Connect with us

Cum a căzut un profesor botoșănean VICTIMA unui adolescent de 15 ani

Cum a căzut un profesor botoșănean VICTIMA unui adolescent de 15 ani - News Moldova

Botosani

Cum a căzut un profesor botoșănean VICTIMA unui adolescent de 15 ani

Un bărbat din Botoșani, cadru didactic la o unitate de învățământ special, a rămas fără bani în cont după ce telefonul pe care îl pierduse a intrat în posesia unui adolescent de 15 ani

Individul a reușit să deblocheze dispozitivul și a subtilizat banii din cont, folosind aplicația bancară. Poliția l-a identificat pe hoț și procurorii l-au trimis în judecată, însă suspectul nu mai poate fi găsit.

Vasile R., în vârstă de 54 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și a petrecut zeci de ani la catedră, predând copiilor matematica și geometria. A lucrat în mai multe școli, inclusiv la un seminar teologic și a predat și deținuților din Penitenciarul Botoșani.

În ultimii ani, s-a dedicat copiilor cu nevoi educaționale speciale. Pe 14 februarie 2022, a plecat de la serviciu și s-a îndreptat către casă, având telefonul mobil asupra sa. În momentul în care a ajuns acasă și a încercat să se dezbrace, a constatat că telefonul său lipsea din buzunar.

La început, profesorul a presupus că și-a lăsat telefonul mobil la locul de muncă și a apelat un taxi pentru a se întoarce acolo, însă nu a reușit să-l găsească. Ulterior, și-a dat seama că telefonul a căzut probabil din buzunar pe stradă, fără să observe acest lucru.

Un cod banal pentru blocarea telefonului

La început, bărbatul nu a considerat că pierderea telefonului mobil ar fi o problemă majoră. Cu toate acestea, a doua zi, pe 15 februarie 2022, și-a amintit că pe dispozitiv avea instalată o aplicație bancară prin intermediul căreia putea să acceseze contul său personal. Prin urmare, s-a dus la banca respectivă pentru a verifica situația și a aflat că 2.000 de lei fuseseră retrase din contul său într-un interval foarte scurt de timp, prin intermediul a patru operațiuni distincte de câte 500 de lei fiecare.

News Moldova îți recomandă și ...   O nouă tragedie la Botoșani: Bărbat carbonizat în propria-i casă, cuprinsă de flăcări!

Potrivit presei botoșănene, deoarece deținea cardul, bărbatul a dedus că retragerile au fost efectuate prin intermediul aplicației bancare de către persoana care găsise telefonul. Cu toate acestea, aceasta nu a fost singura sa greșeală, deoarece, din comoditate, el folosise un cod PIN simplu și ușor de ghicit, respectiv 1234, pentru a debloca ecranul telefonului. Aceasta ar fi putut permite celui care găsise telefonul să aibă acces la informațiile sale personale, inclusiv la aplicația bancară instalată pe dispozitiv.

Bani retrași prin intermediul aplicaţiei mobile

Botoșăneanul a blocat imediat contul, a notificat Poliția și a instalat aplicația bancară pe un alt dispozitiv mobil. Acesta a reușit să determine de la ce bancomat au fost retrași banii. Din acel moment, polițiștii au preluat cazul, cerând acces la înregistrările camerelor de supraveghere instalate în fața bancomatului și în exteriorul clădirii. Analizând modul de deplasare, vestimentația și postura individului, autoritățile au confirmat că toate cele patru tranzacții neautorizate au fost realizate de aceeași persoană.

„În urma vizionării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere și a investigațiilor efectuate, în baza semnalmentelor și particularităților autorului, s-a stabilit că inculpatul C.P.S., în vârstă de 15 ani la data respectivă, din municipiul Botoșani, care este cunoscut de organele de poliție ca fiind autor de furturi, este cel care a găsit și și-a însușit telefonul mobil pierdut de persoana vătămată, după care, prin intermediul aplicației ,,xxx” ce era instalată pe telefonul mobil, a efectuat cele 4 retrageri de bani, în valoare totală de 2.000 de lei, din contul bancar al persoanei vătămate, în perioada 14-15.02.2022”, au arătat polițiștii.

News Moldova îți recomandă și ...   Primarii Verginel Gireadă și Dan Oloeriu eliberați din arest și plasați sub control judiciar

Percheziţii la locuinţa adolescentului

După ce au adunat probe, anchetatorii au efectuat o descindere la locuința tânărului pe 20 martie 2022 și au confiscat articolele vestimentare și încălțămintea pe care le-a purtat în timpul faptelor. Cu toate acestea, telefonul nu a putut fi găsit. Adolescentul a aruncat telefonul într-un canal după ce a scos banii din cont, lovindu-l în prealabil de caldarâm.

După ce a fost confruntat cu probele, C.P.S. a recunoscut că a găsit telefonul pe o bancă lângă Biblioteca Județeană, l-a deblocat și a retras banii din cont. Adolescentul a fost supus unei expertize medico-legale care a stabilit că a comis faptele cu discernământ. Prin urmare, el a fost acuzat de însușirea bunului găsit, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase în formă continuată, fiind trimis în fața instanței de judecată. Cu toate acestea, profesorul încă nu și-a recuperat banii, iar dosarul este încă în proces de judecată.

News Moldova îți recomandă și ...   Modernizare energetică în orașul Flămânzi: Licitație de 2,66 milioane de lei pentru construirea unui Parc Fotovoltaic

Ce trebuie să faceţi când vă pierdeţi telefonul sau cardul

În cazul în care descoperiți că ați pierdut sau vi s-a furat cardul bancar, primul pas pe care trebuie să-l faceți este să sunați la banca dumneavoastră și să-l declarați pierdut sau furat. Același procedeu trebuie urmat și în cazul în care pierdeți telefonul mobil pe care sunt instalate aplicații bancare, deoarece acestea permit extrageri de bani de la bancomate fără a avea cardul la dumneavoastră. Nu amânați anunțarea acestui incident, deoarece există riscul ca tranzacții frauduloase să fie efectuate cu cardul sau telefonul dumneavoastră.

Dacă ați anunțat banca imediat după descoperirea pierderii sau furtului, aceasta va fi responsabilă pentru orice tranzacție frauduloasă care va avea loc.

Este important să nu divulgați niciodată codul PIN al cardului la nimeni. În niciun caz nu trebuie notat pe o foaie în portofel împreună cu cardul. Acest cod este strict personal și secret, și nu va fi necesar atunci când declarați cardul pierdut.

De asemenea, trebuie să știți că, conform legii, titularul cardului este protejat în orice situație. Prin urmare, aveți dreptul la restituirea banilor. Cu toate acestea, dacă se constată că frauda a avut loc din cauza neglijenței dumneavoastră, există șanse ca banii să nu mai poată fi recuperați, mai ales dacă autorul nu va fi identificat și prins.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top