fbpx
Connect with us

Cum a transformat Catalin FLUTUR societatea LOCATIVA într-o afacere familială și de partid

Cum a transformat Catalin FLUTUR societatea LOCATIVA într-o afacere familială și de partid - News Moldova

Botosani

Cum a transformat Catalin FLUTUR societatea LOCATIVA într-o afacere familială și de partid

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Numele Candidatului: Catalin – Mugurel FLUTUR

Poziție pentru care candidează: Primar al Municipiului Botoșani

Județ: BOTOȘANI

Ocupație actuală: Director al SC LOCATIVA SA

În primele două episoade ale seriei de articole dedicate candidatului la funcția de primar al Botoșaniului, Cătălin Flutur, am prezentat doi dintre colaboratorii apropiați ai acestuia, Eugen Țurcanu și Ion Diaconu cu care fostul edil a reluat colaborarea inițial electorală și ulterior administrativă, în eventualitatea în care botoșănenii îi mai aleg la conducerea Primăriei.

PROFIL DE CANDIDAT: Catalin – Mugurel FLUTUR. Candidatul PNL la Primăria Botoșani – Reconsolidarea relației cu Eugen ȚURCANU

PROFIL DE CANDIDAT: Catalin – Mugurel FLUTUR. Candidatul PNL la Primăria Botoșani – Reconsolidarea relației cu Ion Diaconu

În episodul al treilea, ne-am îndreptat atenția asupra lui Valeriu Iftime, actualul lider al PNL Botoșani și contractelor comerciale derulate de Elsaco în Botoșani în timpul primelor mandatelor de primar ale lui Cătălin Flutur.

PROFIL DE CANDIDAT | Cuplul FLUTUR – IFTIME: afacerea repartitoarelor, un CARITAS in Administrația Publică Locală

Cum a transformat Catalin FLUTUR societatea LOCATIVA într-o afacere familială și de partid?

Cum a transformat Catalin FLUTUR societatea LOCATIVA într-o afacere familială și de partid - News Moldova

Locativa SA, societatea care a administrat fondul imobiliar de stat din Municipiul Botoșani, a deveni sub directoratul lui Cătălin Flutur, un loc care a îmbinat armonios interesele personale, de afaceri și de partid ale PNL Botoșani

Scurt istoric.

Locativa SA a fost înființată pe data de 04.08.1998, având ca unic acționar Municipiul Botoșani. Serviciul public de administrarea fondului locativ și a altor spații cu altă destinație decât cea de locuință aflate în proprietatea Municipiului Botoșani a fost încredințat SC Locativa SA prin Hotărârea Consilului Local din 204 din 2005. În baza acestei hotărâri a fost încheiat, pe 30.01.2007 contractul de delegare a gestiunii a Serviciului public de administrare a fondului locativ și a spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință aflate în proprietatea Municipiului Botoșani.

Locativa S.A., o societate ineficientă și anacronică sub managementul lui Cătălin Flutur

Cătălin Flutur devine director general al Locativa SA de la înființarea acesteia în urmă cu aproape 26 de ani, în 1998. Dacă scădem din această perioadă cele trei mandate de primar, observăm că societatea care administrează fondul locativ al municipiului Botoșani a fost condusă direct de Flutur timp de 14 ani. Când Flutur a ocupat fotoliul de primar, Locativa a fost administrată de persoane indisolubil legate de acesta atât prin apartenența politică, cât și prin relații personale.

Cum a transformat Catalin FLUTUR societatea LOCATIVA într-o afacere familială și de partid - News Moldova

Tot ce s-a întâmplat la Locativa SA într-un sfert de secol de existență este aproape exclusiv în responsabilitatea fostului primar.

Societatea Comercială Locativa S.A. are ca obiect de activitate administrarea fondului locativ de stat. În vasta majoritate a municipiilor din țară, administrarea fondului locativ de stat revine unor servicii sau direcții din cadrul primăriilor. Este cazul municipiilor Arad, Oradea, Craiova, Ploiești, Cluj-Napoca, Timișoara, Galați, Bacău, Suceava ș.am.d.

Avem și exemplul capitalei. Primăria București nu a dat spre administrare fondul locativ de stat unei societăți comerciale. Compania Municipala Imobiliară București S.A. se ocupă doar cu gestionarea activităților de întreținere și reparații curente aduse fondului imobiliar aflat în proprietatea Municipiului Bucuresti sau în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Primăria Botoșani are un  Serviciu de Patrimoniu, a cărui atribuții sunt dublate de Locativa

Conform raportului Consilului de Administrație al Locativa SA, la data de 30.06.2023 societatea avea în administrare 1804 de spații(din care 1612 locuințe) pe care încasează chirie. Salariile angajaților, circa 3,5 milioane de lei, sunt plătite de primărie, la fel cheltuielile pentru reparații de amploare (circa 900.000 de lei numai în 2022) și alte cheltuieli.  Cu toate acestea, de ani de zile, societatea realizează un profit de câteva zeci de mii de lei anual, comparabil cu cel al unui magazin de cartier . În 2023 situația s-a agravat. Locativa a înregistrat pierderi de aproape 130.000 de lei. Scopul oricărei societăți comercială, fie și de stat, este obținerea de profit, în absența acestuia societatea nu-și justifică existența.

Cum a transformat Catalin FLUTUR societatea LOCATIVA într-o afacere familială și de partid - News Moldova

Trebuie amintit că Primăria Botoșani are un  Serviciu de Patrimoniu, a cărui atribuții sunt dublate de Locativa, fapt ce duce la încărcarea organigramei și la cheltuieli inutile, iar o parte din imobilele pe care le administrează societatea condusă de Cătălin Flutur au fost vândute din 2007 până în prezent.

