Connect with us

171 de ani de la nașterea lui Mihai EMINESCU, LUCEAFĂRUL poeziei românești!

Botosani

171 de ani de la nașterea lui Mihai EMINESCU, LUCEAFĂRUL poeziei românești!

Ziua lui EMINESCU și Ziua Culturii Naționale se sărbătoresc împreună pe 15 ianuarie încă din 2010, când s-a stabilit prin lege. Ca până acum, și în acest an câteva instituții din județul Suceava marchează această zi prin diferite manifestări de apreciere a poetului

Cine a fost Eminescu?

Cu siguranță orice român care se consideră patriot a auzit de Eminescu. El este autorul Luceafărului, o poezie de dragoste, cu desfășurare în cadru teluric și cosmic. Puțini știu însă că sursa lui de inspirație pentru acest poem a fost un basm românesc „Fata din grădina de aur” și conceptele lui Arthur Schopenhauer din „Lumea ca voință și reprezentare”. De asemenea, EMINESCU a folosit și motive folclorice și din mitologie în relaizarea poemului.

Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani la 15 ianuarie 1850 și a mai avut încă 10 frați cu care a copilărit la Ipotești, loc unde în momentul de față se află Casa Memorială, devenit Muzeu Memorial. Lista Monumentelor Istorice din județul Botoșani a fost actualizată cu  casa lui EMINESCU încă din 2004.

News Moldova îți recomandă și ...   Un proiect integrat din industria alimentară din judeţul Botoşani, prezentat ca model de succes la Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor de la Bruxelles

Ca activitate literară, 1866 este anul primelor manifestări ale lui Eminescu, când moare profesorul său de limba română Aron Pumnul, căruia i-a dedicat poemul intitulat „La mormântul lui Aron Pumnul”, manifestându-și aprecierea și respectul față de profesor. Între 1869 şi 1862 este student la Viena și își începe să colaboreze cu Revista „Convorbiri Literare” și publică în ziarul „Albina” din Pesta. 

În data de 30 august 1874, Mihai Eminescu a fost numit bibliotecar al Bibliotecii Centrale din Iaşi prin decret domnesc, la propunerea lui Titu MAIORESCU, după ce depune jurământul în Aula Universităţii din Iaşi în faţa rectorului Ştefan MICLE.

Cele mai cunoscute opere ale lui EMINESCU sunt: Ce te legeni?, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, Luceafărul, Dorința, Floare albastră, poezii amintite și învățate încă din școala primară.

George Călinescu afima în opera Viaţa lui Mihai Eminescu” ( 1932), cuvinte de impact despre moartea poetului: „Astfel se stinse în al optulea lustru de viaţa cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pămîntul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsării pădure sau cetate, şi cîte o stea va vesteji pe cer în depărtări, pînă cînd acest pămînt sa-şi strîngă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale„.

Cum sărbătorește SUCEAVA ziua lui Mihai EMINESCU?

De Ziua Culturii Naționale, Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava organizează expoziția de carte „Manuscrisele eminesciene”. La inițiativa prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, fondul de carte s-a îmbogățit și s-a făcut o donație din partea Bibliotecii Academiei Române. Datorită acestui lucru, expoziția va avea pentru prima dată, 37 de volume care conțin 47 de caiete manuscrise eminesciene (ediția facsimilată), împreună cu 20 de CD-uri.

News Moldova îți recomandă și ...   Accident rutier pe raza localității botoșănene Dămideni: trei persoane, inclusiv un copil, transportate la spital

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava marchează această zi printr-o sesiune online care constă într-un Preambul intitulat „Eminescu și Bucovina” susținut de Alexandru Ovidiu VINTILĂ, președintele Societății de Scriitori Bucovineni și într-un recital online din lirica eminesciană în interpretarea elevilor de la Școala Gimnazială „Miron Costin ” și Școala Gimnazială nr. 3 din Suceava.  Mai multe detalii le găsiți pe pagina lor de Facebook.

Împlinirea a 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu va fi sărbătorită și la Mănăstirea Putna. Începând cu ora 13.00 se va săvârși slujba parastasului în biserica voievodală, urmând să se depună coroane de flori la statuia poetului.

 

„Și tinerii își vor aduce omagiul lor pentru cinstirea lui Mihai Eminescu. Astfel, Mleșniță Silvia și Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”– Vicovu de Sus vor susține un recital de cântece și poezii intitulat „Dor de Eminescu”.

După aceea, scriitorul Adrian Alui Gheorghe va arăta care este mesajul lui „Eminescu către tineri”. La final, Părintele Stareț al Mănăstirii Putna, Arhim. Melchisedec Velnic, va rosti un cuvânt intitulat „Cultură și spiritualitate la Putna”, anunță conducerea Mănăstirii Putna.

News Moldova îți recomandă și ...   Dana Bețenchi și Bogdan Buhăianu, noii viceprimari ai municipiului Botoșani


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top