Connect with us

Topul angajatorilor din ONEȘTI. Ce a fost și ce a ajuns cea mai mare PLATFORMĂ INDUSTRIALĂ din estul EUROPEI

Bacau

Topul angajatorilor din ONEȘTI. Ce a fost și ce a ajuns cea mai mare PLATFORMĂ INDUSTRIALĂ din estul EUROPEI

Industria petrochimică din Onești avea înainte de 1989 peste 22 de mii de salariați, care lucrau în „Grupul industrial de petrochimie Borzești”, care era cel mai mare grup petrochimic din estul Europei, care se întindea pe o suprafață de 1038 de hectare

În prezent, cel mai important angajator de pe platforma oneșteană a rămas Chimcomplex, care avea, la finele anului 2021, 797 de salariați, cu aproximativ 20 mai mulți decât anul anterior. Totodată, fosta RAFO Onești, care se întinde pe 60 de hectare mai are doar 95 de salariați.

Traian Băsescu, în campanie electorală în 2009, a promis sprijin acționarilor ruși ai RAFO Onești. Promisiunile nu au fost onorate.

După 1990, Platforma Petrochimică de la Onești s-a divizat în societățile: Carom, Rafo, Chimcomplex, Electrocentrale Borzești și Uton. Acestea au intrat în restructurare, au fost privatizate, apoi au falimentat, astfel că, orașul care a purtat numele președintelui Gheorghe Gheorghiu-Dej între anii 1965-1990 a intrat, odată cu industria sa, într-o puternică recesiune.

Municipiul Onești a pierdut, în ultimii 30 de ani, peste o treime din populație.

Foștii ingineri și muncitori de pe platformă au fost nevoiți să părăsească orașul în căutarea unui loc de muncă. În prezent, situația economică s-a stabilizat, astfel că firmele existente reușesc să-și păstreze salariații.

Potrivit statisticilor disponibile la finalul anului 2021, TOPUL angajatorilor din Onești este următorul:

  1. SC Chimcomplex SA- 797 salariaţi
  2. Autoliv -591 salariaţi
  3. SC Barlinek SA -558 salariaţi
  4. SC Croco SRL -313 salariaţi
  5. SC Modeon Fashion -188 salariaţi
  6. SC Panimon SA -143 salariaţi
  7. SC Dedeman SRL 139 salariaţi
  8. Integral Serv -136 salariaţi
  9. SC Maremod -118 salariaţi
  10. SC Gironap Prod -100 salariaţi

Două dintre societățile divizate din platforma petrochimică, care aveau mii de angajați înainte de 1989, acum au sub 100 de salariați. Roserv Green ( care deține fosta Rafo Onești) are 95 salariaţi iar Mavgo Holding (care are fosta fabrică de cauciuc Carom)  are 92 salariaţi. În primii 15 angajatori se numără și SC Rich Forest SRL (prelucrare lemn)- 72 salariaţi, SC Albrau Prod (bere)  96 salariaţi și Electocentrale Borzesti 34 salariaţi.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Bacau

Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top