Connect with us

AFACERI de familie la primăria botoșăneană, ȘTEFĂNEȘTI! Contracte POLITICE pentru familia CILIBIU

Botosani

AFACERI de familie la primăria botoșăneană, ȘTEFĂNEȘTI! Contracte POLITICE pentru familia CILIBIU

@Primarul  Florin BUȚURA a pus stăpânire cu totul pe orașul ȘTEFĂNEȘTI, administrând patrimoniul acestei localități după bunul plac! @Se face treabă la Ștefănești, dar mai contează și în ce condiții? @Se păstrează legalitatea actului administrativ și a procesului de desemnare a firmelor câștigătoare a licitațiilor publice organizate de Primărie? @Sunt hranite firmele de partid din siajul primarului din bugetul local?

Firmele din siajul politic al Primarului Florin BUTURA, avantajate pentru câștigarea licitațiilor organizate de Primăria Ștefănești?!

Potrivit unei investigații realizate de jurnaliștii News Moldova, familia CILIBIU din Botoșani, cu puternice legături în PNL, a câștigat în primele luni ale anului nu mai puțin de 4 contracte la Primăria Ștefănești. Valoarea contractelor adjudecate este de peste 250.000 lei. 

Soții Eusebiu-Laurențiu și Ramona CILIBIU conduc împreună două firme din Botoșani: CONEXPERT NORD EST SRL – care se ocupă cu lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale și TOPO NORD EST SRL – cu obiectiv de activitate „activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”. 

Eusebiu-Laurențiu CILIBIU, membru PNL, fost președinte al TNL Botoșani și candidat la Senatul României din partea formațiunii politice la alegerile din 2020 și Ramona CILIBIU au reușit să-și adjudece în primele luni ale anului, 4 contracte în valoare de peste 250.000 de lei, la Primăria Ștefănești. 

  • „Realizare Rețea de canalizare pentru Centrul de zi din orașul Ștefănești, județul Botoșani” – 85.400 lei;
  • „Împrejmuirea (construire gard) Centrului de zi din orașul Ștefănești, județul Botoșani” – 77.100 lei;
  • „Servicii juridice – întocmire documentații topo-cadastrale în vederea înscrierii în cartea funciară” – 93.708 lei;
  • „Studii topografice pentru proiectul „Construire locuințe sociale și amenajare în incinta orașului Ștefănești, județul Botoșani” – 1.260 lei.

Contracte politice pentru cele două firme ale familiei CILIBIU

CONEXPERT NORD SRL este înființată la sfârșitul anului 2018. Cu 50% din acțiuni, Eusebiu-Laurențiu CILIBIU figurează ca administrator. Cealaltă jumătate de acțiuni este deținută de ieșeanul Iulian PRICOP.

În 2019, firma a fost într-o stare latentă, nefiind disponibile date financiare. În 2020, cu o ascensiune fulminantă, firma condusă de CILIBIU declara o cifră de afaceri de 1.686.614 lei la un profit de 261.768 lei.

Cu un număr total de angajați 10, începând cu anul 2020, CONEXPERT NORD SRL a dat startul contractelor cu statul. Pentru construirea unui teren de sport multifuncțional în orașul FLĂMÂNZI, CONEXPERT NORS SRL a încasat peste 400.000 de lei . 

Apoi, anul acesta au urmat contractele cu primăria ȘTEFĂNEȘTI. Pentru realizarea rețelei de canalizare și construirea unui gard care să împrejmuiască Centrul de zi din orașul Ștefănești, CONEXPERT NORD SRL a încasat de la primărie peste 162.000 de lei.

TOPO NORD EST SRL, cea de-a doua firmă a familiei CILIBIU, este înființată din 2005. Firma figurează cu un număr de 7 angajați, iar ultimele valori financiare pe 2020 indică o cifră de afaceri de 602.754 lei la un profit de 79.352 lei.

Administratorii firmei TOPO NORD EST SRL sunt soții Eusebiu-Laurențiu și Simona CILIBIU, fiecare dintre ei deținând și 50% din acțiuni.

Firmă cu o vechime de peste 15 ani, TOPO NORD EST SRL are experiență mai vastă în încheierea contractelor cu instituțiile de stat.

În 2017, firma soților CILIBIU încheia primele contracte cu instituțiile de stat din BOTOȘANI, printre care amintim: primăria comunei Mihai Eminescu, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani și primăria orașului Ștefănești.

În perioada următoare au urmat contractele cu instituțiile publice. Analizând contractele încheiate de TOPO NORD EST SRL este evidentă afinitatea pentru primăriile conduse de primari liberali.

Firma familiei CILIBIU a încheiat contracte doar cu primăriile comunelor Mihai Eminescu, Albești, Răchiți, Blândești, Nicșeni și a orașelor Flămânzi și Ștefănești.

Toate contractele politice încheiate de TOPO NORD EST SRL cu UAT-urile botoșănene însumează circa 1.000.000 de lei. 

Alte două firme de consultanță „specializate” pe contracte cu statul

Aceeași soți CILIBIU mai dețin în Botoșani alte 2 firme cu același obiect de activitate „activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”, CARTO NORD EST SRL și GEOARP NORD EST SRL. De pe aceste 2 firme, Eusebiu-Laurențiu și Ramona CILIBIU prind contracte la mai toate primăriile din județul Botoșani.

Ambele firme figurează ca având un singur angajat.

Prin CARTO NORD EST SRL, CILIBIU a încasat din contracte cu statul de aproape 950.000 lei, iar prin GEOARP NORD ESTE SRL a încasat peste 370.000 lei.

Contractele cu statul pentru firmele administrate de familia CILIBIU au început să curgă spre sfârșitul anul 2016, începutul anului 2017.

Afilierea politică, motorul dezvoltării în lumea afacerilor?!

De meserie inginer geodez, Eusebiu-Laurențiu CILIBIU este și membru PNL. În trecut acesta fost președintele organizației municipale a TNL Botoșani.  În 2020, CILIBIU a candidat pentru Senatul României din partea PNL Botoșani.

Am încercat să aflăm cum este posibil ca toate aceste firme conduse de familia CILIBIU să prindă contracte pe bandă rulantă la primăria Ștefănești. Jurnaliștii News Moldova au încercat un dialog cu cei din conducerea primăriei Ștefănești, însă primarul Florin BUȚURA nu a binevoit să răspundă apelurilor telefonice.

Într-0 discuție telefonică cu redacția News Moldova, viceprimarul orașului Ștefănești, Dan LOZINSCHI, a negat vehement faptul că succesul firmelor conduse de CILIBIU privind obținerea contractelor la Primăria Ștefanesti ar fi GARANTAT de culoarea politică, deși atât conducerea Instituției cât și administratorii firmelor în cauză au aceeași apartenență politică.

Eu ce pot să vă spun?! Sunt foarte recent intrat și nu vă pot da anumite detalii. Nu are legătură apartenența politică aici”, a declarat viceprimarul orașului Ștefănești, Dan LOZINSCHI pentru News Moldova. 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Botosani

Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top