Connect with us

Un important OBIECTIV TURISTIC intră în reabilitare la COMĂNEȘTI, Bacău

Bacau

Un important OBIECTIV TURISTIC intră în reabilitare la COMĂNEȘTI, Bacău

Reședința de vară a familiei Ghika din Comănești intră în reabilitare. Obiectivul aparține acum Primăriei 

Palatul Ghika din Comănești se află situat într-o zonă destul de atractivă, în mijlocul unui parc important al județului Bacău, fiind considerat de către Ortensia Racoviță drept una dintre cele mai frumoase grădini de pe tot cuprinsul României. Locul în care a fost așezat Palatul Ghika din Comănești era destul de atractiv prin grădinile de flori multicolore, ce conțineau cele mai frumoase specii de plante, dar și prin orangeriile largi în dimensiuni.

Ornamentul grădinii era destul de captivant, fântânile, cascadele dar și micile insule pe care se putea circula cu barca reprezentau pentru mai toți oamenii importanți ai țării atracții de care nu se mai puteau lipsi odată ce ajungeau în aceste locuri.

Palatul Ghika din Comănești are o arhitectură frumoasă, fiind de inspirație franceză. Este construit pe două niveluri destul de înalte în care se regăsesc o multitudine de camere care trezesc interes publicului ajuns aici în căutarea de frumos și artă.
Stilul neoclassic al Palatului Ghika din Comănești a atras de-a lungul vremii mii de turiști, interesați de arhitectura acestuia, care impresionează prin măreție și grandoare.

Din anul 2005, palatul și parcul au fost solicitate în instanță de moștenitorul familiei Ghika, Paltin Sturza care a fost arestat ulterior în 2014 în dosarul „Mafia retrocedărilor”

Procesul a durat ani de zile, dându-se decizii contrare de diversele instanțe care l-au judecat; principala piedică în împroprietărirea moștenitorului o reprezenta faptul că acesta este moștenitor de gradul V, iar legea prevede retrocedări moștenitorilor de maxim grad IV. Instanțele au dat câștig de cauză când moștenitorului, când autorităților din Bacău.

În anul 2012 însă ultima decizie judecătorească a fost pronunțată în favoarea lui Paltin Sturza, împroprietărit cu întregul domeniu reprezentat de palatul și parcul Ghika Comănești. Paltin Sturza a ezitat însă să ia o hotărâre clară în ceea ce privește soarta palatului; timp de doi ani de zile, a purtat cu reprezentanții muzeului mai multe discuții, în cadrul cărora nu și-a afirmat nicio intenție privind folosirea domeniului. În octombrie 2014, Paltin Sturza a fost arestat în dosarul „Mafia retrocedărilor”, fiind acuzat de fals în acte.

Obiectivul a fost achiziționat în final de Primăria COMĂNEȘTI în august 2019 cu 500.000 de euro

Obiectul achiziției include și dependințele, respectiv parcul din jurul monumentului. În prezent sunt executate ample lucrări de reabilitate – restaurare a ”Palatului Dimitrie Ghika Comănești” faza DALI.

„Prin lucrările de conservare – restaurare, se urmărește atât aducerea elementelor de arhitectură și structură la forma lor inițială cât și refacerea instalațiilor care în prezent sunt într-o stare de degradare.

În această etapă a proiectului pentru a se stabili lucrările de consolidare pentru asigurarea stabilității și rezistenței clădirii la normele de proiectare actuale, este necesară o expertiză tehnică și studii de specialitate. Această etapă a Proiectului de consolidare – restaurare a ”Palatului Dimitrie Ghika Comănești” a început de curând și se află în derulare în parteneriat cu experți din domeniile aferente”, precizează primarul Viorel Miron.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top