Connect with us

 VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul Orășenesc „Ioan Lascăr”, Comănești, județul Bacău

Bacau

 VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul Orășenesc „Ioan Lascăr”, Comănești, județul Bacău

News Moldova va derula o campanie de conștientizare în perioada următoare denumită:

 VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA

Vom încerca să obținem opiniile pacienților care s-au tratat în unitățile spitalicești din județele Moldovei. În mod constant, News Moldova a prezentat investițiile care se realizează în aceste spitale, însă vrem să aflăm de la pacienți cum apreciază profesionalismul și atitudinea doctorilor cu care au interacționat.

Cum a răspuns sistemul sanitar din Regiunea Moldovei nevoilor dumneavoastre medicale?

Veniturile cadrelor medicale au crescut considerabil în România. S-a ajuns la o situație de normalitate în privința grilelor de salarizare. Cu toate acestea, foarte mulți medici își practică meseria în paralel și la cabinetele medicale private (proprii sau nu). Am primit semnale că tot mai des, la nivel de practică curentă, pacienții care vin pentru tratament în spitalele publice sunt chemați, în urma unui consult sumar, la cabinetele private ale medicilor.

Pacienții sunt obligați astfel să achite pe lângă plățile lunare reținute din salarii și costuri suplimentare la cabinetele medicilor.

Este moral, este deontologic corect și până la urmă cât este de legală această constrângere devenită practică curentă în România??

Vom analiza, prin această campanie, toate spitalele din Regiunea Moldovei, unitate cu unitate și așteptăm mesajele voastre, în privat, pentru a înțelege cu acuratețe amploarea acestui fenomen.

La finalul campaniei, în funcție de mesajele dumneavoastră – a experiențelor pe care le-ați avut în spitale, vom prezenta public concluziile Ministrului Sănătății. 

CONFIDENȚIALITATEA MESAJELOR DUMNEAVOASTRĂ VA FI PE DEPLIN RESPECTATĂ !!

 Asteptăm mesajele Dvs pe adresa de email: office@newsmoldova.ro 

Spitalul Orășenesc „Ioan Lascăr”, Comănești

Unitatea medicală asigură asistenţa de specialitate în nouă discipline medicale pentru mai bine de 80.000 de locuitori din zona Văii Trotuşului,  (de la Ghimeş, la Dărmăneşti). Spitalul are primele structuri din 1931, de îngrijiri în ambulatoriu, din 1945, fiind prima unitate cu paturi pentru spitalizare. Totuși, ca spital de sine stătător, această unitate a debutat în anul 1952, construcția fiind începută în 1948. De menționat că la început spitalul a avut tot 160 paturi dar numai pentru trei secții vitale atunci (chirurgie, boli interne, pediatrie):

Prin Ordinul 369/2403/2008 s-a aprobat ultima structură cu 160 paturi a spitalului:

 • 50 paturi secţia Interne;
 • 15 paturi Compartiment Neurologie;
 • 15 paturi Compartiment Cardiologie;
 • 25 paturi secţia Obstretică-Ginecologie;
 • 15 paturi Compartiment Nou-născuţi;
 • 5 paturi Compartiment A.T.I.;
 • 15 paturi Compartiment Pediatrie;
 • 20 paturi Compartiment Chirurgie;
 • 8 paturi spitalizare;
 • 5 paturi însoţitori;
 • Ambulatoriul de specialitate al spitalului cu 10 paturi.

Investițiile au salvat spitalul de la desființare

Acum 11 ani, spitalul era pe lista unităților care trebuiau desființate, fiind temporar închis, S-a reușit menținerea sa prin obținerea de fonduri pentru reabilitare. Primele investiții au depășit cota de 5 milioane euro. Au fost reabilitate cele 18 cabinete medicale, laboratoarele, fiind aduse echipamente medicale noi și mobilier nou.  În 2018, spitalul a intrat în programul de eficientizare energetică a clădirilor, fiind reabilitat termic prin fondurile europene ale cadrului european uigetar multianual 2014-2020. Valoarea fondurilor a fost de circa 4 milioane euro, la nivelul anului 2018. Așadar, în intervalul 2011-2018, s-au investit circa 9 milioane euro la spitalul din Comănești

Situația materială a conducerii spitalului

Spitalul este condus ca interimar de către Elena Râșnoveanu. Potrivit ultimei declarații de avere, aceasta deține un teren extravilan, unul intravilan, o casă de locuit, un apartament cu extindere, 2 garaje, un automobil Audi A4, bijuterii în valoare de 35 000 lei, conturi de 19 000 lei, 10 000 EUR  a achitat un credit de 70 000 RON. Din salariu și din închirierea unui apartament a obținut un venit anual în jur de 190 000 RON .

Financiar, spitalul este condus de Georgeta Corina Ijac. În declarația sa de avere, aceasta deține 2 apartamente. Are conturi de 150 000 lei și 19 000 EUR, iar la venit anual a trecut suma de 179 000 lei.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Bacau

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top