Bacau
THERMOENERGY, furnizorul de energie termică din Bacău, continuă proiectul PARCULUI de PANOURI FOTOVOLTAICE, prin trecerea la cea de-a DOUA ETAPĂ
Florin Pavăl, directorul Thermoenergy Bacău – “E un pas spre un Bacău uşor mai verde”
În data de 20 septembrie a.c., autoritatea contractantă THERMOENERGY GROUP S.A. (furnizorul de energie termică din Bacău) a încheiat un contract de lucrări privind proiectarea, furnizarea de echipamente şi execuţia pentru obiectivul de investiţii „Realizarea unui parc de panouri fotovoltaice în incinta Thermoenergy Group S.A. Bacău – etapa II – 25 kW”.Valoarea totală a achiziţiei este de 118.928,29 RON fără TVA.
În ceea ce priveşte demersul societăţii Thermoenergy de a trece la energia verde, încă din primăvară, furnizorul de energie termică din Bacău a achiziţionat servicii pentru montarea unui sistem de panouri solare in vederea asigurarii consumului de curent la pavilionul central.
Atunci, costurile totale au ajuns la suma de 154.000 RON iar motivele pentru care s-a recurs la soluţia energiei verzi au constat, pe de o parte, în scăderea costurilor cu facturile la energie iar, pe de altă parte, în reducerea poluării.
Cu acea ocazie, potrivit publicaţiei Ziarul de Bacău, Florin Pavăl, directorul Thermoenergy Group S.A.Bacău a declarat următoarele:
„Este un câştig din punct de vedere economic, prin faptul că nu o să mai achiziţionăm de pe piaţa energie pentru pavilionul administrativ dar, pe de altă parte, încercăm să fim mai ecologici, să reducem emisiile.E un pas spre un Bacău uşor mai verde.”
Acesta a mai specificat că urma ca sistemul de panouri fotovoltaice să fie extins, până la atingerea unei acoperiri de circa 1000 mp.
Descrierea sistemului de alimentare cu energie electrică în prezent
Oportunitatea investiţiei
În 28 septembrie 2021, pe pagina web a furnizorului de energie termică, a apărut un anunţ publicitar pentru achiziţionarea serviciilor de dirigenţie de şantier pentru obiectivul „Realizarea unui parc de panouri fotovoltaice în incinta Thermoenergy Group SA Bacău – etapa II – 25kW”, în acest document fiind descris modul în care se face alimentarea cu energie electrică în prezent, respectiv făcându-se trimitere la oportunitatea investiţiei în parcul de panouri fotovoltaice:
„În prezent, alimentarea cu energie electrică a corpului administrativ se face din patru puncte:
- Două din staţia electrică servicii generale – secţii diferite de 0,4 kV;
- Unul din staţia electrică servicii vitale, de 0,4 kV;
- Parţial din prima etapă de realizare a unui sistem de panouri fotovoltaice (etapa I) cu capacitatea instalată de 25 kW.
Thermoenergy Group S.A. Bacău intenţionează să realizeze un parc de panouri fotovoltaice în patru etape, fiecare de câte 25 kW, pentru ca în final să se ajungă la o capacitate totala de 100kW.
Până în prezent, a fost instalată etapa I, adică un sistem compus din 60 de panouri fotovoltaice (…)
Prin realizarea investiţiei se urmăreşte reducerea consumului propriu din surse convenţionale, prin producerea de energie electrică din surse neconvenţionale.”
Demararea cu succes a lucrărilor subsumate celei de-a doua etape va determina creşterea capacităţii energetice
În continuare, în anunţul publicat pe pagina web a Thermoenergy Group S.A. Bacău este descris sistemul energetic ce urmează să fie implementat în cadrul celei de-a doua etape, în vederea extinderii treptate a capacităţii parcului de panouri fotovoltaice:
„Etapa a II-a va creşte capacitatea instalată cu încă 25 kW, astfel încât, la finalizarea acesteia să rezulte împreună cu etapa I, o capacitate de 50kW.
Ansamblul va fi compus din piese uşor demontabile fără a deteriora suprafaţa construibilă, cu funcţionare automatizată, dotat cu echipamente pentru comanda de la distanţă şi transmiterea parametrilor de funcţionare în dispeceratul societăţii.
