fbpx
Connect with us

Alarmă la Botoșani: arie naturală protejată, cuprinsă de un incendiu violent!

Alarmă la Botoșani: arie naturală protejată, cuprinsă de un incendiu violent! - News Moldova

Botosani

Alarmă la Botoșani: arie naturală protejată, cuprinsă de un incendiu violent!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


O echipă formată din comisari ai Gărzii de Mediu din Botoșani și membri ai Asociației „Arii Naturale Protejate” din Botoșani au inspectat un teren unde a avut loc un incendiu de stuf într-o zonă protejată

Aceasta se referă la ROSPA0156 Iazul Mare-Stăuceni-Dracșani, adică Acumularea Melnic.

Orice acțiune care amenință sănătatea umană, animală sau vegetală într-o zonă naturală protejată este considerată infracțiune.

„Reiterăm faptul că arderea miriştilor, stufului, tufărișurilor sau a vegetației ierboase uscate este permisă doar în circumstanțe speciale, cu aprobarea Agenției pentru Protecția Mediului și notificarea serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, în cazul în care pe teren există o boală confirmată de Direcția Fitosanitară”, transmit reprezentanții Gărzii de Mediu din Botoșani.

Lucruri importante de reținut:

Stufărișul contribuie la absorbția substanțelor nutritive din apele eutrofizate, reducând concentrația de metale grele și reținând sedimentele. De asemenea, reprezintă un habitat valoros pentru numeroase specii de păsări și mamifere, fiind crucial pentru fauna piscicolă și viața sălbatică.

Un alt aspect crucial îl constituie dioxidul de carbon. Acesta este captat de stuf prin procesul de fotosinteză în tulpini și frunzele plantelor, iar arderea sa necontrolată poate elibera în atmosferă cantități semnificative de dioxid de carbon.

Incendiile ce afectează stufările distrug cuiburile și perturbă ciclul migrator al păsărilor.

Garda Națională de Mediu solicită sprijinul administrațiilor publice locale și al cetățenilor pentru a lua toate măsurile necesare în prevenirea unor noi incendii în stuf, miriști și vegetație uscată, care ar putea avea consecințe devastatoare pentru mediul înconjurător.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top