Sub conducerea lui Cătălin Flutur, Locativa SA a devenit un fel de club select al pedeliștilor sub acoperire din PNL Botoșani și a rudelor acestora

 1. Carmen ACHITEI, soția parlamentarului Cristian ACHIȚEI, și nora acesteia
 2. Florinel GORNEA
 3. Ion DIACONU
 4. Cristina MIRON
 5. Eugen ȚURCANU
 6. Daniel CÂȘLARIU
 • Directorul economic al Locativa SA este, din 2010, Carmen Achiței, soția senatorului PNL Cristian Achiței, coordonator al PROIECT NESSES START UP SOCIAL NORD EST. Amândoi au rădăcini politice în fostul PDL. Carmen Achiței a fost prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene de femei și şefa comisiei economice din PDL Botoşani. Cristian Achiței a fost consilier județean PDL și vicepreședinte al CJ Botoșani.
Cum a transformat Catalin FLUTUR societatea LOCATIVA într-o afacere familială și de partid - News Moldova

In imaginea alaturata apare directorul economic al Localativa, Carmen Achitei alaturi de nora sa. Cele doua au protestat impotriva deciziei de desfiintare a societatii Locativa.

Nora lui Carmen Achiței este, de asemenea, angajată la Locativa SA.

 • Florinel Gornea

Director-adjunct al Locativa SA este Florinel Gornea, care a ocupat funcția de director general al societății în perioadele în care Cătălin Flutur a fost primar. Un adevărat „ultras” al șefului său, Gornea îi făcea, spun botoșănenii, campanie electorală lui Cătălin Flutur chiar și în fața secției de votare la ultimele alegeri.

Nu surprinde deloc prezența în organigrama Locativa SA a lui Ion Diaconu alt fost pedelist convertit în penelist, fostul director de la Termica SA și Modern Calor. Acesta a fost angajat, ca inginer, în iulie 2021, la SC Locativa SA. La concursul organizat de societatea condusă de fostul primar, Diaconu a fost singurul concurent pe post.

 • Cristina Miron

Cristina Miron, fostul consilier personal al lui Cătălin Flutur, în perioada în care acesta era primar, ocupă un post la Locativa SA.

Nu știm dacă este și el membru PNL, dar și fiul  șoferului lui Flutur de la primărie a fost angajat la societatea condusă de fostul primar.

 • Eugen Țurcanu

Se zvonește că însuși Eugen Țurcanu, la puțin timp după ce a fost demis de la conducerea Direcției pentru Sport și Agrement Botoșani, ar fi câștigat un concurs pentru un post de administrator de codominii, care a fost anulat pe 27 februarie.

Cum a transformat Catalin FLUTUR societatea LOCATIVA într-o afacere familială și de partid - News Moldova

 • Daniel Câșlariu

Un alt personaj care beneficiază de pe urma Locativa, prin Incubatorul de afaceri, este Daniel Câșlariu, președintele Grupului Civic, recent înscris în PNL, care l-a sprijinit mascat în alegerile din 2020 pe Cătălin Flutur. Fostul militant civic beneficiază de un spațiu în Incubatorul de Afaceri pentru care nu plătește nicio chirie, conform proprilor afirmații.

Dacă am pomenit de Incubatorul de afaceri, merită amintit că Papillon De Luxe, firma Gabrielei Flutur, a fost primită în incubator în circumstanțe interesante, despre care vom reveni pe larg într-un articol viitor.

Există informații că și fiul lui Cătălin Flutur are un cabinet stomatologic într-un spațiu de la Locativa.

Cătălin Flutur încearcă să folosească îngrijorările angajaților de la Locativa SA pentru a perpetua rețeaua de interese țesută în 25 de ani în jurul companiei

Pe 20.12.2023, Consiliul Local Botoșani, în calitate de unic acționar al SC Locativa SA a votat dizolvarea, lichidarea și radierea societății.

Pe 19 decembrie 2023, cu o zi înainte de vot, un memoriu din partea angajaților de la Locativa SA este trimis către toate instituțiile posibile: Direcția Națională Anticorupție Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Botoşani, Consiliul Local, Prefectură, Ministerul Muncii, Comisia de Dialog Social şi Avocatul Poporului.

Era evident o încercare de intimidare, cei care au inițiat demersul fiind conștienți că acesta nu avea o bază legală reală. La DNA, Parchet sau Poliție se depun  sesizări(plângeri sau denunțuri), nu memorii. Dizolvarea unei societăți comerciale poate face obiectul unui proces civil, nu penal.

Cum era previzibil, conducerea Locativa SA a atacat la instanța de contencios administrativ decizia de dizolvare a societății, solicitând suspendarea acesteia. Pe 18 martie 2024, Locativa a pierdut procesul în primă instanță și a făcut recurs.

Cum a transformat Catalin FLUTUR societatea LOCATIVA într-o afacere familială și de partid - News Moldova

Implicațiile sociale generate de dizolvarea  Locativa SA nu trebuie neglijate. Societatea are, dacă excludem funcțiile de conducere, mai puțin de 40 de angajați. Încă din momentul în care subiectul dizolvării Locativa SA a fost pus în discuție, a fost identificată ca o soluție viabilă angajarea persoanelor disponibilizate la alte societăți ale primăriei. În special din partea Urban Serv se manifestă o disponibilitate deosebită pentru primirea foștilor angajați de la Locativa.

Primarul Cosmin Andrei: „Am promis muncitorilor de la Locativa locuri de muncă, nu pentru protipendada PDL pripășită la Locativa


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top