Connect with us

BOTOȘANIUL riscă să PIARDĂ finanțarea de 75.000.000 euro pentru DRUMUL STRATEGIC!

Botosani

BOTOȘANIUL riscă să PIARDĂ finanțarea de 75.000.000 euro pentru DRUMUL STRATEGIC!

Drumul strategic trebuie finalizat până în 2023 pentru a nu se pierde finanțarea europeană

Infrastructura rutieră din Botoșani se află într-o stare jalnică iar conducerea Consiliului Judeţenean nu ne dă prea mari speranţe că situaţia se va rezolva în perioada următoare. În momentul de faţă s-a ajuns ca drumurile comunale şi orăşeneşti să fie mai bune decât cele judeţene şi naţionale.

Un exemplu de drum judeţean lăsat într-o stare precară este chiar renumitul drum strategic, care așteaptă încă din 2014, când președinte de Consiliu Județean era Florin ȚURCANU, să fie asfaltat.

Din 2014 și până în prezent, la cârma Consiliului Județean s-au perindat nu mai puțin de 4 președinți, fiecare cu aceleași promisiuni. De la ȚURCANU și până la FEDEROVICI, drumul strategic nu a cunoscut nicio îmbunătățire, spre disperarea botoșănenilor care tranzitează zilnic tronsoanele de drum. 

În noiembrie 2020 CJ Botoșani a anunțat adjudecarea lucrărilor pentru drumul strategic

La începutul anului 2020, execuția lucrărilor a fost scoasă din nou la licitație.  În mai 2020 a fost anunțat că 17 firme s-au înscris la licitație. În noiembrie 2020 s-a anunțat că lucrările pe cele 3 loturi au fost adjudecate de CONREC S.A. Botoșani, în asociere cu firma OPR Asfalt din Timișoara și OBRAS PUBLICAS Y REGADIOS SA TOLEDO din Spania. Valoarea la care s-au adjudecat lucrările pentru toate cele 3 tronsoane este de 395,5 milioane de euro.

După adjudecarea lucrărilor au fost depuse și 5 contestații.

Termenul de execuție al lucrărilor este de 24 de luni, din momentul semnării contractului. Iar termenul limită de finalizare a proiectului este octombrie 2023, pentru a evita să pierdem finanțarea europeană. 

Acum, proiectul se află pe masa celor de la CNSC pentru rezolvarea contestațiilor, potrivit vicepreședintelui CJ, Dorin BIRTA.

În momentul de față proiectul este în procedură de licitație, s-a desemnat câștigătorul, au fost contestații depuse de ceilalți și este la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor – n.r.), așteptăm decizia lor, după care vom continua procedura cum este și normal”, a explicat Dorin BIRTA, pentru News Moldova. 

Având în vedere termenele limită pe care trebuie să le respecte Consiliul Județean, începerea proriu zisă a lucrărilor trebuie să demareze urgent, pentru a fi finalizate până în 2023.

Reporterii News Moldova au discutat cu vicepreședintele CJ Botoșani, Dorin BIRTA, care dă asigurări că finanțarea nu va fi pierdută.

Dorin BIRTA, vicepreședinte CJ: „Este timp pentru executarea lucrărilor dacă se încep acum în primăvară”

Să nu ne gândim așa departe, vă dați seama că este timp pentru executarea lucrărilor, dacă se încep lucrările în primăvară acum. Proiectul este în clarificări după licitație, CNSC trebuie să se miște foarte repede, să nea dea un răspuns. Către CNSC s-a trimis undeva din decembrie și încă nu am primit niciun răspuns oficial.  Eu nu mă pot băga peste comisii, nu este problema noastră să intervenim, ei au propriul punct de vedere.

Eu sunt foarte optimist și îmi doresc ca toate autoritățile statului, indiferent de coloratura politică, să se miște puțin mai repede, mai ales când este vorba despre fonduri europene și astfel să găsim soluțiile cele mai fiabile și bune pentru a realiza proiecte pentru cetățeni. Eu sunt foarte optimist, dacă nu eram optimist, eram în instanță, la câte piedici a fost supus acest proiect.

