fbpx
Connect with us

Angajații DSP Botoșani nu cedează! Vor protesta până când revendicările le vor fi soluționate

Angajații DSP Botoșani nu cedează! Vor protesta până când revendicările le vor fi soluționate - News Moldova

Botosani

Angajații DSP Botoșani nu cedează! Vor protesta până când revendicările le vor fi soluționate

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Astăzi, personalul Direcției de Sănătate Publică Botoșani a protestat din nou, pentru a XI-a zi consecutiv și se angajează să continue acest demers zilnic până când revendicările salariale principale vor fi soluționate

În prezent, nivelul salariilor din Direcțiile de Sănătate Publică este sub media salariului brut din economie. Din anul 2018, nu s-au acordat majorări salariale, nici măcar pentru a ține pasul cu inflația, ceea ce a condus la o scădere a puterii de cumpărare cu 24,95%, afectând implicit calitatea vieții.

Odată cu adoptarea Legii de aprobare a OG nr. 21/2023, pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, personalului din Casele de Asigurări de Sănătate județene i s-a garantat un salariu și alte drepturi la nivelul maxim în plată, similar funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului. Aceasta a creat discrepanțe semnificative între nivelurile salariale din Direcțiile de Sănătate Publică și cele din Casele de Asigurări de Sănătate.

Prin acest tratament salarial diferențiat, se încalcă principiul egalității în drepturi și al echității, iar angajații din direcțiile de sănătate publică sunt discriminați fără motive obiective, deși egalitatea de tratament este garantată de Constituție.

Personalul DSP solicită creșterea salariilor la un nivel decent, atât pentru funcționarii publici, cât și pentru personalul contractual – toți având aceeași specialitate, dar cu discrepanțe salariale interne.

„Alte categorii profesionale din sectorul bugetar au obținut drepturi salariale crescute numai ca urmare a protestelor. Se pare că doar protestul atrage atenția asupra faptului că nivelul de trai al salariaților din sănătatea publică a scăzut sub pragul decenței și al pregătirii profesionale, aceiași salariați care au răspuns prompt și fără rezerve în prima linie a acțiunilor de limitare a răspândirii Covid-19, lucrând fără întrerupere, zi și noapte, 7 zile din 7, fără a beneficia de concedii.

Ne pare rău pentru orice disconfort creat persoanelor care vor avea în această perioadă diverse probleme specifice activității noastre, însă vom face tot posibilul să nu întârziem rezolvarea acestora”, au transmis reprezentanții DSP Botoșani.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top