Este vorba despre firma de construcții MAXIM SPECIAL CONSTRUCT administrată de consilierul local PNL, Maxim Maricel Corneliu.
Societatea este înființată cu aproape 7 ani în urmă, în luna decembrie a anului 2013. Anul trecut, firma înregistra o cifră de afaceri de 594.974 RON, și pierderi de -231.838 RON. Numărul mediu de angajați era de 7.
În perioada 31.12.2018 – 31.03.2019 a înregistrat datorii de 222.802 RON, provenite de la Bugetul de stat, Asigurări sociale și Sănătate. În momentul de față firma este în funcțiune, dar este reactivată fiscal.
Societatea este administrată de consilierul local PNL, Maxim Maricel Corneliu. Acțiunile societății se împart în mod egal între acesta și soția dumnealui, Maxim Alina-Oana.
De-a lungul anilor firma MAXIM SPECIAL CONSTRUCT a încheiat contracte cu primăria orașului Dorohoi, și a orașului Ștefănești, cu primăria comunei Gorbănești, și DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU SPORT ȘI TINERET, primăria comunei Dângeni și PALATUL COPIILOR ȘI ELEVILOR BOTOȘANI. Valoarea tuturor contractelor încheiate între MAXIM SPECIAL CONSTRUCT și instituțiile publice din BOTOȘANI ajunge la suma de 1.077.260 RON.
În ultima perioadă, asupra societății planează mai multe zvonuri conform cărora dl. Maxim ar angaja, pentru firma dumnealui, muncitori la negru
Dacă analizăm numărul mediu de angajați declarat anul trecut, respectiv 7, acuzațiile se verifică. Este aproape imposibil să onorezi numeroase contracte mari încheiate cu instituțiile de stat și nu numai, cu doar 7 angajați, luând în calcul și personalul TESA.
Un fost angajat al societății reclamă faptul că a lucrat la firma de construcții a consilierului local Maxim Corneliu Maricel și nu a semnat nici un contract de muncă.
Plata i s-ar fi făcut la zi iar ultimele plăți nici nu i-ar fi fost efectuate. Suma pe care fostul angajat susține că ar trebui să o primească de la Maxim Special Construct este de 1350 lei.
„La Botoșani este o firmă, MAXIM SPECIAL CONSTRUCT, care are lucrări la Bădiuți – Ștefănești și la Durnești. Am lucrat de la sfârșitul lunii ianuarie și până în joia Paștelui. Dumnealui mi-a rămas dator cu 1350 de lei. Când l-am sunat și i-am cerut banii, m-a înjurat foarte urât de mamă.
Nici contract de muncă nu am semnat, mi-a spus <<lasă că am să ți-l aduc, lasă că am să ți-l aduc>>, și nu mi l-a mai adus. El cu toți muncitorii se înțelege, 100 de lei ziua, a avut și unii muncitori pe care îi plătea cu 70 de lei ziua, dar aceia beau alcool și nu munceau cum trebuie.
Eu ultima dată când am vorbit cu el, a spus că mi-a plătit 70 de lei ziua. I-am spus <<măi omule, nu beau, nu sunt nebun, am discutat la început că este 100 de lei ziua>>. El este escroc mare, mai vorbesc și alți muncitori care au lucrat la el”, declară un fost angajat al firmei de construcții MAXIM SPECIAL CONSTRUCT.
Administratorul neagă acuzațiile
Contactat de reporterii ziarului ”Bună Dimineața Botoșani”, administratorul firmei MAXIM SPECIAL CONSTRUCT neagă acuzațiile aduse la adresa societății și susține că toată activitatea firmei este legală, este respectată legislația în vigoare și el deține contracte de muncă pentru toții angajații.
„Probabil că cineva ori vrea să denigreze, ori vrea… Nu există așa ceva. Toți angajații au contracte de muncă și se respectă legislația, în sensul că minimul salarial este de 3.000 de lei brut în construcții, și salariu net este de 2.365 sau cât înseamnă. Plata salariului are loc în două tranșe, pe data de 15 ale lunii lichidarea și pe data de 30 avansul lunii curente. Nu există plată la zi. E o glumă.
