Connect with us

Amendă de 50.000 de lei pentru Diasil Service SRL, societatea care administrează DEPOZITUL ECOLOGIC de deșeuri de la STĂUCENI

Botosani

Amendă de 50.000 de lei pentru Diasil Service SRL, societatea care administrează DEPOZITUL ECOLOGIC de deșeuri de la STĂUCENI

Joi, 5.05.2022, societatea Diasil Service SRL Suceava a pierdut procesul cu cei de la Comisariatul de Mediu, fiind pronunțată sentința definitivă

Reamintim faptul că pe 19 octombrie 2020, comisarii de mediu au fost anunțați de reprezentanții Sectorului de Gorpodărire a Apelor Botoșani că societatea Diasil ar fi deversat, din groapa de gunoi de la Stăuceni, levigat neepurat, prin intermediul rețelei pluviale, direct în cursul de apă Burla.

„La data verificării amplasamentului, s-a constatat că din corpul depozitului se scurge levigat neepurat direct în rigola perimetrală de colectare a apelor pluviale, și deversat prin intermediul unui colector din beton în sistemul de descărcare în trepte din elemente prefabricate din beton către canalul de desecare cu evacuare finala în pârâul Burla”, au arătat comisarii de mediu. 

News Moldova a mai relatat de-a lungul timpului informații referitoare la problemele în lanţ la depozitul ecologic de colectare a deşeurilor din satul Victoria, comuna Stăuceni.

Groapa amenajată din bani europeni se află în proces de reautorizare, după ce administratorul acesteia a primit mai multe sancțiuni.

Prezent în emisiunea „Retrospectiva Săptămânii” de la News Moldova, deputatul botoșănean, Costel ȘOPTICĂ a explicat pe larg situația gravă cu care se confruntă groapa de gunoi de la Stăuceni. Potrivit acestuia, există riscul iminent ca Centrul Integrat de Management al deșeurilor – CMID Stăuceni să se închidă.

„Întra-adevăr, groapa de gunoi de la Stăuceni este și ea într-o situație foarte critică deoarece după ultimul control al Gărzii Naționale de Mediu li s-au trasat vreo 14 puncte de a fi rezolvate în procesul verbal. Bineînțeles că din cele 14 puncte o parte revin companiei care operează groapa de gunoi, respectiv DIASIL din Suceava, alte puncte revin CJ Botoșani. Punctele care îi aparțin companiei DIASIL din SUCEAVA, în subsidiar ajung tot la Consiliul Județean Botoșani pentru că așa au făcut dumnealor contractul la momentul respectiv.

Acolo cea mai mare problemă pe care o are compania este legată de modul defectuos de umplere a gropii, în sensul că ei trebuiau să respecte un anume proces tehnologic și nu au făcut acest lucru, astfel că s-a ajuns în situația în care atunci când plouă abundent pur și simplu apa din groapă creează acel levigat care ar trebui să fie procesat de o stație de iepurare.

CMID Stăuceni nu are capacitatea tehnică de a procesa acel levigat și se ajunge în situația în care pur și simplu se deversează acel levigat în barajul acumulării Sulițoaia”, explică Costel ȘOPTICĂ.

Costel ȘOPTICĂ: „La groapa de gunoi de la Stăuceni sunt probleme foarte foarte grave”

Din raportul întocmit de Garda de Mediu după controlul de la groapa de gunoi de la Stăuceni, s-a constat și faptul că digul perimetral din partea de nord est a depozitului de deșeuri prezintă deformații și deteriorări, ceea ce înseamnă că levigatul poate ajunge inclusiv în pânza freatică de medie și mare adâncime.

„O parte de câteva sute de metri, efectiv din acel dig care înconjoară groapa s-a surpat, trăgând după el și membrana de protecție. Nimeni nu poate să explice dacă membrana de protecție, cumva odată cu această surpare s-a rupt și astfel ajunge levigat în pânza freatică de medie adâncime și implicit în pânza freatică de mare adâncime”, mai adaugă deputatul botoșănean Costel ȘOPTICĂ. 

Potrivit oficialului, la groapa de gunoi de la Stăuceni sunt atât probleme foarte mari pe de o parte de operare actuală, și pe de alta parte de operare permanentă a gropii, în sensul că acolo trebuia să se facă o selectare a gunoiului menajer și o parte din el să fie valorificat, dar acest lucru nu se face.

Groapa de gunoi de la Stăuceni nu sunt deține nici măcar echipamentele necesare pentru monitorizarea radioactivității

„Suntem într-o situație în care noi suntem în anul 2021 și niciodată nu s-a colectat selectiv, și în urma activității gropii de gunoi de la Stăuceni nu s-a obținut, să zicem 1 ron, din vânzarea de plastic, a fierului sau a sticlei care se adună pe acea groapă de gunoi, ori noi trebuie să intrăm. Vom plăti drastic pentru asta, cel puțin la nivelul unor taxe, ca și corecție, spun cei de la UE. 

Situația este una alarmantă. Cred că cei de la APM ar trebui să revizuiască inclusiv autorizația care a fost dată la momentul respectiv acolo, pentru că din informațiile mele, acesta nu mai este valabilă”, susține Costel ȘOPTICĂ.

Cu grave probleme de funcționalitatea, groapa de gunoi de la STĂUCENI riscă să fie ÎNCHISĂ, susține deputatul botoșănean, Costel ȘOPTICĂ. Potrivit acestuia, s-a încercat de către consilierii județeni o redresare, o vizită în teren, dar conducerea CJ a interzis acest lucru, mușamalizând totul.

PROBLEME în LANȚ la groapa de gunoi de la STĂUCENI! Costel ȘOPTICĂ: „Există RISCUL ca această groapă de gunoi să fie ÎNCHISĂ”

Depozitul ECOLOGIC de la Stăuceni, Botoșani, AMENDAT pentru multiple nereguli cu 70.000 RON de ofițerii Gărzii de Mediu

DIVERGENȚE puternice între societatea suceveană DIASIL SERVICE și Consiliul Județean BOTOȘANI! 10 probleme GRAVE de MEDIU


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Botosani

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top