fbpx
Connect with us

15 ianuarie 1850-15 ianuarie 2024 – 174 de ani de la nașterea marelui Mihai Eminescu

15 ianuarie 1850-15 ianuarie 2024 - 174 de ani de la nașterea marelui Mihai Eminescu - News Moldova

Botosani

15 ianuarie 1850-15 ianuarie 2024 – 174 de ani de la nașterea marelui Mihai Eminescu

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani, venea pe lume al șaptelea copil al familiei Grigore și Raluca Eminovici (născută Jurașcu, fiica stolnicului Jurașcu)

Mihai Eminescu a manifestat de mic un interes pentru natură, poezie și cultură.

Mihai Eminescu a rămas în conștiința românească drept „poetul nepereche”, grație talentului său extraordinar de poet.

Cei 39 de ani și 6 luni pe care i-a trăit, au fost tumultuoși, ca viață socială dar fructuoși ca operă literară.

Mihai Eminescu a scris și proză (romanul Geniu Pustiu, operele Avatarii Faraonului Thla, Cezara, La Aniversară, Sărmanul Dionis) și povești (Făt Frumos din Lacrimă).

15 ianuarie 1850-15 ianuarie 2024 - 174 de ani de la nașterea marelui Mihai Eminescu - News Moldova

Mihai Eminescu – o tinerețe trăită la intensitate maximă

Mihai Eminescu a avut o viață de tinerețe care poate fi un mare subiect de roman. A fost înconjurat de o pleiadă de intelectuali ai vremii, ca Titu Maiorescu,Vasile Pogor, Petre P Carp pe care i-a cunoscut la „Junimea”.

A avut prieteni și colaboratori ca Ion Creangă, Ioan Slavici și Ion Luca Caragiale. Adică doi titani ai prozei și al treilea, titanul incontestabil al dramaturgiei românești.

Mihai Eminescu a întrerupt studiile, a colindat România cu trupe de teatru ale vremii. Era cunoscut că toți banii îi investea în cărți. Într-o zi, unul dintre directorii trupelor unde a lucrat i-a dat o sumă de bani, spunându-i că vrea să îl vadă cu ghete și cu haine noi, fiindcă viitorul poet arăta destul de ponosit în hainele sale vechi.

Imediat cum a luat banii, Eminescu s-a dus și  a cumpărat edițiile complete din Goethe și Heine, două celebrități ale culturii germane. Când directorul l-a văzut la fel de prost îmbrăcat, l-a întrebat ce a făcut cu banii. „Goethe și Heine, priviți!”, i-a arătat Eminescu edițiile cărților cumpărate.

15 ianuarie 1850-15 ianuarie 2024 - 174 de ani de la nașterea marelui Mihai Eminescu - News Moldova

Un gazetar redutabil

Se afirmă că pe timpul studiilor sale la Viena și Berlin, Mihai Eminescu ar fi primit recomandarea de la susținătorii săi să studieze arhivele pentru a identifica documente referitoare la români, în paralel cu studiile. Deși nu a obținut niciodată o diplomă, Mihai Eminescu (numele său real era Eminovici, însă Iosif Vulcan, cel în revista căruia a publicat prima poezie a decis să îi schimbe numele în Eminescu, un nume care suna românește) a audiat cursuri la mai multe facultăți, potrivit pasiunilor sale.

15 ianuarie 1850-15 ianuarie 2024 - 174 de ani de la nașterea marelui Mihai Eminescu - News Moldova

Cultura sa l-a propulsat ca revizor școlar.  Director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iași, apoi ca gazetar la „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator.

Era perioada când România lupta pentru independența sa de stat, se confrunta cu problemele recunoașterii acesteia. Mihai Eminescu a criticat acid guvernarea liberală și politica liberală. Chiar angajatorii săi conservatori, dispuși de multe ori la compromisuri cu liberalii au încercat să-l oprească să mai publice.

Nemaiputând fi gazetar, Mihai Eminescu a ales să își scrie ideile în poeziile sale, veritabile capodopere: Glossă, Împărat și proletar, Panorama deșertăciunilor, Scrisorile, Epigonii, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, Luceafărul, acesta din urmă fiind capodopera geniului eminescian.

Mihai Eminescu a fost considerat de critica literară drept „poetul nepereche”, un prinț al poeziei romantice, deși poetul se considera mereu un clasic. Filosofia germană, indiană, istoria românilor au fost surse de inspirație care transpar din poeziile sale.

Mihai Eminescu nu a acceptat compromisurile. Se spune că a dezaprobat direct o poezie a reginei Elisabeta, unde fusese trimis prin medierea scriitoarei Mite Kremnitz, cumnata lui Titu Maiorescu pentru a se bucura de patronajul reginei. Regina, vădit supărată că Eminescu a îndrăznit să o critice i-a spus că nu trebuia să uite că se afla în fața reginei României. Replica lui Eminescu a fost că regina României nu era și regina poeziei.

15 ianuarie 1850-15 ianuarie 2024 - 174 de ani de la nașterea marelui Mihai Eminescu - News Moldova

Viața sa plină de lipsuri, perioadele când a preferat să rămână fără serviciu, decât să accepte compromisuri, dragostea neîmplinită cu Veronica Micle, intrigile strecurate de cunoscuții săi despre reputația acesteia i-au afectat sănătatea și au contribuit la degradarea sănătății sale. Pe fondul administrării unor tratamente eronate, starea poetului s-a înrăutățit, murind înainte de a împlini 40 de ani, la 15 iunie 1889, la București.

Azi, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu este „Ziua Culturii Naționale”. Se pune o întrebare: defectele politice, sociale pe care Mihai Eminescu le critica acid în creațiile sale epice și lirice au dispărut? Oare nu ar fi bine ca politicienii, intelectualii care se pregătesc an de an să îl omagieze pe Eminescu, să încerce să schimbe acele lucruri pe care poetul le cerea cu mai bine de 130 de ani în urmă?


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top