Am avut într-adevăr un angajat, probabil că el a făcut o plângere. El a avut contract de muncă pe perioadă nedeterminată, mințindu-mă că este calificat, în sensul că a zis că este calificat în instalații termice, și nu a putut dovedi cu documente, și atunci am ajuns la concluzia că va trebui să renunț la acel salariat, desfăcându-i contractul de muncă. Salariul lui minim a fost de 3.000 lei brut. Nu a putut să aibă 70 de lei pe zi, nu există așa ceva, a avut contract.
Este vorba doar de un conflict de muncă între un angajat care nu e calificat, și între o societate care, zic eu, că își cam face treaba. Bineînțeles, în contextul actual cu problemele muncitorilor care lipsesc. Adică lipsesc muncitorii, și muncitorii care sunt, sunt dezinteresați și necalificați. Asta este situația la noi, în construcții”, a declarat Maxim Maricel Corneliu, administratorul societății MAXIM SPECIAL CONSTRUCT.
Își susține nevinovăția cu promisiuni
Pentru a face dovada faptului că acuzațiile sunt false și firma dumnealui activează conform prevederilor legale, acesta ne-a declarat că ne pune la dispoziție contractele de muncă ale angajaților. Am insistat, dar bineînțeles că nici până în acest moment nu avem acces la acele contracte.
De asemenea, angajații mai acuză că firma MAXIM SPECIAL CONSTRUCT ar face spălare de bani și refolosește materiale de construcții vechi.
„La școală la Bădiuți a acoperit cu tablă veche, în loc de tablă nouă. S-a construit o clădire anexă lângă școala veche. Trei sferturi din acoperiș e tablă veche, și o părticică e tablă nouă. Când i-am spus domnului primar m-a întors că el nu știe, că cel de la primărie care se ocupă. Lucrarea a fost făcută cu fonduri europene. Ei mai au lucrări și la dispensarul și școala din Durnești”, declară un fost angajat al firmei de construcții MAXIM SPECIAL CONSTRUCT.
Administratorul societății demontează și această acuzație și susține că așa era prevăzut în proiect.
„Este o anexă. Acolo a fost o completare. În acea extindere s-a demontat o parte din acoperiș de la construcția nouă și tabla care exista, dar s-a schimbat unghiul de așezare, a trebuit repusă.
În momentul demontării nu s-a recuperat întreaga suprafață de tablă, pentru că demontându-se a trebuit decupată din ea și pusă la loc, apoi am adus completarea, la fel cum era. Iar restul suprafeței am pus tablă nouă, cum este în proiect”, declară Maxim Maricel Corneliu, administratorul societății MAXIM SPECIAL CONSTRUCT.
Conflictul a ajuns și la urechile Primarului orașului Ștefănești
Conflictul i-a fost adus la cunoștință și primarului Florin BUȚURA, însă acesta a ridicat din umeri.
„Eu spun că are și o legătură cu primarul, că eu am mers și la primar. M-am dus cu socoteala de acasă, i-am spus cât am lucrat în fiecare lună, cât am fost plătit și cât mai am de încasat.
L-am rugat pe primar să vorbească cu patronul firmei, că doar dumnealui l-a adus aici, și în calitate de primar, care ține cu locuitorii care l-au votat i-am spus să vorbească cu el, să-mi dea banii pentru că eu am muncit. Dar pe primar nu l-a durut, nu l-a interesat”, încheie același fost angajat firmei de construcții MAXIM SPECIAL CONSTRUCT.
Contactat de reporterii ”Bună Dimineața Botoșani” pentru a acorda un punct de vedere neutru despre conflictul dintre respectivul angajat al firmei MAXIM SPECIAL CONSTRUCT și administratorul societății, primarul orașului Ștefănești, Florin BUȚURA, a refuzat să asculte despre ce este vorba și a închis telefonul, nu înainte să declare faptul că „văd că dvs. luați informații, probabil că de pe marginea drumului”.