fbpx
Connect with us

Cristian DELIBAȘ, DAJ BOTOȘANI și Ovidiu MACHIDON, SMAC IAȘI, la News Moldova: „Secetă PODOLOGICĂ acută, în BOTOȘANI!”

WhatsApp Image 2022 07 13 at 14.51.06 e1657713102785 - News Moldova

Botosani

Cristian DELIBAȘ, DAJ BOTOȘANI și Ovidiu MACHIDON, SMAC IAȘI, la News Moldova: „Secetă PODOLOGICĂ acută, în BOTOȘANI!”


În fața secetei crunte cu care se confruntă toată regiunea Moldovei, în județul Botoșani, unde seceta pedologică se resimte puternic, irigațiile au rămas soluția de bază. Conform precizărilor făcute de CRISTIAN DELIBAȘ, directorul executiv al Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Botoșani, invitat de NEWS MOLDOVA în emisiunea MOLDOVA ÎN DIRECT, moderată de jurnalistul CEZAR FILIP, sunt în prezent irigate 10.000 de hectare de culturi agricole.

”Făcând o analiză, per ansamblu, pentru județul Botoșani, pe aproape întreg arealul zonelor de cultură se manifestă o secetă pedologică. De asta spun că se manifestă cu o intensitate mai mică sau mai mare pe areale și microzone. Avem zone unde s-au mai înregistrat precipitații, avem zone unde lipsa precipitațiilor și-a spus mai mult cuvântul. Dacă ne referim la ultimele 24 de ore, am avut precipitații pe întreg arealul zonelor de cultură din județul Botoșani. Am avut, din păcate, și zone unde s-au înregistrat fenomene meteo cu grindină, am avut vijelii, s-au distrus acoperișuri și vorbim și de culturi agricole în anumite zone. Monitorizăm atent, de la o zi la alta se văd modificări ale aparatului foliar, starea de vegetație o monitorizăm atent, specialiștii noștri sunt în permanență în teren, împreună cu fermierii, discutăm și analizăm de la zi la zi evoluția fenomenelor în județul Botoșani”, a spus directorul executiv al DAJ Botoșani, CRISTIAN DELIBAȘ. 

News Moldova îți recomandă și ...   În comuna ieșeană Tomești se va dezvolta o fabrică de medicamente, pe o suprafață de 11.000 mp

Șeful SMAC Iași, OVIDIU MACHIDON: ” scenariul pentru perioada următoare spune că la nivelul Moldovei acestea pot să se ducă în sus, la valori cuprinse între 0,5 și chiar până la 2 grade Celsius”

Echipa NEWS MOLDOVA a vrut să afle opinia avizată a profesioniștilor în domeniul meteorologiei. Astfel, Dr. OVIDIU MACHIDON, șef SMAC Iași, a făcut câteva precizări deosebit de necesare în dezbaterea despre seceta cumplită din zona Moldovei.

WhatsApp Image 2022 07 13 at 14.35.03 1 e1657712636871 - News Moldova

”Pot să vă spun faptul că ”schimbări climatice”, din punctul meu de vedere, este un termen destul de exagerat, deși este utilizat pe scară largă la nivel global. Din punctul meu de vedere putem vorbi doar de modificări în regimul unor elemente meteorologice sau climatice, de genul temperaturii aerului sau al cantităților de precipitații, cele două elemente coroborându-se sau înlocuindu-se unele pe altele. Aceste modificări prevăd, cel puțin în ultimii 20 – 30 de ani, faptul că la nivel termic temperaturile sunt în continuă creștere, deci valorile medii de temeratură sunt în continuă creștere, iar scenariu pentru perioadele lungi de timp, pentru perioada următoare, spune că la nivelul Moldovei acestea pot să se ducă în sus, la valori cuprinse între 0,5 și chiar până la 2 grade Celsius, în funcție de scenariul climatic aplicat.

Din punct de vedere pluviometric, valorile precipitațiilor se mențin variabile, în sensul că oscilează de la o perioadă de referință la alta, nedetectându-se o tendință clară în evoluția valorilor anuale de precipitații. Ceeea ce putem remacra în privința acestui element climatic este faptul că intensitatea precipitațiilor se modifică în sensul creșterii acestora pe intervale din ce în ce mai scurte de timp. Cu alte cuvinte, se constată creșterea caracterului tolențial al precipitațiilor.

Bineînțeles că putem face referire și la cauzele care au dus la modificările acestor elemente climatice. Principala cauză care este în evidență este activitatea antropică și, probabil, gradul de dezvoltare și tehnologizare mult dezvoltat al omenirii, care, urmare a emisiilor de pulbere cu efect de seră în atmosferă, iată, ne confruntăm în această perioadă – și în perioada care urmează, dacă nu se iau măsuri, cu modificarea acestor elemente climatice, cu impact asupra activității antropice, atât în România, cât și la nivel global și, implicit, în regiunea noastră a Moldovei”, a spus șeful SMAC, Dr. OVIDIU MACHIDON. 

News Moldova îți recomandă și ...   Vino în Palas să deschidem cel mai frumos sezon din an împreună! Duminică aprindem împreună cu Moșul decorațiunile de Crăciun și cântăm colinde alături de Filarmonică

”Organizațiile utilizatorilor de apă din Botoșani au beneficiat de apă pe canalele de irigații”

WhatsApp Image 2022 07 13 at 14.35.06 1 e1657712680624 - News Moldova

”La Botoșani s-au reabilitate în ultimii ani o parte a sistemelor de irigații. Anul acesta sunt amenajate pentru irigații, canale și stații de pompare, care pot deservi undeva la peste 10.000 de hectare. S-au făcut trei norme de udare în acel areal, organizațiile utilizatorilor de apă au beneficiat de apă pe canalele de irigații. Guvernul României a intervenit pentru a sprijini cu 50% din valoarea energiei, pentru a putea ajunge apa pe câmp la culturile agricole, în acel areal unde sunt amenajate sisteme de irigații. Fermierii au achiziționat prin programe instalații de irigat. Într-adevăr, trebuie să existe strategii pentru extinderea sistemelor de irigații sau înființarea altora noi, pentru a veni în sprijinul lucrătorilor agricoli”, a spus directorul DAJ Botoșani, CRISTIAN DELIBAȘ. 

News Moldova îți recomandă și ...   Senatorul USR Marius Bodea: „La mulți ani, România! Ce înseamnă, cu adevărat, să fii patriot?”

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top