Connect with us

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău

Bacau

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău

News Moldova va derula o campanie de conștientizare în perioada următoare denumită:

 VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA

Vom încerca să obținem opiniile pacienților care s-au tratat în unitățile spitalicești din județele Moldovei. În mod constant, News Moldova a prezentat investițiile care se realizează în aceste spitale, însă vrem să aflăm de la pacienți cum apreciază profesionalismul și atitudinea doctorilor cu care au interacționat.

Cum a răspuns sistemul sanitar din Regiunea Moldovei nevoilor dumneavoastre medicale?

Veniturile cadrelor medicale au crescut considerabil în România. S-a ajuns la o situație de normalitate în privința grilelor de salarizare. Cu toate acestea, foarte mulți medici își practică meseria în paralel și la cabinetele medicale private (proprii sau nu). Am primit semnale că tot mai des, la nivel de practică curentă, pacienții care vin pentru tratament în spitalele publice sunt chemați, în urma unui consult sumar, la cabinetele private ale medicilor.

Pacienții sunt obligați astfel să achite pe lângă plățile lunare reținute din salarii și costuri suplimentare la cabinetele medicilor.

Este moral, este deontologic corect și până la urmă cât este de legală această constrângere devenită practică curentă în România??

Vom analiza, prin această campanie, toate spitalele din Regiunea Moldovei, unitate cu unitate și așteptăm mesajele voastre, în privat, pentru a înțelege cu acuratețe amploarea acestui fenomen.

La finalul campaniei, în funcție de mesajele dumneavoastră – a experiențelor pe care le-ați avut în spitale, vom prezenta public concluziile Ministrului Sănătății. 

CONFIDENȚIALITATEA MESAJELOR DUMNEAVOASTRĂ VA FI PE DEPLIN RESPECTATĂ !!

 Asteptăm mesajele Dvs pe adresa de email: [email protected] 

Spitalului de Pneumoftiziologie din Bacău

Primele clădiri ale Spitalului de Pneumoftiziologie din Bacău au fost construite în anul 1900. La acea dată, logica construirii spitalelor, mai ales ale celor pentru afecțiuni pulmonare și boli infecțioase era aceea a pavilionării, pentru separarea bolnavilor și evitarea extinderii unor epidemii intraspitalicești.

Clădirea actualului Ambulatoriu de specialitate a fost construită în anul 1958. Primul pavilion modern al spitalului a fost construit în anul 1972 având un număr de 80 de paturi. Al doilea pavilion modern a fost construit în anul 1979  beneficiind tot de un număr de 80 de paturi.
In prezent, Spitalul de Pneumoftiziologie din Bacău are 170 de paturi și se adresează unei populaţii de aproximativ 583 588 de locuitori.
Patologia pulmonară netuberculoasă angrenează  2/3 din activitatea spitalului.

Sunt implementate următoarele proiecte:

  • Modernizarea, dotarea și extinderea corpurilor ambulatoriului Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău”, cu o durată de realizare de 44 luni și în valoare de 11 milioane lei,
  • „Consolidare, reabilitare, modernizare, dotare și extindere pavilion tuberculoză și pavilion pneumologie” a spitalului, inclusiv a blocului alimentar, în valoare de 35 milioane lei, proiect pentru dotarea completă a laboratorului de analize,  de circa 3,3 milioane de lei, inclusiv cu alte echipamente necesare,  cofinanțarea de 10% fiind asigurată din fondurile Consiliului Local.

Spitalul a mai fost dotat cu stație de oxigen, care asigură independență întregului spital, s-au mai realizat și:

  • modernizarea spălătoriei cu circuite separate septic și aseptic;
  • construirea unui nou sediu administrativ în sistem modular;
  • construirea a două lifturi externe, la cele două pavilioane ale spitalului;
  • reabilitarea a 30 de saloane, atât pe Secția TBC, cât și pe cea de pneumologie;
  • modernizarea sălilor de mese;  schimbarea structurii de paturi, prin care se oferă acum noi servicii medicale, inclusiv un Compatiment de paliație, cu 12 paturi, dar și a Secției de recuperare respiratorie, de la 6 la 12 paturi, sală de haloterapie, benefică afecțiunilor respiratorii.

Situația financiară a conducerii spitalului

Spitalul de Pneumoftiziologie din Bacău este condus de managerul farmacist Mădălin Nicolae Pârâianu din 2018, când a câștigat concursul de management. Acesta a fost în trecut și consilier local.

În declarația sa de avere, apare un apartament de 75mp, dobândit prin vânzare cumpărare în 1995, și o casă de locuit de 153 mp,  primită ca moștenire,  în 2021, din care deține 50%.

Conduce o Mazda  CX7, din 2011, cumpărată. Are două conturi, unul deschis în 2013, altul în 2018, în valoare cumulată de 258 761 RON. Pentru perioada 2020-2025, are de rambursat un credit de 250.000 RON. Ca manager, a obținut în 2020, venituri de 184 750 RON.

Soția sa a obținut din indemnizația de creștere a copilului 14.576 RON, iar din alocațiile copiilor, familia a obținut în total 5136 RON.

Directorul financiar contabil, Alina Cristina Ungureanu, are în declarația de avere două apartamente, unul de83,95 mp cumpărat în 1999, altul de 50,61 mp, moștenit în 2020, din care deține 50%.

Are două automobile, un Audi  din 2001 și un Mercedes din 2003, cumpărate. Are un fond de investiții de 35 102,28 RON, deschis în 2014. Are două credite scadente în octombrie 2022, în valoare cumulată de 16590 RON. A declarat împreună cu soțul său venituri cumulate de 129 307 RON.

Spitalul de Pneumoftiziologie din Bacău, singurul de acest tip din județ a fost considerat în ultimii ani „cenușăreasa” sistemului sanitar din Bacău, având cele mai vechi clădiri de la 1900. Lucrurile, în ultimii ani, par să se schimbe în bine.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Bacau

Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top