Connect with us

SOLUŢIE inedită pentru rezolvarea BLOCAJULUI administrativ la BACĂU: REFERENDUM local pentru DEMITEREA primarului

Bacau

SOLUŢIE inedită pentru rezolvarea BLOCAJULUI administrativ la BACĂU: REFERENDUM local pentru DEMITEREA primarului

Blocajul administrativ cu care se confruntă administraţia locală din Bacău – nici la ora actuală municipiul neavând buget – ar putea fi rezolvat printr-o soluţie mai rar utilizată în România: referendum pentru demiterea primarului

Soluţia a fost luată în discuţie în cadrul emisiunii “Moldova în prim-plan” găzduită vineri, 18 iunie, de News Moldova şi la care au participat consilierii locali Laurenţiu Chiciu, PPU Bacău, şi Dorin Chirilescu, consilier independent, alături de analistul politic Ion Ştefanovici.

“Parcă sunt nişte adolescenţi care recurg la nişte tertipuri şi acţiuni care nu au nicio legătură cu maturitatea politică şi cu responsabilitatea unei funcţii de asemenea importanţă. Sunt sute de mii de oameni care depind de deciziile şi de activitatea celor care conduc primăria.

 Aşadar, dacă la un moment dat aduni pe o hârtie mai multe motivaţii, de la nerespectarea principiilor democratice, la ineficienţa administrativă, la angajări neconforme cu legislaţia, la toată problematica aceasta cu care se va ajunge în justiţie, la incapacitatea de coordona eficient instituţiile subordonate primăriei, la conflictul politic generalizat, toate acestea ar putea duce la un referendum local care să pună în discuţie capacitatea reală a primarului în funcţie de a-şi finaliza mandatul în cele mai bune condiţii.

A trecut jumătate de an şi asistăm la o escaladare continuă a unor conflicte şi incapacitate de soluţionare a problemelor pe care o administraţie publică le ridică zi de zi”, a afirmat analistul politic Ion Ştefanovici.

“Foarte multă lume solicită un instrument prin care primarul să dea socoteală

Faptul că mulţi băcăuani discută despre această ipoteză a fost confirmat de consilierul local Dorin Chirilescu.

“Să ştiţi că teza aceasta a referendumului  circulă în spaţiul public deja de cel puţin o lună de zile. Foarte multă lume solicită un instrument prin care primarul să dea socoteală pentru aceste atitudini pe care le are la adresa aparatului administrativ şi care provoacă aceste blocaje ce afectează pe toată lumea. Eu consider că ar trebui să analizăm obiectiv toate lucrurile şi să aşteptăm decizia finală a instanţei, să aşteptăm motivarea, să vedem dacă va fi formulat recurs pentru a putea avea o imagine clară şi justificată.

Dacă o instanţă de judecată spune negru pe alb că ai greşit, îţi asumi şi plăteşti pentru această greşeală. Cred că este prematur acum să discutăm despre un referendum local până nu avem aceste rezultate. (…) Confirm faptul că foarte mulţi băcăuani îşi doresc acest lucru. Foarte mulţi mi-au lăsat mesaje care aduc în spaţiul public această temă a referendumuluid e demitere a primarului Viziteu, a declarat consilierul independent Dorin Chirilescu.

În emisiunea găzduită de News Moldova au fost discutate pe larg motivele ce au dus la blocajul administrativ tradus în principal prin aceea că municipiul nu are nici la această oră un buget.

Primarul USR Lucian Viziteu a demonstrat că nu e capabil să adune în jurul său şi a proiectelor sale o majoritate în Consiliul Local, fiind susţinut doar de consilierii PNL şi USR Plus. În momentul în care a fost propus la vot proiectul de buget, consilierii de la celelalte partide au promovat un amendament.

Amendamentul buclucaş

Ironia sorţii, a fost vorba despre un amendament care introducea în buget principalele promisiuni de campanie ale primarului ales, dar la care acesta renunţase între timp. Printre acestea reabilitarea stadionului– dorită de foarte mulţi băcăuani, dar primarul hotârând între timp că mai bine face unul nou lângă… penitenciar, în timp ce cel vechi se dărâmă – şi realizarea unui tren urban. Fiind majoritari, consilierii şi-au impus prin vot amendamentul, lucru care l-a deranjat la culme pe primar.

Ce a spus instanţa

Şi, coincidenţă sau nu, prefectul de Bacău, Leonard Bulai, tot de la USR şi fost şef de cabinet al primarului, a atacat bugetul în instanţă. Instanţa de fond s-a pronunţat recent şi a spus că bugetul este unul legal. Iar în acest moment toată lumea aşteaptă să vadă ce decizie va lua Prefectura, dacă va uza sau nu de o cale de atac. Dacă se va întâmpla astfel, e greu de estimat cât va dura judecata şi cât vor mai trebui băcăuanii să aştepte până vor avea buget.

Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top