Connect with us

CUM a reușit VICTOR CONSTRUCT SRL să aducă la UN PAS de RUINĂ cel mai important EDIFICIU CULTURAL al BOTOȘANIULUI, Teatrul “Mihai Eminescu”

Botosani

CUM a reușit VICTOR CONSTRUCT SRL să aducă la UN PAS de RUINĂ cel mai important EDIFICIU CULTURAL al BOTOȘANIULUI, Teatrul “Mihai Eminescu”

Istoria Teatrului “Mihai Eminescu” din BOTOȘANI

Obiectiv cultural de mare anvergură, Teatrul “Mihai Eminescu” şi-a deschis portile in anul 1860, an în care se concretizează prima sală cunoscută sub denumirea “Teatrul Petrache Cristea”, ce avea să insufle botosănenilor aerul modern desprins din afinităţile Occidentului.

Astfel, judeţul Botoşani ocupa un loc fruntaş printre primele oraşe din ţară care se bucura de o sală de manifestări culturale contemporană, zamislită cu multa trudă şi înglobând in măreţia sa, două rânduri de loje, scena, parter, orchestra precum şi celelalte accesorii.

Ȋnsă, acest “templu al artei”, avea să tragă cortina asupra oricărei reprezenataţii culturale teatrale odată cu distrugerea sa parţială din anul 1944. 14 ani mai târziu, clădirea îşi recăpata distinsa înfăţişare datorită reabilitării întreprinse, dar fără a mai păstra cea mai mica frântură din vechea sa structură arhitecturală.

Alura monumentului istoric a fost conservată până în anul 2014, atunci când s-au demarat lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă, de restaurare a celor mai importante elemente artistice precum şi de reabilitare a spaţiilor interioare.

Viceprimarul municipiului BOTOȘANI, Bogdan BUHĂIANU: „PROMITEM botoșănenilor că în acest mandat Teatrul Mihai Eminescu va fi FINALIZAT”

Iata-ne, aşadar, ajunşi în stadiul în care, cultivarea valorilor formative ale botoşănenilor este surclasată în favoarea promisiunilor interminabile privind finalizarea lucrărilor de modernizare şi restaurare a edificiului.

               Primăria BOTOȘANI ne-a redirecționat către constructor

Ȋn încercarea de a lua legătura cu reprezentanții Primăriei pentru a primi informaţii suplimentare cu privire la desfăşurarea lucrărilor, ne-am izbit de un refuz categoric, dar şi de o indiferenţă majoră privind valorificarea patrimoniului cultural al municipiului Botoşani.

Contactat telefonic, Primarul de atunci, Cătălin FLUTUR nu a dorit să facă nici un fel de comentarii pe marginea acestui subiect, sugerându-ne (sic!) să discutăm cu constructorul, mai exact cu firma SC Victor Construct SRL.

De mai bine de 6 ani, locuitorii municipiului Botoşani sunt nevoiţi să urmarească piesele de teatru într-o sală de spectacole improvizată, reprezentatii teatrului asteptând cu nerabdare reîntalnirea cu publicul în incinta edificiului cultural.

https://newsmoldova.ro/botosani/12-200-000-euro-suma-colosala-la-care-a-ajuns-reabilitarea-teatrului-mihai-eminescu-botosani/

Pare-se, însă, că acest lucru lucru nu se va întâmpla prea curând, în ciuda faptului că amânarea continuă şi avansarea unui nou termen de finalizare a lucrarilor a stârnit controverse şi indignare în rândul locuitorilor judeţului, care nu se pot bucura în tihnă de o reprezentaţie culturală.

Reabilitarea monumentului istoric a Mihai Eminescu, Botoşani”  în valoarea de 5 milioane de euro cofinanţat cu fonduri europeneînceput în vara anului 2014, în baza proiectului “Consolidarea şi restaurarea teatrului 

Pentru ca finanţarea să fie realizată, municipalitatea s-a văzut obligată să aibă un contract în derulare, contract încheiat în prealabil în data de 17637/15.07..2014 cu societatea Victor Construct.

Semnarea contractului cu societatea în cauză, nu a fost cea mai înţeleaptă decizie luată de conducerea primăriei întrucât în anul 2015 în cadrul companiei au debutat o serie de probleme financiare majore, înregistrând creanţe în cuantum de 75,797,876 RON.

Au urmat mai apoi o serie de sistări ale lucrărilor, timp în care, societatea Victor Construct a fost supusă unei proceduri de reorganizare.

Prejudiciu de aproape 7 milioane RON creat de Mihalachi statului român

Raportările financiare al Victor Construct SRL pentru anul 2018, indică o situație realmente dezastruoasă.

Cu pierderi de peste 17 milioane RON la nivelul anului 2018, Victor MIHALACHI asociat unic in Victor Construct SRL dă semne clare că nu mai reușește să redreseze firma pe care o conduce.

Victor Construct SRL și-a declarat insolvența iar la sfârșitul anului 2019, mai exact în data de 31.12.2019 figura cu datorii de aproape 7 milioane RON la bugetul de stat.

Mihalachi, acționar în 7 firme

Acționar în 7 firme, Victor Mihalachi a demonstrate de-a lungul timpului o abilitate specială în conectarea firmelor pe care le controlează la contracte cu statul. Cu toate acestea, majoritatea celor 7 firme aflate în administrarea lui Mihalache înregistrează pierderi financiare semnificative.

CORUPȚIE?!? Verificările tehnice la Teatrul „Mihai Eminescu” date unei firme FĂRĂ EXPERIENȚĂ și ANGAJAȚI deținută de un anume Ilie ANDREI

Situația este într-adevăr una stranie deoarece valoarea contractelor lui Mihalache cu statul roman este una mare.

Contracte cu statul de peste 264 milioane RON

Doar în 2015, valoarea contractelor cu statul încheiate de Victor Mihalachi în numele societății Victor Construct SRL a depășit 145 milioane RON.

La un calcul simplu, adunând contractele castigate de Mihalachi pe relația cu statul reiese un total de peste 264 milioane RON. O sumă fabuloasă raportată la județul Botoșani. Din aceste considerente este greu de înțeles cum a reușit această firmă să își declare INSOLVENȚA.

PREJUDICIUL de aproape 7 milioane Ron creat de Mihalache statului roman râmâne o piatra de moară legată de gâtul acestui afacerist care a prosperat tocmai din contractele publice.

 

Efectele sociale ale stagnarii lucrarilor de reabilitare

Actorul botoșănean Florin IFTODE: „Dinamizarea sectorului cultural-artistic din BOTOȘANI poate reîncepe odată cu FINALIZAREA restaurării Teatrului Mihai Eminescu”

Vizionarea unei piese de teatru, face parte din seria activităţilor extracurriculare ce au ca scop formarea capacităţii de percepere, perseverare, observare şi înţelegere. Să nu uităm şi de faptul că, teatrul reprezintă o opţiune minunată pentru a evada din stresul codian de zi cu zi.

Prin urmare, nu ne rămâne decât să trăim cu speranţa că, într-o zi botoşănenii vor putea păşi glorioşi în sala de spectacol, bucurându-se de frumosul artei şi de spectacolele puse în scenă.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Botosani

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top