Sistemul fotovoltaic va fi de tip On-Grid, cu puterea de 25 kWp (…)Tabloul de distribuţie la care se va racorda invertorul aferent etapei II, precum şi instalaţia aferentă tabloului au fost montate în cadrul etapei I şi au fost dimensionate pentru capacitatea finală de 100 kW, astfel creându-se posibilitatea de extindere în etape până la o putere finală de 100 kW.”
Lucrările ce vor fi executate în cadrul celei de-a doua etape
Aceleaşi informaţii pe care le-am preluat din anuntul postat pe pagina web a furnizorului Thermoenergy pot fi regăsite şi în documentul publicat pe platforma LicitatiaPublica.ro prin preluare de pe SEAP, lucrările ce urmează a fi executate în cadrul celei de-a doua etape fiind următoarele:
- Montarea de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală minimă de 25 kW;
- Instalare şi montare invertor aferent putere instalată cu grad de protecţie corespunzător;
- Racordarea panourilor prin cablu la invertor;
- Instalare şi montare Tablou de protecţie (TP) dimensionat şi echipat corespunzător puterii proiectate;
- Racordarea subterană a instalaţiei proiectate la sistemul existent, respectiv la Tabloul de distribuţie (TD) montat în etapa I (distribuitor);
- Protejarea prin legarea la pământ a panourilor fotovoltaice – etapa II;
- Sistemul de monitorizare a centralei electrice fotovoltaice va asigura coordonarea întregului sistem de producere a energiei electrice şi transmiterea în timp real a informaţiilor de stare (smart meter): starea fiecărei protecţii, grupul de reglaje în funcţie; de avarie: semnalizarea de funcţionare ale tuturor protecţiilor şi automatizărilor, precum şi a mărimilor analogice ale invertorului (…).Sistemul de monitorizare a centralei electrice fotovoltaice aferentă acestei etape trebuie să permită integrarea datelor în sistemul global de monitorizare;
- Protecţiile, conexiunile pe curent alternativ şi curent continuu se vor amplasa în tabloul electric protecţii (TP), acestea fiind dimensionate corespunzător puterii instalate, grad de protecţie IP 65.”
Firma câştigătoare – Date generale
Contractul privind realizarea celei de-a doua etape din cadrul proiectului parcului de panouri fotovoltaice din incinta Thermoenergy Group S.A. Bacău a fost câştigat de firma T.M.G.-CONPREST SRL.
Aceasta a fost înfiinţată în 1994, având sediul în municipiul Turnu Măgurele din judeţul Teleorman.
Obiectul de activitate constă în executarea de lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat.Accesând o pagină web care se prezintă drept un centralizator al firmelor de construcţii din România, observăm că T.M.G.-CONPREST SRL furnizează următoarele servicii şi dotări:
- Centrală pe gaz, instalaţii de gaz;
- Centrală pe peleţi;
- Centrală termică;
- Încălzire prin pereţi şi tavan;
- Pompă de căldură;
- Reparaţii instalaţii sanitare;
- Service centrale termice şi cazane.
Conform aceleiaşi surse, firma execută lucrări în Alexandria, Roşiorii de Vede, Turnu Măgurele, Videle, Zimnicea şi Teleorman.
Acţionarii T.M.G.-CONPREST SRL
Firma are doi acţionari, de altfel, şi administratori: Bocioroagă Emil, acesta deţinând 80% din acţiuni şi Bocioroagă Alexandru cu 20% din acţiuni.
Acesta din urmă mai deţine 91% din totalul acţiunilor altei firme, denumite E NET SRL, ocupând funcţia de administrator. Informaţiile au fost preluate de pe platforma listafirme.ro.
Firma cu sediul tot în municipiul Turnu Măgurele are ca obiect principal de activitate conform platformei confidas.ro comerţul cu amănuntul al calculatoarelor, unităţilor periferice şi software-ului, în magazine specializate.
T.M.G.-CONPREST SRL – Bilanţ
Anul trecut, T.M.G.-CONPREST SRL a raportat un număr de 38 de angajaţi şi a înregistrat un profit net de 378.291 RON, în scădere cu 69% faţă de anul precedent, la o cifră de afaceri de 5.959.927 RON.
O continuare a colaborării
Firma T.M.G.-CONPREST SRL a fost cea care a montat, de altfel, panourile solare în prima etapă a proiectului energiei verde, deci atribuirea contractului aferent celei de-a doua etape reprezintă o continuare a colaborării dintre operatorul economic cu sediul în Turnu Măgurele şi furnizorul de energie termică din Bacău.