prin PNRR, sănătatea beneficiază de un buget total de 2.450.001.239 de euro, împărțiți pe reforme și investiții ce privesc dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești și a celei spitalicești publice. În acest sens, până în prezent, vorbim de o serie de apeluri de finanțare aflate în gestionarea ministerului Sănătății, care au fost lansate și au vizat finanțarea pentru infrastructură spitalicească publică nouă, inclusiv dotarea spitalelor sau a unităților sanitare nou construite cu echipamente medicale, finanțare pentru echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale, pentru secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți, pentru cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală, unitățile de asistență medicală ambulatorie, centrele comunitare integrate sau finanțări pentru cabinetele de planificare familială.

De asemenea, pentru 2023, vorbim de un calendar estimativ de lansare a unor apeluri importante care, cred și sper, să vină în întâmpinarea beneficiarilor cu informațiile necesare pentru a le oferi posibilitatea de a-și pregăti din timp proiectele.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul PNL de Bacău Cătălina CIOFU anunță înființarea 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥ui 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐑𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐀𝐛𝐚𝐧𝐝𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐫 (𝐏𝐍𝐑𝐀𝐔)

Ca parlamentar, ce proiecte pregătiți sau aveți în vedere, la nivel național, individual sau împreună cu colegii de partid, la acest început de sesiune? Intenționați să initiați vreun proiect care să se refere la circumscripția pe care o reprezentați? Dar pentru Moldova?

Evident, domeniul căruia îi dedic mare parte a demersurilor și activității mele parlamentare este și rămâne sănătatea. Și cred că acest lucru este firesc având în vedere formația mea profesională. În plus, sunt de părere că, și în materie legislativă sau mai ales aici, este nevoie ca parlamentarii specializați într-un anumit domeniu să își canalizeze eforturile pentru proiecte ce privesc respectivul domeniu, pentru că numai așa putem ajunge la o legislație capabilă să reflecte corect și eficient nevoile și interesele celor cărora i se adresează.

De asemenea, mai cred că sănătatea, dincolo de specificul medical, trebuie aplicată ca reper și concept de bază și în celelalte domenii de activitate. Avem nevoie, spre exemplu, de sănătate economică, a educației, a muncii și a legii în sine. Și, dincolo de profilul meu profesional, prioritatea mea ca parlamentar este aplicarea politicii social democrate.

De aceea, alături de colegii mei din PSD, îmi doresc să contribui la măsurile și soluțiile cu care să susținem cetățenii României. Sunt senator al României și, mai presus de toate, sunt reprezentantul băcăuanilor în Senat, motiv pentru care responsabilitatea mea maximă este aceea de a-i servi potrivit prerogativelor mele instituționale.

Am început o sesiune în care mi-am propus, pornind de la consultările cu cei pe care îi reprezint, o serie de proiecte legislative ce vizează în principal drepturile, protecția și siguranța pacienților și a cadrelor medicale, alfabetizarea digitală și viitorul muncii, siguranța elevilor și încurajarea și susținerea sportului de masă. Proiecte care sper să contribuie la reglementarea unor provocări care, în acest moment, nu și-au găsit o soluționare finală optimă.

De asemenea, unul dintre proiectele ce îmi sunt foarte dragi și asupra căruia sper să mai am ocazia de a reveni este Programul comunitar ”Sănătate pentru Educația din Bacău”, un proiect adresat tuturor elevilor, cadrelor didactice și părinților din județul Bacău, realizat în parteneriat cu Instituția Prefectului Bacău și Inspectoratul Școlar Județean Bacău, alți reprezentanți instituționali și voluntari, și care abordează, prin acțiunile și, ulterior, materialele pe care le vom elabora, inclusiv la nivel legislativ, subiecte precum nutriție, prim-ajutor, dezvoltare personală și well-being, activități fizice, igiena somnului, gestionarea situațiilor dificile, comunicare și relaționare de grup, pericolul adicțiilor.

Este un program de suflet, cu obiective ambițioase și care îmi doresc să  ajungă să facă acea diferență pozitivă pentru băcăuani și, pe această cale, vreau să mulțumesc tuturor celor care cred în el și îl susțin și vă mulțumesc și dumneavoastră pentru oportunitatea de a vorbi despre el.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top