fbpx
Connect with us

Avans considerabil al șantierului de pe drumul Botoșani – Stefanesti! Privire comparata cu AXA Suceava – Iasi

Avans considerabil al șantierului de pe drumul Botoșani - Stefanesti! Privire comparata cu AXA Suceava - Iasi - News Moldova

Botosani

Avans considerabil al șantierului de pe drumul Botoșani – Stefanesti! Privire comparata cu AXA Suceava – Iasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Lucrările de modernizare a DN 29D Botoșani-Ștefănești executate pe o lungime totală de 48 kilometri au un avans considerabil

Conform proiectului tehnic, în secțiune transversală drumul va prezenta un profil cu 2 benzi de circulație (2×3.5) și 2 acostamente cu lățimea de 1 m ce vor avea aceeași structură ca a părții carosabile, rezultând o platformă a drumului de 9.00 m. Soluțiile tehnice vor cuprinde sectoare de drum ranforsate, reabilitate și reconstruite.

Se vor executa

  • șanțuri și rigole betonate,
  • rigole carosabile în lungime aproximativ de 62000 ml,
  • 29 de podețe, dintre care 24 podețe noi și 5 reabilitate,
  • 8 poduri, din care 5 noi, 3 viaducte,
  • ziduri de sprijin de 100 ml,
  • o trecere la nivel cu calea ferata,
  • 3950 ml de drenuri,
  • 1200 ml de trotuare, în localități,
  • 8 refugii tehnice, amenajări de drumuri laterale pe o lungime de 25 ml,
  • precum și lucrări de siguranța circulației, precum parapet metalic, indicatoare rutiere, marcaj marginal și axial.

Contractul, în valoare de 208.444.894,73 lei fără TVA, a fost semnat la jumătatea 2020 și are o durată de 30 de luni, din care șase luni perioada de proiectare și 24 de luni execuția

Perioada de garanție a lucrărilor oferită de antreprenor este de 84 de luni.  Drumul național DN 29D are o lungime totală de 42,7 km și începe în municipiul Botoșani, la intersecția cu DN 29, traversând localitățile Stăuceni, Victoria, Drislea, Trușești, Guranda și Cucuteni, până la km 48, în orașul Ștefănești.

Ca o privire comparată, Axialul Suceava – Iasi este în continuare în faza identificării unui nou constructor după renuntarea la contract a AUTOTEHNOROM pe fondul scandalului de corupție în care a fost implicat fostul Vicepreședinte al CJ SUCEAVA.

Avans considerabil al șantierului de pe drumul Botoșani - Stefanesti! Privire comparata cu AXA Suceava - Iasi - News Moldova

Consiliul Județean Suceava expertizează din nou starea Axei Rutiere Suceava – Iași

În acest scop, instituția a organizat o procedură de achiziție directă, cu o valoare estimată de 98.400 lei, pentru contractarea serviciilor necesare în vederea expertizării tehnice a lucrărilor executate pe traseul Axei Rutiere, aferente judeţului Suceava. Desigur, se dorește o cunoaștere exactă și a stării drumului care a fost afectat de perioada rece dar și de căderile abundente de precipitații.

Nu o singură dată, locuitorii de pe raza acestei rutiere au reclamat adevărate inundații produse pe partea carosabilă.

Nu în ultimul rând, „atestarea” stării drumului dar și a stadiului lucrărilor se impunea de la sine pe fondul denunțării contractului de către asocierea de firme reprezentată de către AUTOTEHNOROM SA.

Propunerea de expertizare tehnică a drumului dar și a lucrărilor a fost suspusă și atenției, respectiv votului consilierilor județenei suceveni. Cu această ocazie s-a pus în discuție atât oportunitatea cât și necesitatea alocării valorii necesare contractării serviciilor aferente expertizării tehnice.

Avans considerabil al șantierului de pe drumul Botoșani - Stefanesti! Privire comparata cu AXA Suceava - Iasi - News Moldova

În contextul viitoarei încredințări a contractului de finalizare a lucrărilor la AXA rutieră strategică Suceava – Iasi, se impunea evaluarea curentă a stării drumului

În mod firesc, viitorul constructor sau asociere de firme care va prelua spre finalizare proiectul axialului Suceava – Iasi va prelua oficial drumul în baza unei documentații care să indice cu maximă claritate etapa curentă a fiecărei secțiuni de drum.

Se va pune foarte probabil și problema plătilor datorate de către Beneficiarul drumului foștilor constructori, cu care în clipa de față Consiliul Județean Suceava se află în faza unor procese, unele chiar de natură penală.

În lipsa unor procese de Predare – Primire între AUTOTEHNOROM și Consiliul Județean Suceava, cel mai probabil întocmai această expertizare tehnică a stării drumului și lucrărilor Axei Suceava – Iași, va ține loc de DOCUMENT oficial de referință în determinarea plăților, eventual restante pe care le datorează Beneficiarul, Constructorului (executantului lucrărilor).

Și GARANȚIA de bună executare a lucrării, la valoarea de 6.000.000 euro, va fi foarte probabil afactată de rezultatele acestei expertize.

Rămâne de văzut ce discuții vor apărea pe parcurs pentru că, în mod oarecum firesc, constructorul nu va fi mulțumit de rezultatele expertizării. Această predicție ține seama de efectele pe care vremea dar și utilizarea drumului în condiții intermediare le-a avut asupra anumitor sectoare de drum. Aceste urmări vor trebui remediate! Cine va suporta costurile? Viitorul constructor, sigur nu. Se va ieși / depăși valoarea constractului? Nici asta nu este de dorit!

Prin cumpărare directă, lucrările de expertizare au revenit firmei bucureștene, IPTANA, deținută de GVC INVESTMENT COMPANY LTD

Firma este înfiinţată în 1991 şi are ca principal obiect de activitate “activităţi de inginerie şi consultanţă trehnică legate de acestea”.

Ca cifră de afaceri, firma este într-un regres considerabil înregistrat pe parcursul ultimilor ani. Mai mult, societatea este publicată în Buletinul Insolvenţei 6745/15.04.2022, stare finală/dosar: 21477/3/2017 în calitate de „Debitor”.

Fondul problemei

Cât priveşte proiectul în sine, al Axei Rutiere Strategice Suceava – Iaşi, acesta reprezintă o “afacere” extrem de încâlcită, în care vor avea de spus un cuvânt şi procurorii DNA şi care se caracterizează, în rezumat, prin ceea ce News Moldova a numit faptul că autorităţile au lăsat cu ochii în soare” locuitorii celor 22 de localități traversate de acest drum, locuitori care însumează cifra de 137 580 persoane.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top