fbpx
Connect with us

Ancheta DNA dezvăluie mecanismul corupt al angajărilor la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani. Cum funcționa sistemul pentru ocuparea posturilor

Ancheta DNA dezvăluie mecanismul corupt al angajărilor la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani. Cum funcționa sistemul pentru ocuparea posturilor - News Moldova

Botosani

Ancheta DNA dezvăluie mecanismul corupt al angajărilor la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani. Cum funcționa sistemul pentru ocuparea posturilor

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Mecanismul corupt al angajărilor la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani dezvăluie o rețea complexă de influență și mită care a condus la fraudarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante între anii 2018 și 2023

Conform anchetei DNA, sumele exorbitante cerute pentru angajare variau considerabil: un post de asistent medical putea fi obținut contra sumelor cuprinse între 8.000 și 15.000 de euro. Aceste sume au cunoscut o creștere semnificativă în timp, de exemplu, în 2020, un post de asistent medical costa 8.000 de euro, în timp ce în 2023 ajunsese să coste 15.000 de euro. Pentru posturi de altă natură, precum muncitori, îngrijitori sau brancardieri, sumele cerute se situau între 2.000 și 5.000 de euro, în funcție de influența fiecărui intermediar din cadrul mecanismului infracțional.

Se preferau candidații care ofereau cele mai mari sume de bani și care aveau conexiuni puternice în cadrul sistemului

Candidații interesați de un post vacant erau obligați să acționeze printr-o rețea de intermediari, evitând adesea interacțiunea directă cu funcționarii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, care făceau parte din comisiile de concurs. Acești intermediari, fie ei apropiați, rude, vecini sau chiar angajați din interiorul spitalului, recomandau candidații și influențau deciziile funcționarilor responsabili cu selecția candidaților.

Șpaga oferea candidaților acces la subiectele și rezolvările probelor de concurs. Cu toate acestea, era imperativ ca aceștia să obțină cel puțin nota 7 la proba scrisă, deoarece lucrările erau păstrate ca dovezi în arhiva spitalului și ar fi putut fi folosite în eventualitatea unui control pentru a justifica regularitatea concursurilor.

Anchetatorii au reținut 11 persoane și au plasat sub control judiciar alte patru, inclusiv foști manageri ai spitalului, directori și funcționari. Acest sistem corupt a declanșat nemulțumire publică și proteste, subliniind serioase probleme de corupție în sistemul medical din regiune.

Reamintim că ieri, 13 decembrie 2023, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a desfățurat percheziții la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, precum și la biroul șefei Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici

Aceste acțiuni au avut loc în cadrul unei investigații ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție.

Perchezițiile au acoperit mai multe locații, inclusiv birouri, locuințe ale unor angajați, dar și sediile unor instituții publice, printre care și Consiliul Județean Botoșani. Acțiunea vine în urma unei investigații a DNA care s-a extins și în alte zone ale țării, precum București, unde ieri au avut loc percheziții la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale și la alte două unități medicale, în legătură cu presupuse fapte de corupție referitoare la proceduri de achiziție de servicii IT în cadrul spitalelor din capitală.

Cercetările DNA au vizat suspiciuni legate de săvârșirea unor infracțiuni de corupție într-o unitate spitalicească în perioada 2018-2023, inclusiv frauda în concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante.

Perchezițiile de astăzi au avut loc în 92 de locații situate pe raza județelor Botoșani și Iași, inclusiv sediile unor instituții publice, precum și sediul județean al unui partid politic (PSD Botoșani), și domiciliile unor persoane fizice. În această acțiune, procurorii DNA au beneficiat de sprijinul specializat al Direcției Generale Anticorupție și al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Contactată telefonic de un reporter News Moldova, Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, nu a răspuns apelului. În același context, vicepreședintele Dorin Birta a refuzat categoric să ofere vreo declarație, afirmând că perchezițiile nu l-au vizat și, ca atare, nu cunoaște nici o informație suplimentară.

„Am discutat dimineață cu unul dintre ofițerii DGA prezent, m-a informat că se fac percheziții într-o cauză din domeniul sanitar. Mi-am exprimat sprijinul și toată disponibilitatea pentru acțiunea lor. Legea trebuie respectată în orice situație și de către oricine. Susțin toate demersurile instituțiilor cu atribuții pentru ca toate anchetele să se desfășoare eficient, iar cei vinovați să fie sancționați conform legii”, a precizat reporterului News Moldova prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top