Suntem o țară de contestatari și legislația permite asta. Suntem cei mai buni la dat cu părerea, dar la luat o decizie concretă nu”, a declarat vicepreședintele CJ Botoșani, Dorin BIRTA.

În tot acest timp, botoșănenii au dat în clocot și au organizat zeci de proteste.  Drumul ca după bombardiment și blocarea proiectului de atâta birocrație au scos din sărite botoșănenii din sudul judeţului. Tergiversarea lucrărilor pentru drumul strategic, îi determină să demareze noi acţiuni de protest împotriva oficialilor judeţului.

Promisiunile vicepreședintelui CJ Botoșani, Dorin BIRTA, au rămas doar pe hârtie”

„Locuiesc aici în zonă, îmi desfășor activitatea comercială în zonă și cu siguranță mă afectează nu doar pe mine, ci și pe sutele sau miile de automobiliști care tranzitează acea zonă, zona de Sud-Est a orașului Botoșani. Este o regiune destul de subdezvoltată a Moldovei în ultimii 15-20 de ani, deci practic acolo s-au spălat bani și în continuare sunt doar cârpeli. Suntem uitați de lume, asta e.

Am fost, într-adevăr co-autorul celor mai ample proteste auto, care din păcate s-au soldat doar cu o mulțime de persoane care practic și-au exprimat dorința în fața CJ Botoșani. Dar așa a rămas, doar pe hârtie, la fel și promisiunile vicepreședintelui CJ Botoșani, Dorin BIRTA. Nu s-a schimbat nimic. Noi suntem uitați de toată lumea”, povestește Cristian ANDRIOAEI, locuitor al comunei Hlipiceni.

Mai mult, co-autorul celor mai ample proteste pentru asfaltarea drumului strategic afirmă că în viitorul apropiat se gândesc la noi acțiuni pentru urgentarea acestui proiect vital pentru locuitorii din zonă și nu numai.

„Noi suntem foarte mulți și încercăm în perioada următoare să facem din nou un meeting de protest autorizat”

„Cu siguranță vom pierde finanțarea europeană, și sincer noi nu știm unde să mai batem. Dacă cineva ne-ar spune unde să batem, cu siguranță am bate la acea portiță și am face. Cu siguranță noi suntem foarte mulți și încercăm în perioada următoare să facem din nou un meeting de protest autorizat, dar cu siguranță nu vom mai merge în fața clădirii opulente a CJ Botoșani, pentru că domniile lor nu se vor apleca asupra grijilor noastre și cu siguranță va fi din nou trecut ca eveniment și vom bloca efectiv arterele principale către drumurile care duc spre municipiu.

Asta e o măsură, iar cealaltă măsură este cea a autogospodăriei proprii, pentru că așa am hotărât cu cei din comunele limitrofe, ca fiecare cu camioane de balastru să punem noi, să încercăm să facem drumurile că altfel nu se mai poate.

Este strigător la cer!”, a declarat Cristian ANDRIOAEI, locuitor al comunei Hlipiceni.

Loturile drumului strategic

Drumul strategic se întinde pe o lungime de 106 km și este împărțit pe 3 tronsoane. Din cei 106 km de drum 100 km sunt în județul Botoșani, iar 6 sunt în județul Iași.

Primul lot al drumului strategic are o lungime de 29,212 kilometri și se întinde de la Șipote (jud. Iași) – limita de județ – Rediu – Răuseni – Călărași, la care se adaugă distanța de aproape 10 kilometri dintre Dângeni și Mihălășeni.

Lotul doi este cel mai lung, 51,194 kilometri și cuprinde axul central al drumului strategic, Răuseni – Todireni – Albești – Trușești – Dângeni – Hănești.

Lotul trei, cel mai scurt, măsoară 25,859 kilometri, va începe din DN 29D și va avea traseul Blândești – Cerchejeni – Sulița – Cheleș – Lunca – Cernești – Todireni.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

To Top